Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Ewka, żeby piwonie nie zaschły, najlepiej będzie wsadzić je do ziemi w donicy i zadołować w podwórkowym
Potem wiosną, żeby już nie przerywać im wschodów, wysadzisz całe z ziemią z doniczki na stałe miejsce.
Piwonie nie lubią być przesadzane i najlepiej od razu wsadzić je we właściwe miejsce.
Przednie skarpetki - jak widzę już w użyciu. :wink:
Kostka przyłóż na kolana - wiosną będą sprawniejsze. :wit
Grażyna.
kogro-linki
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam bardzo serdecznie :D .
Ewo Janinko czytam, że już w końcu masz wymarzoną działeczkę. Cieszę się razem z Tobą. To miłe. Marzenia się jednak spełniają.

A teraz ja sie trochę "powymądrzam" odnośnie zielska na dzialce : otóż jak dobrze czytam to jest perz... u nas myśmy przekopywali i ręcznie wyciągaliśmy ten perz i paliliśmy. A jeszcze wychodził miejscami.

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Niezależnie jaki sposób na pozbycie się chwastów wybierzesz, czeka Cię moc pracy.
Ale też ile satysfakcji :)
Co do piwonii kogra ma rację, dodam tylko, że dobrze byłoby, aby w tej doniczce były duże dziury na dnie, żeby woda czasem nie zalegała a i dżdżownice chętniej w mokrym siedzą.
Kolory na zdjęciach piękne i różnorodne. U mnie dzisiaj była dominacja białego ;:224
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuś ochłodziło się więc nie pora na opryski Randapem.
Chcę Ciebie zapewnić że oprysk to nie trucizna jeśli odpowiednia karencja jest zachowana.
Randapem podsusza się Rzepak przed zbiorem aby ziarno nie wysypywało się z łusek, równo dojrzało i tym samym nie było dużych strat w plonowaniu a także wiele innych roślin i warzyw o których nie będę Wam wspominać żeby nie było uprzedzenia podczas zakupów żywności.
Gospodarstwa wielkoobszarowe bez chemii nie mogłyby dalej funkcjonować.
... no cóż Ekologia byłaby trafnym wyborem przy uprawie malutkich zadbanych działeczek.

Ewuś życzę Ci wielkiej krzepy i zdrowia przy doprowadzeniu działeczki do należytej Kultury Rolnej.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu - jako rolnik (niedługo już były) potwierdzam zdanie Pana Rolnika. Zaorać i zostawić na zimę w ostrej skibie. Mróz przemrozi glebę - co ją spulchni poprawi jej strukturę. Bronowanie na wiosnę. Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem rundupu.
Ale ręczne oczyszczenie całej działki z chwastów - to naprawdę ciężka praca. Chociaż ja mam na swoim koncie takie działania za pomocą wideł amerykańskich. Tyle tylko że byłam wówczas młodsza o..... 20-30 lat :;230
Trzymam za Ciebie kciuki i czekam na wątek o Nowej Działce
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Ładne zdjęcia krakowskiej jesieni ;:63
Ewo, odezwę się w poniedziałek, czy znajdziesz czas w środę lub czwartek?
A chcesz różę pnącą Haendel?
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witam słonecznie.Martwię się piwoniami,bo wszędzie piszą by je przesadzać sierpień/wrzesień,a tu już prawie listopad i perspektywa ciężkiej zimy.Zdecydowałam dziś nabyć ziemię i zasadzić je do donic,ale pozostawić w piwnicy,a na wiosnę wraz z tymi donicami,dość dużymi zasadzić na działce.Po posadzeniu naturalnie podlać i od czasu do czasu zimą też.
Kogro-w miejscu gdzie ew. jeszcze dwie piwonie mogłyby być w Podwórkowym,a musi to być miejsce choć trochę słoneczne, zasadziłam już o czasie narcyzy,nie bardzo jest gdzie je przesadzić,choć podobno cebule narcyzów by to zniosły.Prawdę mówiąc już dawno na nie nie liczyłam.Skarpety z Łotwy.Chyba są częścią stroju ludowego,w muzeum regionalnym w Bausce widziałam cała salę wyrobów wełnianych,z przewagą skarpet naturalnie.
FoggioHaendla chętnie jeżeli o tej porze może być jeszcze dołowany,a wiosną przesadzony.W środę dysponuję czasem po 12.00,w czwartek pora obojętna.
Ambo-mam widły amerykańskie,naturalnie nie do zostawiania na nowej działce,bo Fiskarsa,ale na tyle lekkie by je autobusem wozić tam i na powrót.Zobaczymy.Na razie przed nami zima.
Witam Ewo-Ogis!Wiesz wydaje mi się,że to nawet nie perz,a wysokie trawska ,chrzan też widziałam,w jednym miejscu trochę zdziczałych malin,które mogę nawet przed zimą wykopać,niezależnie od tego kiedy pan rolnik przybędzie na fuchę.
Zyto-dla mnie te 4 ary to jest kawał ziemi!
Teresat-Ja wiem,że Olga bez powodu mrozowym kwiatkiem z szyby nie straszyła,pojedyncze płatki śniegu i u nas były.Nowym w Podwórkowym-kopytnikowi i bluszczykowi kurdybankowi zielonemu to nie zaszkodzi,mam nadzieję,że i jeżówce także nie,tym bardziej,że przyjechały z bieguna zimna.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto-Nadal ładnie,choć wietrznie.Zaskoczyłaś mnie tym rzepakiem,nie wiedziałam,ale przyznam Ci się i tak używam tylko oliwy z pierwszego tłoczenia i oleju słonecznikowego.Byłam na placu,kupiłam trzy ładne dynie ozdobne na okap w kuchni i zamówiłam pietruszkę z natką do posadzenia w doniczce,by zimą mieć świeżą do zupy.Będzie za tydzień w piątek.I jeszcze tam gdzie kocia i psia karma były duże kule dla ptaków po 2 zł,wzięłam dwie.Bo rano już było 5 sikorek i kilka wróbli na tej zeszłorocznej.Dla Ciebie bernardyńska róża z widokiem na Wawel.
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Też jestem w szoku po tym co napisała Zyta.
Dobrze, że ja też używam tylko oleju z słonecznika i pestek winogron.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuś dziękuję za żółte różyczki lubię ten ciepły kolorek.
Dynie będą pewnie w późniejszym czasie wykorzystane przez Ciebie na dwojaki sposób: ziarno i konfitury. Miałam ich u siebie w śladowych ilościach.

Ewuś nie chciałam Ciebie zaskoczyć i morze nie potrzebnie poruszyłam ten temat podsuszania roślin to nie jest temat na forum szczególnie dla tych którzy mają te przysłowiowe pary arów (bo mogą myśleć o ekologii w zakresie uprawy i ochrony) nie interesują się rolnictwem zawodowo i nie wiedzą że słonecznik, kukurydz czy zielony groszek też nie dojrzeje sam - bez podsuszania kombajn nie wymłóci.
Mogłabym wymieniać tak dalej ...
Podsusza się też tym środkiem także cebulę, tylko fasola dojrzewa sama.

Pocieszę Ciebie...że po to mamy też małe Grządki przydomowe i Ogródki działkowe żeby w znacznym stopniu ograniczyć chemizację.
;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Dlatego nie kupuję miodu rzepakowego.
Ewiczko śliczne dzięki za piękne fotki jesiennego Krakowa.

:D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słonecznie i ciepło witam w Rabatkach.
Pełny zimowit wygląda jak aster jakiś,sami zobaczcie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ku mojej radości rozwinął się także biały pełny.Muszę kupić ich więcej.
Obrazek
Kogro-naturalnie przy tak pięknej pogodzie już biegnę na Widoczki z Beskidów!
Z wczorajszej uroczystości-ślubu chrześniaka także kwiatki.
Obrazek
Elizabetko-cieszę się,że zdjęcia Ci się podobały,no to kolejna skrzynka kwiecia,tym razem z Kazimierza,myślę,że zacznę za rok takie wyplatać z brzozowych gałązek.
Obrazek
Zyto-nie wiem czy dynie ozdobne nadają się do konsumpcji,na nasiona wiosną z pewnością tak,bo dawałam już braciszkom z dobrym rezultatem.No bo nie podobała się im nazwa nasion dyni ozdobnej TURECKI TURBAN...W tym roku jeszcze dyni jadalnej mi nie proponowali,wiem,że wyhodowali taką,którą w trzech ładowali na taczki!Mieli zważyć na wadze towarowej.Ja kupowałam na placu kilka razy po kawałku na zupę-krem,może trzeba by i na ostro zrobić kilka słoiczków?Jeszcze bez problemów na placu jest.Fasolę co tydzień kupuję od starszej pani z małego gospodarstwa na obrzeżach Ojcowskiego Parku Narodowego,łuska często przy mnie,bo lubię te kolorowe jaśki bardzo,ma też małą krasiatą fasolkę,biała i brązową,słonecznik przyniosła mi mały,bo o taki prosiłam,cebulę też będę u niej kupować,czosnek już brałam,wianek górskiego fioletowego,wystarczy do wiosny,wcześniej zaopatrywałam się u niej w bób i w groszek cukrowy.
Czterołapny znowu niedopilnowany wyrył w żurawkach dziurę,niestety nie wiem gdzie się podziały posadzone tam tulipany,nie znalazłam. Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuś szkoda że nie posadziłaś tulipanów w osłonkach.
Ja nowo zakupione tulipany sadziłam w donicach, obok ubiegłorocznych sadzonych prosto do ziemi. Zobaczę czy będą lepsze efekty. Ze starych odmian prawie nic nie zostało.
Jestem dobrej myśli że ten sposób sadzenia uniemożliwi cebulkom chować się zbyt głęboko.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deszczowo pozdrawiam,niemniej serdecznie.
Zyto-tylko tulipany posadziłam w koszykach,bo są na grządce z hostami,żurawkami i języczkami,które wychodzą późno,akurat po przekwitnięciu tulipanów.Koszyka też nie znalazłam,na pewno po wykopaniu zgryzł go.W Podwórkowym nie ma gryzoni(poza szczurami czasem).W zeszłym roku także żonkile były w koszykach,ale postanowiłam je zostawić już na tej rabatce na rok,dwa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”