OPRYSKI warzyw. Dyskusje o opryskach -tak czy nie i jak?cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
annika
50p
50p
Od: 28 sty 2013, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory bez oprysków

Post »

Mi w zeszłym roku też się udały pomidory bez oprysków. To był mój pierwszy rok na działce, nic nie wiedziałam o uprawach, nie czytałam, nie pytałam, posiałam i rosło. Wszystko, może nie w zastraszającej ilości i nie fantastycznie dorodne, ale na własne potrzeby było. Dziadek, od którego dostałam działkę był w szoku, że nawet kapusta rosła i nic jej nie było. Pomidory nie były ani pryskane, ale nawet nawożone, oprócz ziemi kompostowej na samym początku i tez się udały - zajadaliśmy się i nawet przeciery na zimę porobiłam, bo koktajlówki obrodziły jak głupie. Nie wiem, może to szczęście początkującego, a może poprzedni rok był bardziej łaskawy i choroby nie atakowały. Mój ogród ma być ogrodem ekologicznym, mam malutkie dziecko i to dla niego hoduje warzywka. Jeśli się nie udadzą, albo nie będą tak piękne i w takich ilościach to trudno, zawsze mogę kupować te "chemiczne" w warzywniakach. Pozdrawiam

Pomidory rosły w folii, odmiany to: bawole serce typ malinowy, czarny książę, green zebra, jakiś żółty kwaśny, koktajlowe żółte i czerwone i radana koktajlowy-tego nie ujarzmiłam i rósł jak szalony, na przeciery:-)
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Sialam pomidory po raz pierwszy w zeszlym roku. W miniszklarence (sz 80 cm, gl. 50 cm i wys. 120 cm) mialam cztery -dwa karlowe Totem f1 i dwa dlugie Slawa Porynii. każdy w swojej 10 l doniczce. Nikt w okolicy nie mial pomidorow - tak sadze z wygladu - sasiedzi maja trawniki.
Nie pryskalam niczym choc mialy gesto i ciasno w szklarence. Nic im nie bylo. Szczescie? Na pewno. W tym roku tez szklarenka i kilka do donic na werande. U mnie nie ma warunkow na uprawe w gruncie :twisted:
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Mój sąsiad też twierdzi że nie pryska pomidorów . 2lata temu miał piekne zielone owoce wszystko zniszczyła zaraza. w zeszłym roku jak mu zmarzy dostał 20 szt ode mnie . Pięknie rosły do czasu ataku zarazy , Jak zobaczył że moje nietknięte zarazą spytał czy pryskałam. Czy miedzianem ? powiedziałam mu o mildexie .Po jakimś czasie zauważyłam że jego pomidory poprawiły się ,na nowych liściach nie ma zarazy i przetrwały do połowy września. A sąsiad nadal twierdzi że niczym nie pryskał .
Jestem pewna że wcześniej pryskał miedzianem a że nie pomogło to spytał mnie czym pryskałam
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

forumowicz pisze:Tylko proszę nie namawiajcie tu ludzi ,by za Waszym przykładem nie stosowali środków ochrony. Nie jeden da się na to nabrać i w efekcie pół roku pracy wyląduje w ognisku.
Dokładnie...Ludzie się napracują przy rozsadzie, a potem rozczarowanie... W moim rejonie, bez odpowiednich oprysków, nie zebrałabym ani jednego pomidora...Przekonałam się o tym w poprzednich latach.. :roll:
krystynac50 pisze:Po jakimś czasie zauważyłam że jego pomidory poprawiły się ,na nowych liściach nie ma zarazy i przetrwały do połowy września. A sąsiad nadal twierdzi że niczym nie pryskał .
Jestem pewna że wcześniej pryskał miedzianem a że nie pomogło to spytał mnie czym pryskałam
I to jest właśnie szczyt hipokryzji ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już o tym pisałam, ale powtórzę.
Dwa lata upierałam się uprawiać pomidory bez oprysków. W pierwszym roku zebrałam dosłownie kilkanaście pomidorów, w drugim roku ani jednego.
I jeszcze jedno moje spostrzeżenie, bez oprysków pomidory w gruncie udaje się wyhodować osobom mieszkającym na terenach górzystych.

Wolę sama zrobić opryski w odpowiednim terminie zachowując okresy karencji, niż jeść pomidory będące dla mnie zagadką.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Otóż to Mariolko, otóż to... ;:108
Wystarczy tylko postępować zgodnie z instrukcją i zachować okresy karencji...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam jeszcze jeden zwyczaj, przed opryskiem zrywam ledwie zapalone pomidory, niech dochodzą w domu na oknie. Wolę nawet dwukrotnie przedłużyć okres karencji, tak na wszelki wypadek...
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11

Post »

Popieram dziewczyny ;:333 ale eksperymentować zawsze warto i kilka krzaczków gdzieś dalej można zostawić to wtedy będzie porównanie czy warto było pryskać . :heja
Cztery lata temu bawole i samo kończące zjadła mi zaraza a wysokie Adamy przetrwały do mrozów pod gołym niebem .
Przy założeniu , że będzie niezbyt mokre lato i odmiana będzie tolerancyjna na zarazę mamy szansę na uprawę pomidorów bez oprysków no ale to jest rosyjska ruletka .
Jeśli mamy jakieś wartościowe odmiany lepiej pryskać bo możemy nie zdążyć zebrać nasion jak zaatakuje zaraza .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Slawgos pisze:Właścicielka Działki przez pierwsze dwa/trzy lata sadziła pomidory do gruntu. Problem był taki, że to ja musiałem je podlewać. :wink: Po kolejnym sezonie, gdy naganiałem się z konewkami i nawet nie spróbowałem własnego pomidora, postanowiłem zbudować prostego foliaka. Od tego czasu, czyli od trzech lat poznałem smak pomidora z własnej działki. Aha- w foliaku absolutnie niczym nie pryskam pomidorów. Da się? Da się, ale tylko pod folią. Ojciec ma działkę na Brochowie- mówi, że już 6 lat temu zrezygnował z uprawy pomidorów w gruncie, bo mu padały. Znajomy ma działkę przy Gliniankach na Lotniczej- sytuacja podobna. Stąd mój wniosek- chcesz mieć pomidory bez oprysków we Wrocławiu- uda Ci się tylko pod osłoną.
Nie wiem, czy to wina naszego wrocławskiego klimatu, czy też jest to już choroba innych miast?
Wiem, że folia rozwiązała mój problem i mogę delektować się wreszcie smakiem własnego pomidora.
I nie mówcie mi, że nie da się uprawiać pomidorów bez oprysków. Da się i do tego namawiam wszystkich, którzy uprawiają pomidory tylko na własne potrzeby. Nawet kosztem ilości zbiorów, czy też wyglądem pojedynczych pomidorów.
Zaryzykujecie zdrowie swojej córeczki, która bez Waszej wiedzy zerwie pomidora z krzaka i go zje, a okres karencji po oprysku jeszcze nie minął? Pozdrawiam. :wit
Siebie zacytuję, bo nie lubię się powtarzać. :wink:
Opryskom mówię stanowcze nie, bo wiem, że bez nich da się zjeść własne pomidory. HOWGH.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=KARY

Mam pytanie: co z zapowiedzią chorób/atakiem szkodników.....czy kierujecie się zapowiedziami z tej stronki?
I jeszcze jedno....jeżeli pojawi się ostrzeżenie czy nie jest za późno na stosowanie profilaktyki?

Dzięki.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sławku pozwolisz, że nie zgodzę się z Tobą-ja miałam pomidory w tunelu i niestety, ale zaraza(w hodowli bez oprysku) je dosięgła, i bardzo szybko zniszczyła, bo już w sierpniu musiałam pomidory wyrwać i spalić :roll:
Ja nie będę namawiała do uprawy pomidorów, bez stosownych oprysków, bo konsekwencje nie stosowania profilaktyki mogą być przykre....Ale eksperymentować z paroma krzakami zawsze można..
I zaznaczam, że pomidory uprawiam na własnej działce 23 lata, więc troszkę już doświadczeń zebrałam...

Elżbietko- w zasadzie, ja nie kieruję się zapowiedziami z tej stronki, postępuję wg własnego schematu..
ale niech inni też się wypowiedzą ;:108
:wit
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu - sprawdzam stronkę Piorin, jeśli jest aktywny komunikat w sąsiednim powiecie to już lecę z opryskiem.
Ale w sytuacji zagrożenia najpierw czytam forum, informacje się czasem szybciej niż na tej stronce. :)
Awatar użytkownika
annika
50p
50p
Od: 28 sty 2013, o 21:28

Post »

Comcia pisze: I jeszcze jedno moje spostrzeżenie, bez oprysków pomidory w gruncie udaje się wyhodować osobom mieszkającym na terenach górzystych.
Musi coś w tym być, mieszkam w Kotlinie Kłodzkiej (Sudety Środkowe) i moja mama, i dziadkowie zawsze uprawiali pomidory (też w folii) bez oprysków, i zawsze się udawały. W zeszłym roku szwagierka sadziła pomidory w gruncie i też niczym nie pryskała, i też były.
To nie jest tak, że namawiam innych do nie pryskania. Każdy robi na swojej działce, co uważa za stosowne. Drażnią mnie tylko wypowiedzi osób, które nie próbowały nawet bez oprysków, a twierdzą, że ekologicznie się nie da, i że jesteśmy bandą hipokrytów, co to cichaczem leją chemię, utrzymując, że niby ekologicznie.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Czytam co się da bo mam takie fajne pomidorki i od psiapsiółek i od kochanych forumków ...w dodatku prawie wszystkie wykiełkowały i nie maiłabym sumienia żeby jakieś się zmarnowały.
Dobrze dziewczyny przede wszystkim forum....a jednym okiem Priorin.
;:196
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Ja też jeszcze nigdy niczym pomidorów nie pryskałam. W zeszłym roku już mało co bym kupiła chemię, ale jednak zdecydowałam że nie, przede wszystkim z powodu moich małych dzieci. I dwa krzaki Ananasa wylądowały w koszu. Z tym trzeba liczyć, jeżeli nie używa się chemii. Dwa lata temu też wyrzuciłam Bohuny. Jednak i w tym roku nie zamierzam pryskać. Gwóźdź w tym, że mam co roku tylko 20-25 krzaków i nigdy nie wyrzuciłam do kosza więcej jak 3 na sezon. To oczywiście tak nie boli, jak gdy sie ma 200 krzaków i zaraza 50 zeżre...

Ja nie jestem za chemią, ale też nie przeciw. Tylko czasami jak czytam ile środków coniektóry stosuje i na wszystko psika, to włosy dęba stają. Ale... każdy z nas ma swój wybór.
Pozdrawiam
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”