Dyptam jesionolistny,Krzew Mojżesza( Dictamnus albus ) z nasion
-
- 50p
- Od: 1 maja 2007, o 10:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dyptam jesionolistny,Krzew Mojżesza( Dictamnus albus ) z nasion
Witam wszystkich
Udało mi się zdobyć nasiona krzewu mojżesza. Czy mam już teraz je posadzić do gruntu ?
Proszę o pomoc co z nimi dalej zrobić.
Udało mi się zdobyć nasiona krzewu mojżesza. Czy mam już teraz je posadzić do gruntu ?
Proszę o pomoc co z nimi dalej zrobić.
- ulina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 mar 2007, o 20:31
Dobrze jest nasionka włożyć do woreczka plastikowego i przez tydzień trzymać na słońcu, potem kilka dni w lodówce i dopiero potem wysiać.
Albo wysiać do pudełeczka z wilgotnym piaskiem i do włożyć lodówki na kilka dni.
Tak rady dostałam od ogrodnika. Długo czekałam, ale powschodziły :P
Albo wysiać do pudełeczka z wilgotnym piaskiem i do włożyć lodówki na kilka dni.
Tak rady dostałam od ogrodnika. Długo czekałam, ale powschodziły :P
Pozdrawiam, Halina
- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dyptam jesionolistny - wysiew nasion
WITAM
W ubiegłym roku zebrałam trochę nasion tej roślinki. Mam pytanie , kiedy należy je wysiać,jak postępować z roślinkami kiedy wzejdą. Jakie stanowisko i glebę wymaga dyptam .Dziękuję i pozdrawiam EWA ;:2
W ubiegłym roku zebrałam trochę nasion tej roślinki. Mam pytanie , kiedy należy je wysiać,jak postępować z roślinkami kiedy wzejdą. Jakie stanowisko i glebę wymaga dyptam .Dziękuję i pozdrawiam EWA ;:2
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Niekoniecznie wokół, jak pękają torebki nasienne to nasiona"strzelają" nawet 2 m dalej od rośliny matecznej. U mnie dyptam rośnie na ciężkiej i suchej ziemi, glina pomieszana z iłem. Nigdy nie podlewam rośliny i ma sie całkiem dobrze.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
Dyptam jesionolistny
Dziękuję bardzo za informacje.Miło mi że tak chętnie udzielacie porad . Postaram się uczyć i dobrze uprawiać działkę którą posiadam dopiero drugi sezon.EWA 

- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Re: Dyptam jesionolistny
Dostałam nasiona z Akcji od miesiąca lezą sobie w lodówce.Powiedzcie czy one mają może też przemarznąć?I kiedy je siać?gdzieś czytałam ,że już na początku lutego
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeszcze trochę poczekaj, żeby się nie powyciągały. Dla wszystkich lubiących dyptamy informacja: one kochają żyzną ale zasadową glebę. W kwaśnej mogą po zimie zaniknąć (tak mi się już zdarzyło
). Przy sadzeniu dać do dołka dolomit i wymieszać z glebą, albo pokruszone skorupki jajek - wapń będzie się uwalniał stopniowo
. Ja poniewż mam glebę bielicową ze skłonnością do kwaśnienia, co dwa lata podsypuję pod krzaczek trochę wapnia - forma obojętna. Więcej niż daję po całości 

-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Danutko,posiej jak zaczną pękać ziarenka.Rozumiem,żę trzymasz je w lodówce,w wilgotnej torebce.
Halina
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
w lodówce ale suchehalina522 pisze:Danutko,posiej jak zaczną pękać ziarenka.Rozumiem,żę trzymasz je w lodówce,w wilgotnej torebce.
-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
Re: Dyptam jesionolistny - wysiew nasion
Ja część nasion trzymałam w lodówce (zamrażarniku) a część na poddaszu (temp. taka jak na zewnątrz) w doniczce z ziemią. Jakiś tydzień temu przeniosłam je do kuchni i na razie nie widać, żeby kiełkowały
Jak długo czeka się na wschody?
Pozdrawiam Edyta

Pozdrawiam Edyta