Gruboszek na pewno jeszcze ruszy i będzie ładnie rosnąć
Baryczkowe Doniczkowce
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Baryczkowe Doniczkowce
Kamilko uwielbiam peperomie więc na ich temat mogę powiedzieć tylko tyle że Twoje zrobiły na mnie ogromne wrażenie
- Kasia.N
- 1000p

- Od: 10 cze 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kamilo, super peperomki, zwłaszcza ta ostatnia
Ja grubosze na razie zostawiłam u rodziców na naszym piętrze, gdzie już nie mieszkamy. Mają tam chłodno, bo grzejniki poprzykręcane, podlewam jak przyjadę. Fakt, że stoją na wschodnim oknie, ale chyba im to służy. Zdecydowanie lepiej wyglądają niż zeszłej zimy, gdy mieszkaliśmy i grzejniki były poodkręcane. Więc być może faktycznie chodzi o temperaturę. Ale te wasze z pewnością wypięknieją na wiosnę. Ty masz piękne te grubosze, więc pewnie latem znów będą cieszyć oczy
I tak jak mówisz, gdy mają za sucho to się marszczą listki.
Ja grubosze na razie zostawiłam u rodziców na naszym piętrze, gdzie już nie mieszkamy. Mają tam chłodno, bo grzejniki poprzykręcane, podlewam jak przyjadę. Fakt, że stoją na wschodnim oknie, ale chyba im to służy. Zdecydowanie lepiej wyglądają niż zeszłej zimy, gdy mieszkaliśmy i grzejniki były poodkręcane. Więc być może faktycznie chodzi o temperaturę. Ale te wasze z pewnością wypięknieją na wiosnę. Ty masz piękne te grubosze, więc pewnie latem znów będą cieszyć oczy
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziewczyny, dzięki za zajrzenie do mnie.
Ta ostatnia peperomia zaraz po kupnie bardzo zrzucała liście, myślałam, że niewiele z niej zostanie. Teraz spokojnie stoi na zach. parapecie, nie przestawiam jej, podlewam do podstawka, czasem lekko zamgławiam. I to chyba pomaga.
Kasiu, wiosną na pewno grubosze zacznę wystawiać na balkon. Niestety akurat te pokazane wcześniej tak opadały, że na kilku gałązkach zostały po 2 listki. Mam nadzieję, że wiosna będzie ciepła, a grubosze szybko dojdą do siebie
To jeden z dwóch pozostałych gruboszków, nie zrzucił ani jednego listka:

Bluszczowi żadna zima nie straszna, rośnie jakby krótki dzień go nie dotyczył:

Jukka niestety też cierpi na brak słońca, zasuszyła kilka dolnych liści, które oderwałam. Młode listki niestety są jasnozielone:

I calisia, stoi na zach. oknie, a mimo to bardzo wyciągnęła się do słońca:

Doradźcie mi, bo nie wiem czy ją na razie tak zostawić czy już teraz przyciąć. Musze coś z nią zrobić, bo wygląda fatalnie.
Ta ostatnia peperomia zaraz po kupnie bardzo zrzucała liście, myślałam, że niewiele z niej zostanie. Teraz spokojnie stoi na zach. parapecie, nie przestawiam jej, podlewam do podstawka, czasem lekko zamgławiam. I to chyba pomaga.
Kasiu, wiosną na pewno grubosze zacznę wystawiać na balkon. Niestety akurat te pokazane wcześniej tak opadały, że na kilku gałązkach zostały po 2 listki. Mam nadzieję, że wiosna będzie ciepła, a grubosze szybko dojdą do siebie
To jeden z dwóch pozostałych gruboszków, nie zrzucił ani jednego listka:

Bluszczowi żadna zima nie straszna, rośnie jakby krótki dzień go nie dotyczył:

Jukka niestety też cierpi na brak słońca, zasuszyła kilka dolnych liści, które oderwałam. Młode listki niestety są jasnozielone:

I calisia, stoi na zach. oknie, a mimo to bardzo wyciągnęła się do słońca:

Doradźcie mi, bo nie wiem czy ją na razie tak zostawić czy już teraz przyciąć. Musze coś z nią zrobić, bo wygląda fatalnie.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Kamilo jeśli chodzi o calisię ja bym jej teraz nie odmładzała bo nie ukorzenią się sadzonki....bynajmniej mnie się to o tej porze nie udało
Moja wisi w oknie i mimo to aż tak się nie wydłuża wręcz przeciwnie jest gęsta jak nie wiem co
Inne roślinki dzielnie znoszą zimę
Inne roślinki dzielnie znoszą zimę
Witaj Kamilo
Chyba tej zimy każdej roślince brakuje słoneczka
Ale jeszcze troche i bedzie wiosna
Chyba tej zimy każdej roślince brakuje słoneczka
Ale jeszcze troche i bedzie wiosna
- ewasz29

- Od: 23 mar 2009, o 09:54
A ja cięłam niedawno calisię . I już po kilku dniach pojawiły się korzonki
No i sprawdzałam niedawno u osoby której ją podarowałam ,że rośnie
Grubosz pięknie się prezentuje . No a bluszcz jakie ma wilekie liście
Grubosz pięknie się prezentuje . No a bluszcz jakie ma wilekie liście
- AGA Z

- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Chyba nie tylko roślinkom potrzeba słoneczka.
Ja już nie mogę się doczekać pierwszych oznak wiosny.
Ja już nie mogę się doczekać pierwszych oznak wiosny.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Baryczka

Dziękuję serdecznie za zajrzenie do mnie i rady co do calisii.
Dziewczyny, pytałam o calisię, bo zastanawiałam się jak takie cięcie na nią wpłynie. czy się rozkrzewi, czy stanie w miejscu, ze wzglądu na porę roku.
Nawet nie myślałam, by ukorzenić gałązki. Ale jeśli ktoś zechce to się chętnie podzielę, lepiej kogoś obdarować niż wyrzucić nadwyżki. Dajcie znać jak co
Dziewczyny, pytałam o calisię, bo zastanawiałam się jak takie cięcie na nią wpłynie. czy się rozkrzewi, czy stanie w miejscu, ze wzglądu na porę roku.
Nawet nie myślałam, by ukorzenić gałązki. Ale jeśli ktoś zechce to się chętnie podzielę, lepiej kogoś obdarować niż wyrzucić nadwyżki. Dajcie znać jak co
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- ogrodniczka01
- 1000p

- Od: 18 lip 2009, o 11:45
Grubosz bardzo ładnie się prezentuje
bluszczyk również :P 
-
Krystyna.F
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Kamilko,witam!
Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź do nasadzeń wiosennych. Chyba dam się skusić na Gazanię mix iiii...... może Maciejkę(?). A do skrzynek na okna wysadzę Delospermum, Scewolę oraz Celozję pierzastą. Bardzo lubię roślinki zwisle,kontrastowo dobrane.
Twój Gruboszek jest piękny i gęsty. Mój przez zimę pozrzucal caly ogrom listków. Tak się zastanawiam,czy nie przyciąć go na wiosnę, by się nieco zagęścil i przesadzić go do donicy,takiej jak do Bonsai?
Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź do nasadzeń wiosennych. Chyba dam się skusić na Gazanię mix iiii...... może Maciejkę(?). A do skrzynek na okna wysadzę Delospermum, Scewolę oraz Celozję pierzastą. Bardzo lubię roślinki zwisle,kontrastowo dobrane.
Twój Gruboszek jest piękny i gęsty. Mój przez zimę pozrzucal caly ogrom listków. Tak się zastanawiam,czy nie przyciąć go na wiosnę, by się nieco zagęścil i przesadzić go do donicy,takiej jak do Bonsai?
- Baryczka

Asiu- dziękuję 
Krysiu- ciesze się, że mogę pomóc. U mnie gazanie też będą
o doniczkach pomyśli w maju moja Mama.Pomysł z bonsai świetny! Sama chcę z jednym gruboszem tak zrobić, o ile go nie oddam na wiosnę 
Najlepiej zajrzyj do wątku o drzewkach bonsai, tam na pewno Janusz/Karpek da Ci wskazówki jak się do tego zabrać.
Krysiu- ciesze się, że mogę pomóc. U mnie gazanie też będą
Najlepiej zajrzyj do wątku o drzewkach bonsai, tam na pewno Janusz/Karpek da Ci wskazówki jak się do tego zabrać.
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Widzę że u Ciebie zimy nie ma
no u mnie gruboszek też się zimą nie przejął i też rośnie jak szalony
-
Krystyna.F
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Aniu, wlaśnie są w ''Biednej-Ronce'',2 czy 3 rodzaje. Jest Hedera, Epipremnum (zwyklę i pstrokate), Narcyzy w koszyczkach, Benki.Andziax007 pisze:Kamilko uwielbiam peperomie (...)![]()
Kamilo,to on (Janusz ''Karpek'') jest specem od Bonzai,tak?
Dzięki za podpowiedzi. Przydadzą mi się.
- elaipawel4
- 1000p

- Od: 23 lis 2009, o 16:19
Peperomki, grubosze i reszta wspaniałe a najbardziej podoba mi sie bluszcz 
Ela
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
- Baryczka

Kochane, dziękuję za zajrzenie do mnie
U mnie niewiele się dzieje, ale dlatego, że na forum masowo przywołujemy wiosnę, to wrzucę tutaj co nieco różu
Falenopsisy:

Fuksje:

U mnie niewiele się dzieje, ale dlatego, że na forum masowo przywołujemy wiosnę, to wrzucę tutaj co nieco różu
Falenopsisy:

Fuksje:

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila