U nas gleba jest jałowa, więcej piasku, ma ona tendencje lekkiego zakwaszenia. Nie wiem jaki ziemia dla winogron powinna mieć odczyn. Sąsiad posadził je kilka lat temu, są to odmiany szlachetniejsze, co widać gołym okiem po wielkości i długości gron, ale nazw odmianowych nie zna. Posadził je kilka lat temu, nic wokół nich nie robił, jedynie drobne przycinanie. W zeszłym roku pojawił się ten problem, ale nie zdążył opryskać, przyleciała jednego ranka chmara szpaków i wszystkie winogrona zjadła ( tu u nas bardzo często się to zdaża, trzeba winogrona i inne owoce w fazie dojrzewania zabezpieczać siatkami, lub starymi firankami)
A tego roku zmartwił się, bo jest coraz gorzej z każdym dniem winogrona wyglądają żle, temperatura obecnie za wysoka, czeka na ochłodzenie aby pryskać. Może część winogron dałoby się jeszcze uratować.
Ja jestem pośrednikiem w przekazywaniu wszystkich informacji od Was, na szczęście moje młode winogrona takie pospoliciaki trzymają się dobrze, a mam tego roku aż dwa grona

Czytam dokładnie co proponujecie bo może za rok i u mnie trzeba będzie interweniować.