Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Jak dla mnie ogród w stylu francuskim jest tak jak pełne pudełko czekoladek , ładne, uporzadkowane pod linijkę , bądż inny wzór, do zobaczenia na raz, owszem zachwyt pozostaje, dla mnie taki ogród byłby: mdły już po tygodniu.
Zobaczyć raz, popstrykać zdjęcia i do domu.
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grabowa altana do wykorzystania! Haftowanie żywopłotami piękne, ale trzeba mieć do nich pałac, żeby to jakoś wyglądało :)
Agata
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Izo!

Ogród może ładny. Widziałam go w jakimś programie w TV. Ja nie zachwycam
sie takimi ogrodami. Lubię ogrody bardziej naturalistyczne.
No ale to ogród królewski więc musi się wyróżniać.
;:196 ;:3
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Witaj Izuniu,
dla mnie ten ogród też jest piękny, ale do zwiedzenia, popatrzenia, podpatrzenia... u siebie nie, dziękuję :!: Chociaż ten grabowy korytarz, to i owszem poproszę :;230
Pytałaś o pomidorki w kwiatkach... na początku było wszystko razem i od kiedy warzywka dostały swoje osobne miejsce, to przestały rosnąć :( Pora więc wrócić do tego, co dobre :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Z Waszych dotychczasowych opinii wynika jasno , że barokowe ogrody francuskie nie mają u nas zwolenników !

DODAD ? Dorotko, witaj ! Rzeczywiście, takie ogrody są bardzo uporządkowane . Ale ich właściciele mieli armię ogrodników do ich pielęgnacji, sami mogli sobie pozwolić na bałaganiarstwo...Ale z Twojej opinii wynika , że i z ogrodnikami nie chciałabyś takiego ogrodu !

KATARZYNKA ? witaj Kasiu ! Mówisz ,że szybko by Ci się znudził ? masz rację, taki ogród nie jest tak zmienny , jak nasze ogrody. A co Ci się w nim podoba, bo jednak jakaś pozytywna emocja się pojawia ?

RIANE ? Cześć Agatko ! Mnie też bardzo przypadły do gustu te grabowe korytarze ... W upalny dzień mieć takie miejsce do wypoczynku ? w skali mini ? byłoby fajnie !

GORYCZKA ? Krysiu, dobry wieczór ! Masz rację władcy szybko podążali za modą , a raczej to ONI wyznaczali trendy...! Ten ogród też potem zmienił charakter na bardziej swobodny, kiedy zmieniły się upodobania, ale przywrócono mu pierwotny kształt .

MAG - witaj Magdo ! Więc i Tobie grabowe korytarze troszkę się podobają...
A zmieniając temat ? z Twoich doświadczeń wynika, że warzywa w towarzystwie kwiatów czują się lepiej...A to mają upodobania ! Wezmę to pod uwagę , planując warzywnik...Pomidory wśród kwiatów nie chorują?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Tamaryszek pisze: ...Więc i Tobie grabowe korytarze troszkę się podobają...
... troszkę :?: Jestem nimi oczarowana :!: :!: :!:
Dopóki utykałam pomidorki pojedynczo na rabatach, to nie chorowały prawie wcale, od chyba trzech lat wydzieliłam im osobne miejsce z warzywkami, sadzę naprzemiennie z bazylią, dodaję na dno dołka pokrzywy i obornik i... zapomniałam jak smakują swoje pomidory :roll:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izo ;:167 byłam, popodziwiałam, miłego wieczorku życzę :heja
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Tamaryszku z ogrodów francuskich bije spokój, harmonia i delkatność, to wszystko sprawia, że czas zwalnia, powoduje zadumę i zamyślenie. Odpowiednie miejsce na spacer koniecznie w długiej sukni z koronkową parasolką w jednej ręce a w drugiej dłoń barona :oops: , ehhhh rozmarzyłam się.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Sądziłam, że oczary są wraźliwe na mrozy, ale doczytałam, że nie aż tak (http://tygodnik.e-ogrody.com/oczary,193,386.html).
Miło Cię zobaczyć w grabowym pawilonie :P Piękne są te ogrody, do zwiedzania, a potem wracamy do swoich rozwichrzonych :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Tamaryszku - miło Cię widzieć! Ale... czyżbym dostrzegała różowy szaliczek na Twej szlachetnej szyi?! :;230 To chyba francuskie ogrody tak Cię oszołomiły :;230

Ale serio mówiąc - takie ogrody nie poruszaja też i mnie - nic a nic. Są żywym przejawem zasad i konsekwencji posuniętych aż do... chyba nudy. Takie widoczki kojarzą mi się z wyjazdami, na których osłabiała mnie sama myśl, że mam przejść z jednego końca wzoru haftowego na drugi...
Nie wiem, czy kojarzysz, jaka jest geneza powstania ogrodów francuskich. Pierwszy powód, to chęć takiego zagospodarowania reprezentacyjnego placu przed pałacem, aby dobrze prezentował się z wysokości tarasu lub piętra. Stąd nazwa : parter. Drugi powód, ważniejszy, ma swoje źródło w podejściu do natury. Otóż w owych czasach, kiedy powstawały takie ogrody (XVII, XVIII wiek), natura była czymś wrogim i prostackim, co należało ucywilizować i ująć w karby geometrycznego rysunku. Rośliny w naturalnym kształcie były dobre dla pospólstwa, a arystokracja miała obcować z wyszukanym i wydziwnionym kształtem. Stąd też zawijasy ogrodów haftowych, regularny cynek (5 roślin posadzonych jak piątka na kostce do gry w kości), strzyżone topiary, które przecież naturalne nie są. No i symetria wieloosiowa.
Być może nasza niechęć do ogrodów francuskich bierze się też i stąd, że mamy dziś całkiem inne podejście do natury i tego, co uważamy za piękne. Tęsknimy do dzikiej i bujnej przyrody w jej naturalnym kształcie i staramy się tworzyć jej namiastkę w swoich ogrodach...

Aha, i fajna z Ciebie kobitka :D
PS: Tamaryszku, a Ty lubisz, jak "Tamaryszkuję" czy lepiej "Izować"? Bo Tamaryszek jest jeden, a Izusiów więcej...
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Iza zdecydowanie wolę Twój ogród!Moje przedmówczynie powiedziały o tym stylu wszystko to co i mnie leży na wątrobie :D
Piękny,zachwycający ale tylko do zwiedzania i bycia w nim tyle na ile mamy ochotę.
Co innego w ogrodzie Vitry Sackville-tam każdy znajdzie zakatek,ktory do niego przemowi no i widać tam pasję tworzenia.
Tamaryszku pozdrawiam serdecznie i nie daj się mrozom( u mnie o wiele łaskawiej -5) :wit
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

;:196 Hej Izuniu! Zgadzam się z Ursulką... francuski ogród jest fajny tylko w momencie chwilowego przebywania w nim, a Twój ogród jest taki za jakim tęsknię.... ;:167
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witaj Izuś, ...też zgadzam się z Ursulką, ona to tak ładnie ujęła. Do tego mogę dodać że te partery to był właśnie ogród do ogladania
z pierwszego piętra pałacu a nie do spacerów. Kto w tym czasie by tam łaził pośród tych roślinnych haftów, nikomu takie głupstwa
jak spacery w ogrodzie nie przyszłyby do głowy :;230
Ten zwyczaj wykszałcił się dopiero póżniej i ogrody dostosowały sie do nowych zwyczajów.
A ja lubię najbardziej ogrody angielskie a nie francuskie, ni włoskie i chyba większość z nas też. :heja
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Iza,(Tamaryszek) możesz sobie mówić co chcesz... ,,jaki koń jest każdy widzi'' :;230 :;230 :;230
Prosimy o inspiracje.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Izo!

Masz tak piękny, naturalistyczny ogród, że wchodząc do niego czuję
się jak w bajce. Ja mam tylko namiastkę, bo to działka i mam ograniczone możliwości.
Miłego dnia ;:196 ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”