Co do sójki i innych krukowatych - ta grupa spełnia wiele ważnych funkcji w przyrodzie oraz są bardzo inteligentne i piękne
Karmnik dla ptaków
- WojtekB
- 50p

- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Karmnik dla ptaków
Jeżeli mogę coś dodać od siebie - tutaj dość obszernie opisałem cały wątek o dokarmianiu ptaków podczas zimy - Dokarmianie ptaków zimą. Opisałem czym i gdzie można karmić ptaki 
Co do sójki i innych krukowatych - ta grupa spełnia wiele ważnych funkcji w przyrodzie oraz są bardzo inteligentne i piękne
zdarza im się rabować gniazda innych ptaków, ale to już w konieczności gdy nie ma innego łatwo dostępnego pokarmu.
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Re: Karmnik dla ptaków
Wojtek :P , dziękuję. Bardzo mądrze powiedziane. 
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Właśnie jest u mnie 6 gili.
Jeden samiec i pięć samiczek.
Próbuje robić fotki, ale siedzą na końcu ogródka, i ich dobrze nie widać na zdjęciu
Jeden samiec i pięć samiczek.
Próbuje robić fotki, ale siedzą na końcu ogródka, i ich dobrze nie widać na zdjęciu
Dawidku, spróbuj zawołać "cip, cip, cip" 
- stasia109

Dawidku,
a jak Ty poznajesz sójkę samiczkę a jak samca?
Kinguś, :P tak się woła na ptaszki: cip, cip...

Kinguś, :P tak się woła na ptaszki: cip, cip...
Adresy do moich wątków
- WojtekB
- 50p

- Kontakt:
Przejrzałem cały wątek i chyba nikt nie zwrócił na to uwagi. Ważna jest też pora dnia przy dokarmianiu: ptaki po długiej nocy szybko potrzebują obszernej dawki pokarmu, a więc nie można zapomnieć uzupełnieniu karmnika wcześnie rano. Tak samo przed zmierzchem, gdy ptaki potrzebują najwięcej energii by przetrwać noc, ale wydaje mi się, że każdy o tym wie 
- Damroka
- 100p

- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wojtku
napracowałeś się, żeby te wszystkie informacje zgromadzić w jednym miejscu. Dzięki Tobie w przyszłym roku zacznę zbierać pestki wiśni i czereśni dla grubodziobów
Tylko jakiś złośliwy chochlik namieszał Ci chyba w tabelce http://i45.tinypic.com/1254093.jpg przy opisie karm dla krukowatych
miało być, bo słone ptakom (i ssakom też) bardzo szkodzi, o czym sam przestrzegasz na forum. Przepraszam Cię bardzo, Ty napracowałeś się, a ja czepiam się najzwyklejszej pomyłki, choć nie znam się na tym ani trochę 
- oj, pewnie niesolony"trzeba pamiętać, aby pokarm był świeży i solony"
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
- WojtekB
- 50p

- Kontakt:
Dzięki za poprawę
wiadomo, że sól nawet w niewielkiej ilości niszczy nerki ptaków, a większej ilości może po prostu zabić ptaki:
!! śmiertelne dawki soli kuchennej !!Wróble umierają po 45 min. po spożyciu dawki soli wynoszącej 1500 mg na kilogram masy ciała, a po spożyciu 500 mg na kilogram masy (NIE NA PTAKA) ciała już po godzinie występuje uszkodzenie narządów wewnętrznych, zwłaszcza nerek, i obrzęk mózgu.
- stasia109

Witaj Wojtku, :P cieszę się bardzo że tak się znasz na ptakach. Twoje wiadomości są bardzo cenne i na pewno się przydadzą. Ja karmię ptaki ok. godz.8,oo a następnie o godz.14,oo. Teraz się szybko robi ciemno a chciałabym aby ptaki podjadły sobie przed nocką.
Damroka,
witam Ciebie serdecznie. Myślę, że Wojtek się nie pogniewa, bo z niego równy gość. A ile mądrych wiadomości zostawia... Cieszę się.
Mój dzisiejszy poranek:

Damroka,
Mój dzisiejszy poranek:

Adresy do moich wątków
-
bogumila
- 1000p

- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie wróble wydziobują tynk z budynku chyba brakuje im wapna .Zmieliłam im skorupki od jajek , żeby nie wydziobały całego tynku
.

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- WojtekB
- 50p

- Kontakt:
Dzisiaj, po raz pierwszy, do mojego karmnika zawitał grubodziób
znalazł jeszcze na wiśni pojedyncze, zeschłe owoce z nasiona 
Tu można sobie posłuchać i obejrzeć grubodzioba
http://www.youtube.com/watch?v=lSnkhfDDj3E
Tu można sobie posłuchać i obejrzeć grubodzioba
- stasia109

Wojtek
W zeszłym roku też do mnie przylatywały grubodzioby, w tym roku jeszcze ich nie widziałam. Wiśnie to mi szpaki wydziobały. Ale ptaszki dostaną żurawinę. Też dobrze.
Bogusiu
możesz dać skorupki pogniecione, jak troszkę popracują przy dziobaniu, to się bardziej rozgrzeją. Ale masz ptaszków i piękny karmnik!
Moje wczorajsze zdjęcia...

Bogusiu
Moje wczorajsze zdjęcia...

Adresy do moich wątków
- karpek

- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Twoje zdjęcia potwierdzają jaki respekt mają inne, mniejsze ptaki przed grubodziobem. Jemu byle kto nie podskoczy. Zauważyłem, że nie próbuje go atakować nawet krogulec.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- stasia109

Ale piękne zdjęcia grubodzioba. Cudowne. Widać, że z niego stały gość. Długo jadł i można było wiele zdjęć cyknąć. Bomba!!!
A ciekawostka, że gruboszowi nawet krogulec nie podskoczy...jest ciekawa. Ja krogulca już dawno nie widziałam...
A ciekawostka, że gruboszowi nawet krogulec nie podskoczy...jest ciekawa. Ja krogulca już dawno nie widziałam...
Adresy do moich wątków