a więc jest to środkowa Wielkopolska
 a więc jest to środkowa Wielkopolska  Ja mieszkam jakieś 40 km od tego miasteczka
 Ja mieszkam jakieś 40 km od tego miasteczka  klimat dość ciepły to i glicynie są spore
 klimat dość ciepły to i glicynie są spore 

Na dodatek w zeszłym roku roślinka wypuściła kilkanaście pędów z dolnej części  które prowadzę na balkon jak te galęzie sie wzmocnią i zaplotą o balustradę na balkonie to liczę ze  kwiatów będzie do tysiąca
  Na dodatek w zeszłym roku roślinka wypuściła kilkanaście pędów z dolnej części  które prowadzę na balkon jak te galęzie sie wzmocnią i zaplotą o balustradę na balkonie to liczę ze  kwiatów będzie do tysiąca  
   zeby one byly jeszcze bardzie  intensywnie niebieskie a nie takie jasne
  zeby one byly jeszcze bardzie  intensywnie niebieskie a nie takie jasne  

Niby nic dziwnego... tylko, że ja ją wiosną 2008 roku własnoręcznie wyhodowałam z nasionka
  Niby nic dziwnego... tylko, że ja ją wiosną 2008 roku własnoręcznie wyhodowałam z nasionka  Potem miała mączniaka, potem jakieś robale, a na koniec wysadziłam do gruntu i obsypała wszystkie liście, został taki patyczek 20 cm. Myślałam, że padła, bo u mnie w październiku to jeszcze ciepło było i rośliny nie gubiły liści.  I z tego badylka teraz wystają zielone pączki
 Potem miała mączniaka, potem jakieś robale, a na koniec wysadziłam do gruntu i obsypała wszystkie liście, został taki patyczek 20 cm. Myślałam, że padła, bo u mnie w październiku to jeszcze ciepło było i rośliny nie gubiły liści.  I z tego badylka teraz wystają zielone pączki 

Po lekturze - miedzy innymi - tego forum myślałem, że będę musiał odczekać co najmniej 3 lata... a tu taka niespodzianka
 Po lekturze - miedzy innymi - tego forum myślałem, że będę musiał odczekać co najmniej 3 lata... a tu taka niespodzianka 

Może źle się wyraziłem... chodziło mi o to właśnie, że już mam dość wyskubywania ich ręcznie i trzeba tych amatorów sałatki z glicynii potraktować brutalniej jakimś preparatem. Tylko nie bardzo wiem co można stosować na takie już wyrośnięte gąsienice.Raku pisze:Chemia, w obecnych, zepsutych czasach tylko chemia, niestety...

Gdyby ktoś miał wątpliwości co do tempa wzrostu glicynii to tu są 2 zdjęcia tego samego miejsca zrobione w 2 tygodniowym odstępie czasuRaku pisze:Jak jest z jej ekspansywnością i pielęgnacją? Widzę, że dorosła roślina idzie jak burza, rozrasta się jak cholera i wymaga jednak wiele uwagi.