Drzewa owocowe - cięcie Cz.II

Drzewa owocowe
Zablokowany
Suszek
100p
100p
Od: 19 paź 2013, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie [cz.II]

Post »

Działam praktycznie tylko w soboty. Przy czym np. w najbliższą z racji zawodowych obowiązków nie będę mógł tam jechać (nie mieszkam tam gdzie jest działka). I zawsze znajdzie się coś jeszcze do roboty, to człowiek by posiedział popatrzył na to wszystko, a i sęczków jest od metra (zwłaszcza jak się "wgryzie" w temat, stanie na drabinie to od razu jakby więcej). Kurcze no, pojechałeś mi po ambicji :)
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spokojnie, ja też działam tylko w soboty. Jeśli będziesz mieć cel czyli przycięcie jabłoni to powinieneś się wyrobić.
Pozdrawiam Paweł
dziakowiec
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2014, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy "małe gałązko", chyba fachowo - odrosty, pojawiające się teraz na pniu młodych drzewek należy obciąć? Pytanie dotyczy rocznych śliwki, gruszy i jabłoni.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

"Trochę jaśniej jaśniepanie" :wink: .
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Paweł, ale jabłonie już teraz mocno pompują soki. Drewno jest mokre. Nawet funaben nie zaschnie. A na mokre rzazy już czyhają patogeny. Róbcie jak chcecie, ale wedle moich zasad już kończymy z cięciem.
Jeśli te Twoje czopy są przeschnięte i nie ciągną już tyle soków to ryzykuj jeśli chcesz. Przestrzegam jednak przed sytuacją, kiedy te rany będą miały problem z zaschnięciem. A wtedy będziesz miał problem z pleśniami czy z grzybami sadzakowymi.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Suszek
100p
100p
Od: 19 paź 2013, o 12:23

Post »

Nie planowałem walczyć na siłę, w końcu świat nie kończy się tej wiosny :) Akurat tak się złożyło, że po tym jak Ernrud napisałeś o końcu cięcia nawet nie byłem na działce (za to byłem i ciąłem dzień wcześniej zdaje się). Dlatego ważną jest dla mnie kwestią kiedy można wrócić do tematu.
I wolę polegać na waszych opiniach (nawet jeśli nie zawsze się zgadzacie - bo zwykle przy tej okazji padają jakieś argumenty) niż na różnych publikacjach gdzie często jest to podane ad hoc. Nie żebym nie czytał, ale wolę się upewnić zwłaszcza gdy czytam że w przypadku jabłoni cięcie letnie powinno mieć miejsce we wrześniu.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zrobiłbym to na początku sierpnia. To najlepsze z sanitarnego punktu widzenia.
Pozdrawiam. Ernest
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12

Re: Cięcie gruszy i jabłoni

Post »

Witam
Czy mógłbym prosić o jakieś wskazówki jak ciąć tą gruszę? Dostałem ją w szkółce za darmo i nie wiem jak ją ciąć.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzicie. .To takie puste slangi - po posadzeniu skracać wierzchołek.

Drzewo formujemy tak, aby dostosować je do swoich potrzeb. Skracamy wierzchołek kiedy chcemy mieć drzewo nisko rozgałęzione. W przeciwnym razie wypuszczamy wierzchołek wyżej. Nie ma czegoś takiego jak standardowe formowanie drzewa po wsadzeniu. Ono musi być dostosowane pod naszych potrzeb.
Pozdrawiam. Ernest
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12

Post »

Ale na razie nic z nią nie robić?
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy od tego jak chcesz żeby wyglądała. :) Może mieć jeden silny przewodnik i wtedy skróć tą boczną gałąź albo dwa-cztery silne konary, nisko rozgałęzione - wtedy skróć przewodnik.
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

GodfatherPL pisze:Ale na razie nic z nią nie robić?
Jak chcesz mieć drzewo a nie krzak, to przy przewodniku za obrączką obetnij obie boczne gałązki i nic więcej. Jeśli chcesz mieć drzewko niskopienne to obetnij też przewodnik pozostawiając 80 cm od ziemi. Zostaw 2-3 oczka na samej górze, resztę oberwij.
ania1590
pr3fix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2013, o 16:46

Post »

Witam,

Dwa lata temu a w zasadzie trzy bo na jesieni posadziłem drzewa owocowe w tym drzewko o którym ten post.
Jabłon odmiana Gloster to jedyne drzewko, które nie poddaje się odginaniu gałązek pod kątem 90 stopni.
W zamiarze miałem korone wrzecionowatą jednak po tych wszystkich nieudanych próbach odgięcia, zastanawiam się jak dalej to drzewko formować.
Po pierwszej zimie po posadzeniu przyciąłem przewodnik bo mocno piął się w górę a boczne były mizerne.
To się trochę zemściło bo najsilniejsza boczne gałązki pomimo odginania na jesieni wróciły w kącie prawie 45 stopni i jedna wzięła górę nad starym przewodnikiem co na dzień dzisiejszy jest już dobrze widoczne.
Proszę o opinię jak to drzewko formować co ewentualnie obciąć i kiedy :) Mejsca za dużo nie ma więc zdecydowałem się na wrzeciono i ostre cięcie.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Cebula
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 sty 2012, o 17:08

Post »

Proszę o podpowiedź czy mogę jeszcze przyciąć śliwy posadzone jesienią? Mają już małe listki, czy nie jest za późno?
Monika
Tomoe1986
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 mar 2015, o 09:30

Post »

Mija rok od posadzenia moich jabłonek. Kompletnie nie znam się na sadownictwie, więc po prostu je posadziłem i tyle. Nie miałem pojęcia, że trzeba to jakoś ciąć. Aż mi wstyd. Teraz dopiero czytam i zdobywam wiedzę. Mam pytanie. Można jeszcze skrócić przewodniki? Wyczytałem, że w drugim roku powinno się je skrócić o 1/3 długości całkowitej. Zrobić to teraz czy poczekać na jesień (jeśli tak to kiedy?)?
Będę wdzięczny za radę.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”