Ogród u stóp klasztoru
- jola1010
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród u stóp klasztoru
Ja też zrobię eksperyment i posadzę razem dwa kolory wrzosów. A sadzonki robisz teraz w trakcie kwitnienia?
Pozdrawiam Jola.
Pozdrawiam Jola.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Alinko piękne wrzoski, dobrze że doczytałam o zabiegach na grzybki, czym pryskasz wiosną, może być miedzian. Nigdy nie robiłam tego. Ale teraz muszę zacząć, dokupiłam kilkanaście wrzosów ( od zeszłego roku powiększam ich ilość ), żal byłoby je stracić.
Widzę, że pięknie wśród wrzosów prezentują się trawki.
Widzę, że pięknie wśród wrzosów prezentują się trawki.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak się nazywa hortensja na pierwszym zdjęciu?
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
chcę was zaprosić na oglądanie kompozycji z trawami ponieważ i one swoim lekkim szumem mówią o nadchodzącej jesieni
owies wiecznie zielony i red baron obok siebie

Uploaded with ImageShack.us
rozplenica

miskant

tej trawy nie znam choć to tego roczny nabytek

moja ukochana ostnica -koński ogon zdecydowanie moja faworytka

i następna odsłona rozplenicy

miskant z sitowiem w parze

też miskant ale paskowany

i jeszcze raz imperata red baron

u boku rozplenicy rozrasta sie pomalutku trawa cytrynowa

owies wiecznie zielony i red baron obok siebie

rozplenica

miskant

tej trawy nie znam choć to tego roczny nabytek

moja ukochana ostnica -koński ogon zdecydowanie moja faworytka

i następna odsłona rozplenicy

miskant z sitowiem w parze

też miskant ale paskowany

i jeszcze raz imperata red baron

u boku rozplenicy rozrasta sie pomalutku trawa cytrynowa

- korzo_m
Naprawdę super te rabatki obsadziłaś. Ostnica całkiem ciekawa trawka, szybko się rozrastają siewki w kępę.
-
JOLU sadzonki robię teraz ale obcinam pęd ukorzeniony .jek podniesiesz gałązki na starym egzemplarzu to zobaczysz pełno takich pędów które puściły korzonki .przyjmują sie bez problemu podobnie robię z wrzoścami
DOROTKO wybacz ale zapomniałam nazwy preparatu ale to nie filozofia.są to ogólne na szara pleśń .ale nie wiem czy miedzian ja zawsze proszę w sklepie na szarą pleśń i nie podaje nazwy bo co roku są nowości i czasem lepsze nowocześniejsze.oprysk jest bardzo potrzebny bo w razie kidy rok mokry albo duża ilość śniegu w zimie to ten grzyb je niestety niszczy .nieraz po zimie są marne ale zawsze jak opryskam to bardzo im pomagam tym bardziej jak jest ich dużo w kupce to jest to wręcz niezbędne
MAŁGOSIU ta hortensja to Hortensja bukietowa 'Pinky Winky' Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'
DOROTKO wybacz ale zapomniałam nazwy preparatu ale to nie filozofia.są to ogólne na szara pleśń .ale nie wiem czy miedzian ja zawsze proszę w sklepie na szarą pleśń i nie podaje nazwy bo co roku są nowości i czasem lepsze nowocześniejsze.oprysk jest bardzo potrzebny bo w razie kidy rok mokry albo duża ilość śniegu w zimie to ten grzyb je niestety niszczy .nieraz po zimie są marne ale zawsze jak opryskam to bardzo im pomagam tym bardziej jak jest ich dużo w kupce to jest to wręcz niezbędne
MAŁGOSIU ta hortensja to Hortensja bukietowa 'Pinky Winky' Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'
-
Dorotko siewki tegoroczne są wielkości ok.20-30 cm.zależy od stanowiska .mam ich mnóstwo sama zobacz

- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Alinko piękne masz te zagoniki , teraz nie żałuję że kupiłem red baron , mam jeszcze trawę o nazwie proso , ale nie wiem jeszcze jak będzie rosło .
jutro u siebie wrzucę moje trawki , jak nie będzie padać.....
ja dzisiaj miałem dokupić wrzosów w casto po 2,80 , ale może spróbuję coś ukorzenić ? patrząc na to jak szybko rosną pewnie warto .
jutro u siebie wrzucę moje trawki , jak nie będzie padać.....

ja dzisiaj miałem dokupić wrzosów w casto po 2,80 , ale może spróbuję coś ukorzenić ? patrząc na to jak szybko rosną pewnie warto .

- korzo_m
Na starej działce miałam małe wrzosowsko, ale naprawdę nigdy nie pryskałam, to chyba jakieś lepsze gatunkowo były wrzosy.
Teraz kupiłam wrzosy i wrzośćce, powiedziałabym takie wydelikacone, trzeba będzie wiosną im pomóc.
Alinko proszę zachowaj mi siewkę tej trawki, jak tylko się zmobilizuję to odbiorę, wtedy ureguluję rachunek.
Teraz kupiłam wrzosy i wrzośćce, powiedziałabym takie wydelikacone, trzeba będzie wiosną im pomóc.
Alinko proszę zachowaj mi siewkę tej trawki, jak tylko się zmobilizuję to odbiorę, wtedy ureguluję rachunek.
-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
alinko pozazdrościć Ci tylko można takich traweczek coś pięknego jak kwitną... muszę sobie nabyć tylko jeszcze nie wiem jak to wszystko zgrać ze sobą co koło czego i w ogóle ... ale z Twoją wiedzą i radami na pewno coś powstanie ( mogę liczyć na korepetycje
)
pozdrawiam Michał

pozdrawiam Michał
A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Jeśli jeszcze nie masz u siebie w ogrodzie to polecam CAREX BUCHANANII , mnie strasznie się spodobała , dokupiłem jeszcze 5 sztuk , wielkie kępy w casto .....
Alinko, piękne późnoletnie rabaty
O tej porze trawy wyglądają chyba najpiękniej - łagodnie szumiąc zapowiadają schyłek lata...

O tej porze trawy wyglądają chyba najpiękniej - łagodnie szumiąc zapowiadają schyłek lata...
-
oj Alinko Alinko zapomniałam wstawić jeszcze 3 traw a w tym MARKU carex buchananii .oczywiście że ich mam jutro pokażę
DALU to taki miły akcent przy tych anomaliach pogodowych tego lata
MICHAł jak zgrać rabaty oto jest odwieczne pytanie każdego z nas moje doświadczenia są marne ale jeżeli ma cię naprowadzić to trawy fajnie wyglądają na wrzosowisku tylko niższe wysokie dobrze komponują się z krzewami lub jako solitery. mam zamiar stworzyć taki wątek jak jest z drzewami ,pochwalmy się swoimi kompozycjami rabatowymi .nie wiem czy starczy mi czasu bo to forum zabiera mi go coraz więcej .ale chętnie służę radą.
DOROTKO masz rację teraz rośliny bardzo wydelikacone a to wszystko przez przenawożenie u szkółkarzy sama widzę jakie ilości osmokote są w maleńkich sadzonkach (ostatnio w złocistych berberyskach )duża łyżka na maleńką doniczusię dla mnie szok.potem się człowiek dziwi że po zimie nic nie przetrwało .dlatego ja przy sadzeniu rozrywam delikatnie korzeni w doniczce i wytrzepuję resztki nawozu o ile można to nazwać resztkami Dorotko trawka zarezerwowana jak będziesz na spotkaniu to ci przywiozę
DALU to taki miły akcent przy tych anomaliach pogodowych tego lata
MICHAł jak zgrać rabaty oto jest odwieczne pytanie każdego z nas moje doświadczenia są marne ale jeżeli ma cię naprowadzić to trawy fajnie wyglądają na wrzosowisku tylko niższe wysokie dobrze komponują się z krzewami lub jako solitery. mam zamiar stworzyć taki wątek jak jest z drzewami ,pochwalmy się swoimi kompozycjami rabatowymi .nie wiem czy starczy mi czasu bo to forum zabiera mi go coraz więcej .ale chętnie służę radą.
DOROTKO masz rację teraz rośliny bardzo wydelikacone a to wszystko przez przenawożenie u szkółkarzy sama widzę jakie ilości osmokote są w maleńkich sadzonkach (ostatnio w złocistych berberyskach )duża łyżka na maleńką doniczusię dla mnie szok.potem się człowiek dziwi że po zimie nic nie przetrwało .dlatego ja przy sadzeniu rozrywam delikatnie korzeni w doniczce i wytrzepuję resztki nawozu o ile można to nazwać resztkami Dorotko trawka zarezerwowana jak będziesz na spotkaniu to ci przywiozę
-
PATRYK nie wiem czy ta nieznajoma to może proso ale nie jestem pewna
-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
alinko a, że tak zapytam rozplenica to jak szybko rośnie ?? bo bardzo mi się spodobała i pewnie od niej zacznę swoją kolekcję traw (nie licząc kostrzewy sinej którą posiadam i jakiejś jeeszcze której nazwy nie znam
) ale może sobie jakieś fajniutkie dokupie 

A oto mój azyl (link poniżej)