Działka z dębami - Wiślanka - agape

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka z dębami - Wiślanka - agape

Post »

Agape -piękne zdjęcia! Niektóre wręcz niesamowite!

Cieszę się, że masz dzielne roślinki i że mimo zalania będziesz
mogła cieszyć swe oczy ich widokiem. :tan

Bardzo zainteresował mnie ten sposób użyźniania gleby,który podała Orania.
Ale skoro to warzywniaczek, więc resztki roślinne dajemy po zbiorach, a przekopujemy wiosną?
Czy będą już na tyle rozłożone, że nie będą pobierać azotu z gleby?

Interesują mnie wszystkie proste sposoby radzenia sobie z pracami
działkowymi, użyźnianiem gleby, pozbywaniem się chwastów. :D
Stąd moje szczegółowe pytanie.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Agape, pozwolę sobie odrazu odpowiedzieć Wisience.

Wisienko - z różnych przyczyn zrobiłam tak - na ziemię składałam drobne i trochę większe gałązki po wycince, liście, ściętą trawę przez całe lato ale nie owoce ze spadu. Szerokość takiego składowiska może metr na metr albo dwa i tak zostawiłam do następnego sezonu. Wysokość chyba do półmetra, nie za wysokie. Dobrze, gdyby deszcz na to kapał. Nic się nie sadzi, kiedy się składuje.
Po zimie ziemia w tym miejscu jest bardzo żyzna, można po bardzo płytkim przekopaniu wczesną wiosną,( zaraz po rozmrożeniu ziemi) i zagrabieniu, odrazu coś posadzić. W następnym sezonie, czyli teraz wiosną wyznacza się kolejne miejsce. Polecam takie minimalistyczne pryzmy dla wszystkich tych, co mają daleko do kompostownika. :wink: Powodzenia, Wisienko! :D

Agape, cały dzień myślałam , co tam na Wiślankowej? Czy udało się cięcie drzew? ... Teraz to Ty chyba ;:19 po tych akcjach!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wisienko! dzięki! :D
Oranio! - super, to jest praktyczny sposób.Ale to dziś jest TEN dzień. Dziś tniemy drzewa, bo wczoraj 12h w pracy... :roll:
A dziś śniło mi się, że znów była powódź, tym razem nie marznąca, lecz płynąca, i że ogródek był na osiedlu i że się zgubiłam i nie mogłam do niego trafić między blokami...Nie mogłam go odnaleźć.
Sio, złe sny!
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

O, matko!
Jakie koszmary! :shock: Zamiast odpocząć wśród różanych łąk i wąchać ich upojny zapach - to szukasz ogrodu!
Przy całej intensywności zajęć w ogrodzie, jescze mi sie nie śnił...

No, czekamy na relacje! Powodzenia! :D
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agape - ponieważ mądrzy ludzie mówią, że sny sprawdzają się na odwrót - wnioskuję z tego, że będziemy mieli suche lato :;230
Pozdrawiam i życzę powodzenia w dzisiejszych pracach działkowych :wit

AAAaaaaaaa i nie zapomnij aparatu fot. - liczę na zdjęcia cebulkowych wyłaniających się z głębi ziemi - a może już nawet kwitnących.............
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie!
Tych Forumków, co czekali na dzisiejszą moją relację z cięcia drzew przepraszam - nic z tego nie wyszło.Pan z piłą utknął poza Toruniem, a potem spadł deszcz...Ale za to jaki deszcz! Ciepły,wiosenny!Wracałam i po drodze wyżymałam rękawy polara, tak lało.
Aż miałam ochotę się go napić, tak chlustał z rynien!

Zatem dziś tylko robiłam porządki.Grabiłam trawę, wywoziłam śmieci, uprzątnęłam po ognisku...i udeptałam warzywniak.
Obrazek

Na rabatach zostawiłam stare liście, aby ptaki nie ucinały czubków cebulowych - bo tak robią.

Obrazek

I widoczek na drugą stronę:
Obrazek

oraz na warzywniak:
Obrazek

Chciałam mech, to mam - widać na fotkach, że niewiele zostało z trawnika...Będę go dosiewać.

Zakwitły też pierwsze kwiaty w Wiślance:
Obrazek

Obrazek

oraz słonko:
Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Mówią, że co się odwlecze to nie uciecze...Pewnie znajdziecie jakiś dogodny dla Was termin. Patrząc na te drzewa widać, że aż proszą o przecinkę...
Wiślanka kwiatowo przywitała wiosnę! Jak pięknie! U Ciebie ta wiosna jakaś bardziej zaawansowana niż u mnie...krokusy zaczynają kwitnąć. Podbiał rewelacja - tez mam ochotę "przytargać" kawałeczek do siebie. Nawet wiem skąd :wink: Tylko u mnie jeszcze nie kwitną i muszę poczekać.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś - A ja myślę, jaki podbiał? a TO jest podbiał, to żółte!
A u mnie dosłownie tylko te 3 pokazane konkretne kwiaty kwitną, inne jeszcze nie, dopiero wystają.

Natenczas postanowiłam pokazać, jak u mnie "za 2 tygodnie temu" było w zeszłym roku!
było tak...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem zdziwiona, bo myślałam, że kładłam ten taras w marcu, a to była i wtedy połowa kwietnia!
Więc u mnie wiosna wcale nie jest spóźniona. W porównaniu z tym, że teraz już mam zagrabione grządki warzywne, to jestem nawet o 3 tygodnie wcześniej gotowa niż w zeszłym roku! Szok!To widać tylko u mnie złudzenie, że zima była dłuższa!
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Aguś właśnie dziś zwróciłam szczególnie uwagę na taras -fajnie ci wyszedł i fachowo go zrobiłaś.
Działka świetnie przygotowana do wysiewów ;:138 .
Teraz to juz sama przyjemność ;:138 .
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Widzę Agnieszko, że nie tylko mnie pogoda pokrzyżowała plany w ten weekend. Miałam uprzątnąć grządki pod warzywa, był w planie oprysk miedzianem, rozłożenie reszty obornika po drzewa owocowe. Zdążyłam przed deszczem tylko uprzątnąć grządki z truskawkami :(
Oznak wiosny u mnie nie widać, więc zazdroszczę tych nielicznych u Ciebie - krokusików , przebiśniegów. Zimniej w tej naszej Bydgoszczy..
Pozdrawiam ciepło, wiosennie
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Agape! Ale super pomysł aby porównać jak wyglądały nasze działki rok temu ;:138
Podejrzałam zeszłoroczne zdjęcia i okazuje się że pierwsze mam z 13 kwietnia. A wydawało mi się że w tym roku wyjątkowo późno pierwszy raz pojechaliśmy na działkę :lol:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawda, Ambo!? Aż się nie chce wierzyć! Dobrze czasem porównać foty!
Aśka - małymi kroczkami i wszystko zdążymy! Weekend ma być ciepły bardzo!
Agnieszko- dzięki za ocenę tarasu. Osiadł i mech rośnie między blokami drewna, tak jak chciałam...Może w tym roku posieję w nim maciejkę...aby pachniało jak się chodzi (dumnie powiedziane...raczej jak ja chodzę, bo wielu gości to ja nie mam :roll: ;) ) i potrąca....
Witajcie!

Gdy szłam tego pierwszego ciepłego dnia na działkę, tylko w polarze, czułam się po pół roku zimy, jakbym wędrowała po dekoracji, albo ogrzewanej scenografii. Zupełnie nieufnie jak Lamia z Seksmisji.Dziwiło mnie, że nie zawiewa zimny wicher, że wiatr jest ciepły i nie powoduje gęsiej skróki tylko jest tak miły, że człowiek przypomina sobie, że ma skórę na gołych rękach, która oddycha i tyle czuje! te malutkie włoski na rękach powiewane wiatrem, zupełnie sie podnosiły, jak ta trawa młoda, bez śniegu, tak i one bez przyklapnięcia grubymi kurtkami i zwałami ciężkich ubrań.
Słowem - czułam się częścią świata ;)
A to moje "u-boty" wystawiaja antenki i odchylają klapy-włazy, by wydostać się na powierzchnię:

Obrazek

[url=http://img263.imageshack.us/i/kielek2.jpg/]Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joł!
Idę sadzić dymkę,siać rukolę, rzodkiewkę, marchewkę!
Wiosna! :heja
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Gdybyś nie napisała, że to zdjęcia z Twojej działki pomyślałabym że z mojej :;230
Od kilku dni porządkuję i zbieram stare liście, ale dziwnie końca nie widać. A kości i mięśnie z dnia na dzień coraz bardziej bolą. Muszę się przyznać, że ja pracuje w kucki.
Dzięki za info o tych jabłoniowych zrazach. Pomyślę o tym. Sądziłam, ze to znacznie trudniejsze. Taka wyższa szkoła jazdy sadownictwa.
Posadziłaś i posiałaś wszystko? Mam nadzieję, że pogoda Ci dopisała. Sadzonki wyślę chyba po świętach...Teraz poczta ma młyn...po co mają gdzieś tam sobie leżeć.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Izo! No tych liści jest sporo. Na rabatach je zostawiam, bo ptaki szczypią i ucinają kiełki, jak jest łyso. A tak to nie widać.

Wczoraj wygrabiłam trawnik. I dosiałam 2 kg trawy. W zasadzie pod jabłonią, to założyłam go na nowo.
Było cudnie ciepło. Wystawiłam stolik, krzesło...Ehhh...zjadłam śniadanie, świeżą bułkę z kefirem. Jakie to pyszne na dworze!Wybieranie się na działkę właśnie na śniadanie, to jedna z moich ulubionych przyjemności działkowych!

Grabiłam jak głupia, bo tych liści wciąż są tony.
No i posiałam koper w rzodkiewkę 4 gatunki: okrągłą, podłużną, biało-czerwoną i wielką.
W międzyrzędzia powsadzałam dymkę. Dość gęsto co 5-6cm, bo będę ją raczej podjadać całe lato ze szczypiorem, niż doczekiwać zbioru.I to wszystko, bo reszta grządek czeka na wypielenie.
Potem rzodkiew przykryłam agrowłókniną.

Było cudnie cicho. Słonecznie. Ptaki świergotaly, a blask słońca w oczy...

No i posprzątałam altankę. Znalazłam w niej karton nasion...! A w domu, myślałam, że nie było ze mną tak źle, skoro nic nie zostało... :;230

W sobotę rano tniemy drzewka. Coraz bardziej się przekonuję do radykalnego cięcia jabłoni.
Sorry, niektóre zdjęcia wychodzą większe choć je zmniejszam...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”