Bardzo wszystkim dziękuję za miłe komentarze
Lana pisze:Witaj Leszku !
Rośliny przepiekne, a jeżeli chodzi o przesadzanie, to pamiętaj, aby doniczka była tylko niewiele większa od poprzedniej. Storczyki lubią mieć ciasno w doniczce, a zbyt dużo miejsca w niej raczej im nie służy.
Akurat tym Phalenopsisom jakoś wybitnie mocno rosną korzenie ... cały czas wypychają podłoże z doniczek i co chwilę wypuszczają się poza doniczkę. Raz musiałem urwać (z bólem serca) taki 20 cm korzeń wędrujący po parapecie i cały "obklejony" kawałkami kory zabranymi z doniczki.. niestety był zbyt gruby i sztywny aby się dało go jakoś zawrócić z powrotem do doniczki a już przeszkadzał i ciągle czepiał się firanki (przez większość czasu moje storczyki stoją na bardzo wąskim parapecie okiennym) Co roku muszę je przesadzać a coraz trudniej o większe i stabilniejsze doniczki

. Na razie ratuję się ciasnym upychaniem papieru pomiędzy doniczką a ciężką osłonką tak aby storczyk stał w miarę stabilnie.. ale im dalej wyrastają pędy kwiatowe tym trudniej o równowagę.
renata75 pisze:uże doniczki widziałam w sklepie ogrodniczym na Placu Piastów w Gliwicach i w sklepach ogrodniczych na Dworcowej w tym za "Ziarenkiem". Dodatkowo możesz kupić większe doniczki już z podłożem w LM.
Dzięki za informację

- mam tam niedaleko z pracy to wyskoczę tam i poszperam. Tak tylko jeszcze chciałem sprecyzować: ten na Placu Piastów to tak zupełnie z tyłu, po tej stronie gdzie London Pub i Złoty Kurczak?