Dół jak zostawisz to będzie dawał odrosty. Możesz potem ćwiczyć szczepienie

50 kwiatowej ziemi dajesz?peter86 pisze: piasek reczny/ keramzyt albo żwirek 2-4mm/ ziemia kwiatowa w proporcjach 25/25/50.
to akurat jest kwestia do dyskusji, dlatego że wiele zależy od warunków jakie im zapewnimy. Jeśli ktoś postępuje z roślinką jak ten ktoś przed Tobą, to z pewnością nie będzie wielodekadowa. Jednak jeśli ktoś postępuje właściwie, może się doczekać ogromnej roślinki liczącej dziesiąt latkasia_rom pisze:skoro jeszcze mnoży się bardzo chętnie - chociaż to chyba akurat nie jest "wielodekadowa" roślina .
Odpowiedź jest prosta - echinopsis to jednak kaktus, poradzi sobie w bardzo ubogich i niekorzystnych warunkach. Jeśli dasz mu ubogą mieszankę(lub nawet mineralną) i będziesz od czasu do czasu, nawet rzadko, nawozić - da sobie radę, będzie sobie pomału rósł. Jednak jeśli chodzi o kwiaty - nie pokaże niczego nadzwyczajnego. Nie będzie w stanie wytworzyć kilkunastu kwiatów na raz - zwyczajnie nie będzie miał na to siły ze względu na brak 'pokarmu'. Dlatego właśnie przydałoby się żyźniejsze podłoże - rosną szybciej i lepiej i mają siłę na tworzenie dużych ilości kwiatów. Wybór jednak należy do Ciebie, bo w ubogim podłożu krzywda mu się nie staniekasia_rom pisze:Piszesz o żyznym i przepuszczalnym podłożu dla Echinopsis .
Znajomy od którego mam inne Echinopsis trzymał je w samym żwirze, ja także posadziłam swoje w ubogą mieszankę , czy one wymagają jednak żyźniejszego podłoża ?