Jestem tu nowa, to znaczy nie tak całkiem, bo od długiego czasu podczytuję Wasze posty i podziwiam ogrody. Nie pisałam nic, bo moja wiedza na temat kwiatów jest znikoma. Mogłabym tylko wzdychać z zachwytu nad waszymi ogrodami.
Ale zarejestrowałam się dopiero co, jak poczułam, że w końcu muszę coś tu napisać.
Mam na imię Celinka i jestem młodą właścicielką szeregówki z nawet niemałym ogrodem - jak na szeregówkę oczywiście.
Mam dwoje małych dzieci (7 i 5 lat) i pracuję zawodowo.
NIe mam żadnego pupila, bo nigdy nie miałam i nie wiem, czy umiałabym się nauczyć opieki nad zwierzakiem.
Od jakiegoś czasu oglądam wątki poświęcone różom i wiecie - choć one są tylko na monitorze, to ja realnie czuję, jak pachną

Nie mam do tej pory żadnej róży w ogrodzie, zaledwie jakieś cebulowe, a tak to jednoroczne tylko, a i tak niewiele, bo tylko na jednym małym skalniaku...
Jednak już jakiś rok temu poczułam przemożną ochotę, żeby posadzić róże!!! Najpierw dawałam sobie wmówić, że nie będę umiała dbać o kwiaty, że tylko wydam pieniądze. Jednak pragnienie nadal jest, coraz silniejsze.
Jestem jednak laikiem w tym temacie, ogród mam dopiero od kilku lat, wcześniej cale życie mieszkałam w betonowym bloku.
Czytam od miesiąca, czytam i czytam, ale i tak wiem niewiele. Wszystko mi się plącze.
Aktualnie jednak zrobiłam rewolucję na moim trawniku i zaprojektowałam sobie altankę i dostawione do niej pomieszczenia gospodarcze. Altana stanie za miesiąc i zarazem zrobi mi się miejsce na kwiaty. To znaczy mam zamiar je wywalczyć na kwiaty właśnie, bo trawa jakoś mnie nie zachwyca

Chciałabym znaleźć przyjaciół tu na forum i kogoś, kto będzie miał cierpliwość, żeby mi odpisać, co źle planuję, czy kwiaty które tak bardzo chcialabym mieć będą miały szansę przetrwania w moim ogrodzie.
Do tej pory miałam tylko doniczkowe, naprawdę...
NIe mam jak na razie czym sie chwalić i dlatego trochę się niezręcznie czuję wchodząc tu i tak od razu zakładając nowy wątek.
Ale chcę się nauczyć. Chcę, chcę, chcę, bo pragnę mieć cudne róże, które tak bardzo kocham. Wierzę, że dam radę, że choć część moich marzeń sie spełni.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, przyjmijcie mnie do swojego grona