Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Witam wszystkich borówkowiczów. Mam w planach posadzenie ok 600 sztuk borówki z czasem może i wiecęj. I pytanie czy po paru latach można liczyć na jakieś zyski z tego
Skoro ludzie zakładają plantacje to nie robią tego raczej dla idei
Pozdrawiam. Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 maja 2009, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do pobudzania wzrostu to jak na razie nic nie było u mnie bardziej skuteczne niż lekkie przycięcie. Działa zawsze w 100%. Pierwszy raz było to dziełem chwili gdy wkurzony już brakiem jakiegokolwiek wzrostu i owocowania u Herberta (mimo że wyglądał na okaz zdrowia) obciąłem go w połowie. Dwa tygodnie i eksplodował wręcz nowymi przyrostami, a na następny rok pięknie zaowocował.[/quote]
Kiedy wykonać takie cięcie?
Mój Herbert ma obecnie 4 lata od wsadzenia w grunt i prawie w ogóle nie przyrósł.Wygląda jakby był prowadzony na pniu,bo z ziemi wychodzą dwa pędy z lekką czuprynką liści.Chciałabym by się rozkrzewił.
Kiedy wykonać takie cięcie?
Mój Herbert ma obecnie 4 lata od wsadzenia w grunt i prawie w ogóle nie przyrósł.Wygląda jakby był prowadzony na pniu,bo z ziemi wychodzą dwa pędy z lekką czuprynką liści.Chciałabym by się rozkrzewił.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odczyn gleby,odczyn gleby i jeszcze raz odczyn gleby.Jak pH powyżej 5 ,to nie pobiera prawidłowo pokarmu,choćby stał w nawozach po kolana.Jak powyżej 5,5 to wzrost zostaje zahamowany.
Czy też macie problem z takimi brązowymi ślimakami i jak sobie z nim radzicie.
-
Wpisz do szukajki "ślimaki"
Dokupiłam w tym roku na wiosnę do moich kilku krzaczków borówkę Toro. Czy ona teraz dojrzewa, jak smakuje i czy ma rzeczywiście duże owoce.
-
Dojrzewa teraz ,chyba najbardziej przypomina w smaku leśne jagody,ma odrobinę bardziej wyczuwalne pesteczki niż inne odmiany,tak jest u mnie.Wielkość jagód? Porównywalna z wypasioną czarną porzeczką.Spójrz wyżej.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam też borówkę Herbert i ma 4 lata, a krzak jest mniejszy niż 2-letni Bluecrop,co prawda jak ją przesadziłam na wiosnę to ma może z 50 owoców .Też ją przytnę i zobaczę co będzie .
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Dalsza część dyskusji: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 92&start=0
Ja swoje kilkuletnie borówki przycięłam dość mocno na wiosnę,cały czas je podlewam,pięknie odbiły od dołu-powypuszczały masę nowych pędów.A najlepeij mi sie uprawia borówkę zaczynając od takiej malutkiej sadzoneczki w p-9 kupionej w obi za klilka złotych.
Ja swoje kilkuletnie borówki przycięłam dość mocno na wiosnę,cały czas je podlewam,pięknie odbiły od dołu-powypuszczały masę nowych pędów.A najlepeij mi sie uprawia borówkę zaczynając od takiej malutkiej sadzoneczki w p-9 kupionej w obi za klilka złotych.