Hej Mariuszu
Wątek przeczytałam jednym tchem. Tyle tu informacji !
Wertuję całe forum na temat: osteospermum, lobelii, petunii, dalii, sanwitalii, gazanii. Do tej pory miałam z tymi roślinami tylko styczność hobbystyczną, wysiewałam do gruntu, kupowałam gotowe sadzonki na targu. Z racji tego że kocham patrzeć jak z małego nasionka powstaje coś wielkiego, coś pięknego postanowiłam że chciałabym się tym zajmować i przy okazji móc z tego żyć.
Oczywiście do Ciebie pokierował mnie
Zibi a na wątek trafiłam w poszukiwaniu informacji o lobelii
W forumowych wątków dowiedziałam się nie mało, jednak nie nasyciłam swojej wiedzy na tyle żeby móc usnąć na spokojnie.
Czy wspomógłbyś mnie swoją wiedzą?
1. Osteospermum
a. w którym momencie wzrostu osteospermum można przepikować do właściwych doniczek?
b. czy stokrotkę nawozimy od fazy liści właściwych? ( na chłopski rozum - do fazy liści właściwych wystarczy to co w ziemi do siewu, - faza liści właściwych przewaga azotu i fosforu, kiedy pojawiają się zalążki kwiatów zwiększamy potas)
c. wiem, że stokrotkę należy 3-4x skarlać ( podobno najlepiej Topflorem w stężeniu 0,025%)( wcześniej pisałeś że z CCC można łatwo przeholować i może dojść do wybarwienia liści)
2. Lobelia
a. wiem, że lubi wilgotno i nie lubi stojącej wody do tego lubi być pikowana podobnie jak petunia, co z nawożeniem?
b. czy lobelię lepiej skarlać czy uszczykiwać?
Mam nadzieję że nie zawaliłam pytaniami. Wracam do lektury.. pora odszukać info o dalii i gazanii
Miło mi że tu trafiłam

Brzdąc super

chyba w wieku mojej Julki