Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.3
-
- 200p
- Od: 20 sty 2010, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.3
Witam następną ogrodomaniaczkę.Czekam na fotorelację z majsterkowania, nowych pomysłów nigdy za wiele. Pozdrawiam cieplutko Emilka
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pokazuj efekty prac boef - koboefstrogonov pisze:Zawsze lubiłam majsterkowanie. Sporo z moim M zrobiliśmy wspólnie, ale jak dotąd nie na działce. To były kartki pocztowe, biżuteria, odnawianie mebli tapicerowanych, stoliki, lampy itd. Trochę na przestrzeni lat się tego zebrało. Szkoda tylko, że brak jest dokumentacji fotograficznej. Teraz tego błędu nie popełnię...

Wracając do ogrodowych grilli oraz chodniczków - polecam wszystkim najzwyklejszą kostkę granitową.
Najlepiej taką "łupaną" (jest o wiele tańsza aniżeli "cięta")
Ja swoją przywiozłem za darmo, załapałem się na rozbiórkę starego dworca kolejowego.
Ale nawet zakup nowej to wydatek 200zł za tonę materiału.
Nie ma wykwitów w trakcie murowania.
Jest wdzięczna w trakcie każdej pracy.
I mamy ją na Wieki Wieków Amen!

przy budowie grilla i ścieżek ogrodowych

jako murki oporowe oddzielające klomby i rabaty

Najlepiej taką "łupaną" (jest o wiele tańsza aniżeli "cięta")
Ja swoją przywiozłem za darmo, załapałem się na rozbiórkę starego dworca kolejowego.
Ale nawet zakup nowej to wydatek 200zł za tonę materiału.
Nie ma wykwitów w trakcie murowania.
Jest wdzięczna w trakcie każdej pracy.
I mamy ją na Wieki Wieków Amen!

przy budowie grilla i ścieżek ogrodowych

jako murki oporowe oddzielające klomby i rabaty

Biedronka rozwala.
Proponuję zgłosić firmie - będzie kaska na 100wkę procent

Zazdroszczę tych odpadów, jak się kiedyś dowiadywałam o koszt transportu tego surowca to wychodziło ok 1000 zł do mojego miejsca zamieszkania
Pozdrawiam. Ewa
- Caparzo
- 50p
- Od: 28 kwie 2013, o 20:40
W ramach końcówki urlopu :/ i poszukiwań na necie, dachu który by najbardziej pasował do grila,
taki o to mi się wymysł przyśnił ;)

jakieś sugestie ?
W planach mam płytę z poliwęglanu gr 1 cm. żeby nie tracić światła a uchronić przed deszczem.
taki o to mi się wymysł przyśnił ;)

jakieś sugestie ?
W planach mam płytę z poliwęglanu gr 1 cm. żeby nie tracić światła a uchronić przed deszczem.
Jesooo jak to pięknie Tobie wyszło!
Zastanow się nad plytą,znajomi mają i narzekają ze strasznie gorąco mają w altanie,ale oni nie mają żadnego zacienienia w postaci drzrw -nie wiem jak jest u Ciebie
Zastanow się nad plytą,znajomi mają i narzekają ze strasznie gorąco mają w altanie,ale oni nie mają żadnego zacienienia w postaci drzrw -nie wiem jak jest u Ciebie
Pozdrawiam. Ewa
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Wyszło ładnie ale belki na górze mogły być tak samo grube jak słupy
lepszy efekt jest wtedy, konstrukcja jest masywna ale i tak ładnie wyszło 

Czy na takie konstrukcje jak zadaszone grille ,altany nie trzeba mieć jakiegoś pozwolenia?Tak na marginesie podoba mi się.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Trzeba ale zazwyczaj nikt nie bierze... idiotyczne mamy przepisy w kraju.
- Caparzo
- 50p
- Od: 28 kwie 2013, o 20:40
Wiem że są ciut cienkie i chyba dołożę po jeszcze jednej takiej żeby wyglądało jako jedna gruba ;) docinka wyrzynarką i będzie git ;)
Co do przepisów to póki co jest to pergola ;) a nie pełny dach więc nie trzeba zezwolenia, potem ewentualnie można zrobić zgłoszenie
jako mała altanka. Z tego co wiem, to nie ma z tym problemów
mewa a oni maja okna takie ? to ja jeszcze myślałem żeby zasłonić jakąś kratką i na to winogron. Ja mam drzewa w oddali, dają jakiś cień ale nie taki duży, generalnie jest tam słońce
Co do przepisów to póki co jest to pergola ;) a nie pełny dach więc nie trzeba zezwolenia, potem ewentualnie można zrobić zgłoszenie
jako mała altanka. Z tego co wiem, to nie ma z tym problemów
mewa a oni maja okna takie ? to ja jeszcze myślałem żeby zasłonić jakąś kratką i na to winogron. Ja mam drzewa w oddali, dają jakiś cień ale nie taki duży, generalnie jest tam słońce
Oni nie mają w ogóle okien ,altana otwarta ale na patelni więc wyobraźasz pewnie sobie jak jrst pod dachem.
Kiedy na dworze skwar to chłodniej przed altaną niż w niej,pomysł winogrona nie jest głupi ale co nadal z dachem
No chyba ze chcesz puścić na dach choć to taczej egzaminu nie zda bo chcesz mieć więcej światła
Ja bym chyba nie kombinowała i zrobiła kryty dach przecież ciemno tam nie będzie a wieczorkiem to światło i tak musisz zapalic.
Widziałam na wędlinach domowych altanę przykrytą zrzynami na zakładkę i też to nieźle wyglądalo,ale niestety trzeba konserwować.
jak znajde fotkę to Ci wyśle na pw
Kiedy na dworze skwar to chłodniej przed altaną niż w niej,pomysł winogrona nie jest głupi ale co nadal z dachem
No chyba ze chcesz puścić na dach choć to taczej egzaminu nie zda bo chcesz mieć więcej światła
Ja bym chyba nie kombinowała i zrobiła kryty dach przecież ciemno tam nie będzie a wieczorkiem to światło i tak musisz zapalic.
Widziałam na wędlinach domowych altanę przykrytą zrzynami na zakładkę i też to nieźle wyglądalo,ale niestety trzeba konserwować.
jak znajde fotkę to Ci wyśle na pw
Pozdrawiam. Ewa