Ogórki w tunelach,szklarniowe - problemy,choroby

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ogórki i pomidory

Post »

Witaj WESTWE, na Tym Forum zwracmy się do siebie po nicku lub imieniu, niezależnie od wieku czy zasług dla Forum.

Pomidorki planuję posadzić na miejsce stałe w tym tygodniu, gdyż prognozy długoterminowe nie zapowiadają większych spadków temperatury, najpierw muszę wykosić trawnik ,po koszeniu zrobić wertykulację ( wałkiem z nożami) trawnika, całość wygrabić i dopiero wtedy będę sadził pomidory z zimnej szklarni.

Moje pomidory od dwóch tygodni już przebywają na ogrodzie, specjalnie w tym celu dla nich zbudowałem malutką szklarnię ( 1.5 na 1.5 m), szczelna, ocieplona i ogrzewana wodą zgromadzoną w dwu 200 l. beczkach, są już zahartowane, ciemnozielone i krępe, posadzone na miejsce stałe od razu rozpoczną wzrost.
SteniaN
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2011, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórki w tunelach - kilka pytań

Post »

Ja posiałam ogórka po 15 kwietniu do niskiego tunelu ,przykryłam wizeliną.Do dużegotunelu posadziłam wczoraj sadzonki ogórka,dy będą przymroski przykryję wizeliną.Pozdrawiam Stenia
paawel21
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 mar 2011, o 08:34

Post »

I jak tam wasze ogórki? Są już pierwsze zbiory?
Artexo
50p
50p
Od: 7 kwie 2010, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja siałem 2 tygodnie temu do gruntu w tunelu i zeszły tylko 4 między rzodkiewką a tak to nic się nie pokazuje...
Wczoraj posiałem 35 nasion do doniczek zobaczymy co z tego będzie :/
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Artexo pisze:Ja siałem 2 tygodnie temu do gruntu w tunelu i zeszły tylko 4 między rzodkiewką a tak to nic się nie pokazuje...
I są zerowe szanse, że się pokaże. Albo były posiane za głęboko, albo gleba była za zimna, albo nasiona do bani, albo kiełkujące nasiona zostały zaatakowane przez śmietkę kiełkówkę. Produkcja rozsady daje większą pewność równych wschodów.
Wczoraj posiałem 35 nasion do doniczek zobaczymy co z tego będzie :/
Jeżeli to ogórki szklarniowe, to dobrze, jeżeli gruntowe- żle. Do gruntu rozsadę sadzi się gniazdowo po 2-3 roślinek w gnieżdzie co 15 cm.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaleca się w gruncie siać i pozostawić od 8 do 12 roślin ogórka na 1 metr bieżący , aby uzyskać maksymalny plon.
Artexo
50p
50p
Od: 7 kwie 2010, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hmmm czyli jak nie zeszły w ciągu dwóch tygodni to posieje nowe od razu do ziemi bo chyba nic z tego nie będzie...
A w doniczki posiałem zwykłe ogórki bo widziałem jak wujek tak zrobił w tamtym roku i z 16 krzaków potem miskami wynosił z tunelu podczas gdy u mnie zaraza już wszystko zeżarła :/
marfefka
50p
50p
Od: 29 sie 2010, o 12:59

Post »

Czy może ,ktoś mi doradzić. Mam wsadzone pod folią parę ogórków/uprawa amatorska/ wszystko do tej pory było dobrze,zaczęłam już pierwsze zbiory.Ale zauważyłam,że w wyższych partiach zawiązane małe ogóreczki żółkną i odpadają.Jaka jest tego przyczyna - liście są zdrowe.Po posadzeniu spryskałam magnezem,podlewam rozcieńczoną gnojowicą z pokrzyw.Folia ma pootwierane wszystkie lufciki ,osłoniłam południową stronę przed silnym słoneczkiem.Proszę powiedzcie co żle robię i jak pomóc moim ogóreczkom ? Pozdrawiam Jadwiga z Opola
jomar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 mar 2012, o 12:13

sadzonki ogórka szklarniowego schną pod pierwszym lisciem -

Post »

Witam, zasiałem tydzień temu nasiona ogórka szklarniowego, nasiona wzeszły, po czym zaczęły masowo usychać pod pierwszym liściem. Nie wiem co może być przyczyną. Na załączonych zdjęciach widać jak to wygląda. Może ktoś miał taki problem i pomoże?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Re: sadzonki ogórka szklarniowego schną pod pierwszym lisciem -

Post »

Witaj
Może być to efekt przelania, przesuszenia albo nie odpowiednich warunków klimatycznych i glebowych
x-p-o
ZBANOWANY

Re: sadzonki ogórka szklarniowego schną pod pierwszym lisciem -

Post »

jomar

Można by powiedzieć, że to jest zemsta faraona za zbyt wczesny siew :lol:

Jest to zapewne jedna z wymienionych tu chorób lub kilka na raz :
http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2009 ... e/8_3.html

Gdzie Ty te ogórki zamierzałaś sadzić ?. O tej porze roku szklarnia musi być ogrzewana i doświetlana.
Podłoże zdezynfekowane termicznie lub chemicznie Previcur'em. Jeżeli ogórki maja być w szklarni nieogrzewanej to siew z początkiem kwietnia najwcześniej ,a i to z dużym ryzykiem.
Przede wszystkim co to za podłoże ?
Masz czas się przygotować do siewu na poważnie. I pytać przed a nie po.

Pozdrawiam
pawelkruszek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 kwie 2011, o 18:24

Ogórek szklarniowy

Post »

Witam.
Chciałbym aby ktoś mi doradził czy te ogórki rozwijają się prawidłowo czy może brak jest im jakiegoś składnika pokarmowego.
Obrazek

Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Re: Ogórek szklarniowy

Post »

Na tych ogorkach jest niedobór potasu, magnezu i azotu. Albo kilkakrotnie w odstepie 7-10 dni oprysk dolistny Florovitem
http://horticenter.pl/opis/732276/floro ... ny-1l.html
albo roztworem saletry potasowej i siarczanu magnezu/ 5 deko KNO3 + 5 deko MgSO4 na 10 l wody/
http://www.oczarjk.pl/index.php?act=429
http://www.fosfory.pl/oferta/nawozy-rol ... wodny.html
kaziumichalak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2012, o 17:48

choroba ogórka

Post »

Posiadam pod namiotem foliowym ogórki i pomidory na sznurkach,ogórki już zrywam jednak u podstawy łodyga usycha i nastepne małe ogórki też.Co jest przyczyną,podlewam co 3 dzień ciepłą wodą ogrzaną w namiocie w wiadrach z domieszką 1:50 roztworem wodnym z pokrzyw.Liście dolne żółkną,czy mam je usunąć.Przy dużych ilościach odnóg ogórka , czy należy je przecinać?Proszę o poradę.
pawelkruszek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 kwie 2011, o 18:24

Re: Ogórek szklarniowy

Post »

Dlaczego zalążki nowych ogórków usychają, gdy inne rozwijają się prawidłowo? Nawożenie stosuję tak jak mi zalecono wcześniej a nawet i częściej dokarmiam. Czy to może być wina tego że ogórki są prowadzone na 3 pędy i po prostu nie wystarcza składników pokarmowych dla wszystkich nowych owoców? A może to wina poparzenia słońcem gdyż ogórki rosną bardzo blisko szyby? Załączam zdjęcie zaistniałej sytuacji. Pozdrawiam. Z góry dzięki za porady.
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”