Trudno powiedzieć, po jednej fotce.
Kiedyś na jednym z For była dyskusja na ten temat i wyszło, że jak ma 12 i mniej płatków- to ,Kwanso, a jak ma więcej- to Flore Pleno, czasem sprzedawany pod nazwą ,Apricot Beauty'
Czwarty wygląda na Charles Johnston, ale liliowców tego typu jest sporo a i aparat często przekłamuje kolor czerwony.
Sprawdż w necie czy zgadają się dane z twoim, może łatwiej będzie Ci się upewnić co do proponowanej przeze mnie odmiany.
Mnie 2 i 4 wygląda na jakiegoś z serii Chicago, ale ja nie mam takich jak na zdjęciach- więc ciężko coś doradzić i podpowiedzieć, a Kogra ma rację- każdy aparat inaczej przekazuje kolory a i kwiaty tej samej odmiany mogą różnić się od siebie, w zależności od dnia.
Pierwszy podobny jest do Ateny o ile jest cały żółty / na zdjęciu wygląda jakby miał pomarańczowe gardło /, ale zółtych liliowców jest cała masa i wszystkie są do siebie podobne na pierwszy rzut oka.
Ostatni przypomina Leonidasa, ale tu też jest mnóstwo podobnych liliowców.
Jeśli kupowane były na bazarku to mogą to też być siewki.
Po jednym zdjęciu trudno coś powiedzieć.
Może wklej jeszcze po jednym innym ujęciu.
I napisz jaka to grupa, dor, sev czy ev.
Ten pierwszy by mi pasował na Atenę jeśli to dormant - czyli gubi wszystkie liście na zimę.
Drugi niestety nie wiem.
Co do Leonidasa to może masz rację, bo on ma bardziej falowaną koronkę a jeśli nie on to może By Myself jeśli też jest dormantem i ma duże około 16 cm średnicy kwiaty.
Jeśli zachowuje na zimę zielone liście to może Chicago Sunrise?