Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Dziękuję za odpowiedź.
Tylko kiedy trzeba je podciąć.Moje osteo z nasion są faktycznie bardzo wysokie i maja mało bocznych pędów. W przyszłym roku zapoluję na nasionka wczesniej i posieję więcej. Dopiero od roku jestem posiadaczką skrawka zieleni , cały czas się uczę. Co do tych liścieni to domyślam się,że są to pierwsze listki jakie wypuszcza roślinka. Posiałm lubczyk w malutkich kuwetkach. Najpierw pojawiły sie listki podlużne jak trawa ( przypuszczalnie to były liścienie) a dopiero potem wykształciły się te właściwe.
Tylko kiedy trzeba je podciąć.Moje osteo z nasion są faktycznie bardzo wysokie i maja mało bocznych pędów. W przyszłym roku zapoluję na nasionka wczesniej i posieję więcej. Dopiero od roku jestem posiadaczką skrawka zieleni , cały czas się uczę. Co do tych liścieni to domyślam się,że są to pierwsze listki jakie wypuszcza roślinka. Posiałm lubczyk w malutkich kuwetkach. Najpierw pojawiły sie listki podlużne jak trawa ( przypuszczalnie to były liścienie) a dopiero potem wykształciły się te właściwe.
- Silvia_pl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2011, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich,
oj u mnie stokrotka porządnie w kość dostała.
Swoje siałam dość późno,bo 25 marca. Niestety, wcześniej nie mogłam. W ogóle mi ten rok fatalnie coś w organizacji się rozsypał...
Poza tym pogoda je nie rozpieszcza. Jest zimno i często pada.
Stokrotki, które wysiałam z nasion o Fibi, są zdecydowanie mocniejsze i wyższe, lepiej się rozkrzewiają. (za co jeszcze raz dziękuję). Nie uszczykiwałam, bo wtedy to już w ogóle chyba bym się nie doczekała...

z moich nasion wzeszły niemal wszystkie, ale różnica pomiędzy nimi ogromna, a tymi od Fibi, mimo że siane tego samego dnia:

Niby do gruntu powinny były wszystkie trafić dawno temu, ale nie mam serca trzymać je w zimnej glebie i ten deszcz... na niektórych widać, że aż listki gniły, więc chowałam pod daszek w tych mini doniczkach... teraz się wypogadza - więc na dniach trafią na rabatkę lub do dużej donicy
A tu nieśmiale pierwsza kwitnie:(oczywiście z tych od Fibi)

oj u mnie stokrotka porządnie w kość dostała.
Swoje siałam dość późno,bo 25 marca. Niestety, wcześniej nie mogłam. W ogóle mi ten rok fatalnie coś w organizacji się rozsypał...
Poza tym pogoda je nie rozpieszcza. Jest zimno i często pada.
Stokrotki, które wysiałam z nasion o Fibi, są zdecydowanie mocniejsze i wyższe, lepiej się rozkrzewiają. (za co jeszcze raz dziękuję). Nie uszczykiwałam, bo wtedy to już w ogóle chyba bym się nie doczekała...

z moich nasion wzeszły niemal wszystkie, ale różnica pomiędzy nimi ogromna, a tymi od Fibi, mimo że siane tego samego dnia:

Niby do gruntu powinny były wszystkie trafić dawno temu, ale nie mam serca trzymać je w zimnej glebie i ten deszcz... na niektórych widać, że aż listki gniły, więc chowałam pod daszek w tych mini doniczkach... teraz się wypogadza - więc na dniach trafią na rabatkę lub do dużej donicy
A tu nieśmiale pierwsza kwitnie:(oczywiście z tych od Fibi)

Silvia_pl
- Silvia_pl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2011, o 08:31
ktoś pytał o nasionka gdzie są
Jak oberwiesz ten (niebieski zwykle) środek, to pod nim powinno wyglądać to tak (zdjęcie z ubiegłego roku):

Jak oberwiesz ten (niebieski zwykle) środek, to pod nim powinno wyglądać to tak (zdjęcie z ubiegłego roku):

Silvia_pl
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Moje tez zakwitly - pierwsze tydzien temu. Siane pod koniec marca. Cudne kwiatki!!!!
Najpierw się martwiłam, że mam same białe z własnych nasion, ale teraz ich biel tak rozświetla rabatki, że aż miło. Oczywiście zbieram nasionka zobaczymy co wyrośnie za rok?

Pozdrawiam
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Piękne! Bardzo ciekawy kształt płatków. Moje ponownie zakwitły i już nie będę obrywać kwiatów. Poczekam na nasiona. Czy uprawa z nasion jest łatwa? Czy można tę roślinę przezimować w jakimś chłodnym miejscu? Ktoś próbował?
Uprawa z nasion jest łatwa, ale nie dziedziczą cech rośliny matecznej, tzn zbieram nasionka z fioletowych, a wyrosną białe. Przechować sadzonkę można, ale w warunkach szklarniowych, w domu nie da rady, próbowałam.
Pozdrawiam
Śliczne te Wasze stokrotki. Moje jeszcze kwitną ale nie śa takie "proste" jak wasze. Kładą się na ziemi, mają długie prawie półmetrowe zwisające pędy i bardziej nadawały by się do skrzynek niż na rabatę. Prawie leżą na ziemi.
Dziś widziałm w innym ogródku piękną kępę stokrotek. Były sztywne , proste zupełnie jak chryzantemy.
Jak myślicie, czy przyczyną może być to, że nie przycęłam wierzchołków sadzonek?
Dziś widziałm w innym ogródku piękną kępę stokrotek. Były sztywne , proste zupełnie jak chryzantemy.
Jak myślicie, czy przyczyną może być to, że nie przycęłam wierzchołków sadzonek?
Moje stokrotki .w tym roku tylko białe ale w przyszłym roku wysieję inne kolorki
moje też urosły wysokie myśle że dlatego że nie uszczykiwałam

moje też urosły wysokie myśle że dlatego że nie uszczykiwałam

DOROTA
-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli nie dziedziczą cech rośliny matecznej to jest szansa - że nasionka zebrane z białych kwiatów dadzą roślinki w innym kolorze, np. fioletowe?
Teoretycznie tak. Zbieram w tym roku nasionka kolorami. Wysieję oddzielnie poszczególne kolory, zobaczymy co z tego będzie.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Czy stokrotki należy siać i pikować w domu (kiedy?), czy można wysiewać wprost do gruntu (kiedy, czy można przepikować, czy posiać i przerywać...).
Zebrałam swoje nasionka i będę działać na wiosnę
.
Zebrałam swoje nasionka i będę działać na wiosnę

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Szanso!
Stokrotki można wysiać w domu.Swoje wysialam w pod koniec lutego do doniczek wypełnionych specjalną ziemią do nasion. Na początku maja posadziłam w ogródku. Niestety nie obcinałam górnych pędów i za bardzo "wybiegły". Kupiłam też dwie sadzonki i posadziłam razem z moimi. Różnica była taka,że te kupione były gęste i proste a moje pokładały się na ziemi. Kwitły prawie jedocześnie.
Stokrotki można wysiać w domu.Swoje wysialam w pod koniec lutego do doniczek wypełnionych specjalną ziemią do nasion. Na początku maja posadziłam w ogródku. Niestety nie obcinałam górnych pędów i za bardzo "wybiegły". Kupiłam też dwie sadzonki i posadziłam razem z moimi. Różnica była taka,że te kupione były gęste i proste a moje pokładały się na ziemi. Kwitły prawie jedocześnie.
Stokrotki - obowiązkowo wysiać w domu luty - marzec i koniecznie uszczykiwać.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Czy można pikować czy siać od razu do docelowych wielodoniczek i wsadzać sadzonkę z bryłą do ogródka.
Moje nowe imię Szansa