Witam. Od dwóch, trzech lat nie mogę pozbyć się tej oto roślinki. Początkowo pojawiła się na jednej grządce, obecnie jest i w innych częściach ogrodu. Wygląda jak szczypior, ma cebulkę która rośnie dość głęboko. Szczypiorkiem nie pachnie, poza tym niczego nie siałam. Co to może być i jak to ewentualnie usunąć bo z roku na rok jest tego coraz więcej......
Zuziu, mam identycznego "kosmitę" od kilku lat. Przybywa go, nie wyrywałam (chyba, że przypadkiem) bo czekałam na kwitnienie, żeby zidentyfikować. Niestety, nie doczekałam się. W tym roku też zostawiłam, bo może cebulki muszą swoje kwiatki budować przez kilka lat?
Ciekawa jestem, co to.
Aż odważyłam się spróbować te liście , bo pomyślałam , że to może siedmiolatka... Trochę ostre w smaku, ale chyba siedmiolatka nie ma liści w przekroju jak półksiężyc. I nie są takie...chropowate na języku.
Szukamy dalej
To może być czosnek bulwiasty inaczej nazywany szczypiorem czosnkowym lub chińskim czosnkiem. Liście by się zgadzały, ale powinien też być smak i aromat czosnku.
Ciężko się wyrywa ,zwłaszcza jak wokół pełno innych roślin .U mnie zawędrował chyba głęboko ,bo jak chcę wyrwać to udaje się tylko listki .Reszta pozostaje w ziemi .Co roku jest tego więcej i więcej ...............
Witam. I znów pytanie, co mi się zadomowiło w trawniku . Po koszeniu trawy i skoszeniu tych liści za jakiś czas znów rośnie to to w najlepsze . Dodam że już w zeszłym roku to zauważyłam ale w tym jest tego więcej. Bardzo proszę o identyfikację i z góry dziękuję.