Sadzenie bulw,kiedy,jak

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiedy posadzić bulwy begonii?

Post »

Tulipan998 pisze:Jak myślicie posadzić już czy lepiej zaczekać ?
Artur spójrz na moje begonie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1#p2056891
Sadziłem pod koniec marca i liście rozwijały się przy dłuższym dniu dzięki czemu begonie nie wyciągały się tak bardzo i pięknie kwitły.
Tomek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja tak nie potrafię czekać ,musiałam posadzić już,ale dzisiaj dla porównania dokupię jeszcze kilka bulw i posadzę je pod koniec marca.
Poobserwuję i wtedy będę mogła się wypowiedzieć,czy lepiej zaczekać ;:224
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Ja musiałam juz posadzić, bo na bulwach pojawiły się kiełki ;:224
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Qurczę... , jak przeczytałem że miesiąc z ziemii wyłażą to się wystraszyłem i namoczyłem je już wczoraj... , więc muszę posadzić tylko zauważyłem kiełki w tym dołeczku a pisaliście że trzeba tym dołeczkiem do dołu.... :oops: . Chciałbym żeby mi kwitły cały sezon przy wejściu do domu, a nie zaczęły wcześniej kwitnąć w domu i wcześniej skończyły kwitnąć przy wejściu , czy to ma jakiś wpływ na to kiedy się je posadzi, czy może one i tak sobie kwitną do jesieni ?
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Arturze dołeczkiem z kiełkami do góry nie do dołu . Begonie kwitną do późnej jesieni. Ja zawsze musze obcinać jeszcze z kwiatami kiedy przychodzą mrozy.zawsze mi żal to robić.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Artur, nie dołeczkiem do dołu, tylko ta wypukłą częścią bulwy do dołu. U góry ma być siodełko - to ta część gdzie pojawiaja sie kiełki - i ona ma takie jakby wklęśnięcie/ mały dołeczek - to tym do góry !
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Begonie bez względu kiedy się posadzi kwitną do przymrozków. :lol:
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Dziękuję Wam bardzo za poradę.. ;:196 , tak myślałem że coś poknociłem z tym sadzeniem ;:14 . To super że tak długo kwitną :D .

A to moje wczorajsze zakupy :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Prawdziwe szaleństwo begoniowe :tan

Kilka fotek, jak begonie można sadzić i dla niezdecydowanych jak ładnie moga wyglądać.
Zdjęcia oczywiście parkowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Efektowne są zwisające pomarańczowe. Tylko nie przelej ich, bo kiełkujące pędy zgniją jak ziemia będzie za mokra. Trzeba często wzruszać ziemię wokół bulw, żeby był dostęp powietrza.

Justka piękny widok! Ja zawsze marzyłem o czymś takim w ogrodzie. U mnie w Poznaniu na Rondzie Starołęka też latem sadzą begonie (w tysiącach to idzie). Wkleję fotki w wątku "Begonia bulwiasta".
Tomek
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A dziękuję bardzo, mam nadzieję że kolorki będą się zgadzać :P . Ta bulwka od prawej tej wiszącej begonii jest tylko troche jakaś taka miękka i mam obawy tym bardziej że te były najdroższe :roll: . Poluję jeszcze na begonie w Biedronce bo przydało by mi się jeszcze ze 4 :D .
To teraz juz wiem jak sadzić i posadzę później bo akurat mam ziemie w domku i donice :P .

Te parkowe cuuudne :shock: .
Przypomniałem sobie że u mnie na jarmaku są zawsze 2 gatunki kwitnące po 6 zł to też kupię :P .
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Ponieważ tak długo sie czeka, myślę że już czas na moczenie i sadzenie bulw begonii do donic. Minie akurat miesiąc i w marcu przy dłuższym dniu będą mieć liście i nie będą się niepotrzebnie "wyciągać" do światła. Moje siedzą już w ziemi w pudełkach po kapuście kiszonej :) Gdy zaczną mieć liście - posadzę je w docelowych wiszących donicach :)
sosna388
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 09:44

Post »

Wczoraj rano czytając post Artura o cenach begonii pomyślałam: straaaaasznie drogo. Ja kupiłam po 2,50, w sklepach internetowych bulwy są po 3,20, więc skąd takie ceny - ok.15 zł za 2-3 bulwy? Ale po południu byłam w Leroy Merlin, tam zatrzęsienie m.in. bulw begonii i właśnie takie ceny. Tylko że trzeba przyznać, piękne te begonie (oczywiście sądząc po kwiatach na zdjęciach na opakowaniach. Piękne, naprawdę, i co dziwne - przewaga tych pendula (a jak w ubiegłym roku chciałam właśnie zwisające to nie było, tylko stojące). I stałam tak koło nich pół godziny i myślałam, gdzie ja mogłabym je posadzić, no i nie kupiłam. A w domu dalej o tym dumałam, i teraz mam do Was pytanie następujące:
Mam takie miejsce na tarasie - doniczki wiszą na ścianie domu pod dachem, gdzie w zasadzie nigdy bezpośrednie słońce nie dociera. Przez kolejne sezony próbowałam tam różne kwiaty - pelargonie, surfinie. Rosły ładnie, jednak zawsze mniej okazale niż te same w pełnym słońcu. Wreszcie zapytałam szefową sklepu ogrodniczego, co będzie dobrze rosło w takim miejscu w cieniu. Doradziła begonie, choć wówczas nie dogadałyśmy, czy myślała o bulwiastych czy tych jednorocznych. W ubiegłym sezonie posadziłam więc tam begonię jednoroczną i rosła bardzo ładnie aż do mrozów. Teraz zimą czytałam wiele i wyczytałam, że jednoroczna potrzebuje więcej słońca niż bulwiasta, że do cienia to raczej bulwiasta. I mam dylemat. Po pierwsze do tych doniczek, które będą wisieć na tarasie posadziłam już begonie bulwiaste pendula, czemu sprzeciwia się mój ślubny, bo przecież tamte (jednoroczne) się sprawdziły, a ja kombinuję niepotrzebnie. W innej donicy z drugiej strony domu, strona północna, zero słońca, miałam begonie bulwiaste stojące, ślubny zrobił teraz dla nich nową donicę, żeby miały więcej miejsca - donica na wymiar na murek, na którym ma stać. I dlatego myślałam, że lepsze byłyby tam zwisające, bo skoro stoją na murku, to fajnie wyglądałyby zwisające. Ale ślubny znowu - tamte były ładne, a ty znowu kombinujesz. Normalnie konserwa. To powiedzcie, czy bulwiaste mogą rosnąć w słońcu, bo więcej miejsca w cieniu to ja już dla nich nie mam. Bo jak oglądam zdjęcia waszych cudnych begonii to wydaje mi się, że one rosną właśnie w słońcu. I czy faktycznie jednoroczna powinna rosnąć w słońcu.
Tak wyglądały moje jednoroczne. Nie mam daty, w sezonie urosły znacznie poniżej doniczek, pędy miały co najmniej 50-60 cm.
http://img40.imageshack.us/i/p1040465t.jpg/
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Begonie jednoroczne, o których piszesz to też begonie bulwiaste, tylko wyhodowane z nasion. Po wykopaniu ich w październiku widać małą bulwkę średnicy ok. 2 cm, którą po przechowaniu sadzi się w następnym roku i pielęgnuje jak begonie z bulw.
Z tego co zauważyłem, to begonie z nasion gorzej sobie radzą w cieniu, mają mniej kwiatów, natomiast w pełnym słońcu rosną wyśmienicie. Bulwiaste też zachowują się podobnie, choć w cieniu lepiej sobie radzą.
Tomek
sosna388
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 09:44

Post »

Zewli, nie zgodzę się. Begonia na moim zdjęciu to begonia stale kwitnąca Begonia semperflorens, natomiast begonia bulwiasta to Begonia × tuberhybrida. Obie oczywiście należą do rodzaju begonia, ale to osobne gatunki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”