Odbarwienie róży Fairy - jaka przyczyna??
Odbarwienie róży Fairy - jaka przyczyna??
Witam serdecznie, i od razu spieszę z pytaniem, co może być powodem odbarwienia róży Fairy płożącej,która w tym roku nagle zamiast na różowo kwitnie jak szalona na biało.....
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: odbarwienie róży Fairy - jaka przyczyna??
To może być sport, czyli spontaniczna mutacja genetyczna. Może wystąpić w każdej chwili. Szczególnie często odnotowano występowanie tego zjawiska u róż z grupy polyantha do której należy The Fairy.
Cały krzew kwitnie na biało? Możesz wstawić jej zdjęcie?
Cały krzew kwitnie na biało? Możesz wstawić jej zdjęcie?
Re: Odbarwienie róży Fairy - jaka przyczyna??
Jednosezonowa lub już tak zostanie.Miałem to samo a nawet połowę kwiatów w jedną barwę a drugą w inną.Róż w białe plamki lub biała w różowe plamki
Zółty z czerwonym na odwrót nie.Z bladoróżowej zrobiła się biała .Mi tam to osobiście nie przeszkadza.
I jak pisała Asia często występuje to na gatunku róż polyantha .U mnie dość często to występowało a z tej grupy kupiłem kiedyś dość sporo sadzonek.

I jak pisała Asia często występuje to na gatunku róż polyantha .U mnie dość często to występowało a z tej grupy kupiłem kiedyś dość sporo sadzonek.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Odbarwienie róży Fairy - jaka przyczyna??
dziękuję za odp. szczególnie Panu Chodunowi. Rzeczywiście najprawdopodobniej nadmierna ekspozycja słoneczna była tego powodem. Moje Fairy już wracają do swoich naturalnych kolorów. pozdrawiam