Filigranowa no właśnie szkoda ciąć tej góry bo pójdzie na zmarnowanie.Ona dorosła do pewnego momentu i nagle u góry obudziły sie 3 pączki uśpione. Powstałe z nich rozgałęzienia przechylają całą rośline ciężarem. Ona jest przywiązana sznurkiem do drzwi. Generalnie najbliższy OB jest we Wroale oni nie będą chcieli bo wyburzyli szklarnie w których rosły ogromne bambusy,palmy,bananowce itd. Niestety do palmiarni w Wałbrzychu nie oddambo nieprzeżyje zimy
Znając podejście ludzi w hotelach i restauracjach do roślin to też jej tego nie zrobię bo sam ją uratowałem przed wyrzuceniem z jednego gabinetu. Ciężki orzech do zgryzienia. Najważniejsze , że jakoś sobie radzi i to nawet całkiem dobrze
Fajne filodendrony .
Ale ogromny pączek ma stapelia . Czy te kwiaty jakoś pachną?
Pachira ma 3 metry??? Gdzie Ty ją trzymasz? Szkoda, że zdjęcia całej roślinki nie wrzuciłeś...
Paweł, a ja mam pytanie takie całkiem "z innej beczki" - powiedz mi, jakie podłoże stosujesz do stapeliaków? Wszystkie traktujesz tak samo, czy masz zmienne? Pytam, bo ja eksperymentuję trochę w tym roku - na razie jestem szalenie zadowolona, ale raczej kwiatów nie doczekam - ale poszukuję wszelkich informacji
Ja mam tylko tą jedną stapelię ale kto wie czynie postaram się o nowe skoro jej się spodobało. Jak ją kupiłem to nie przesadzałem. Podłoże ma piaszczyste. Niestety nic więcej nie jestem wstanie powiedzieć. Kiedyś ją przesadzę zapewne ale to sie będe wtedy martwił.
Ależ oczywiście w lecie jest fajnie. W zimie często nie ma na opał i temperatury w środku nawet do 5 czy do 10 stopni spadają. generalnie palmy, które są tam od zawsze to by przeżyły bez szklanej obudowy Wiele roślin nie przeżywa zimy ale produkują nowe w bocznych małych szklarniach i one w sezonie zapychają luki po innych.
crazydaisy zapach jest naprawdę niewyczuwalny raflezja Bardzo lubię tam jeździć,tylko brakuje mi profesjonalizmu tego miejsca. Ja rozumiem, że ma służyć rekreacji ale rośliny są błędnie ponazywane, palmy ponasadzane jedna przy drugiej itd. Kto tam pracuje?
Wydaje mi się , że ludzie nie mający pojęcia o roślinach. Wiesz wystarczy odrobina chęci i wiedzy i jest ok. Jak tkoś nie ma ani jednego ani drugiego to jest tragedia.