Kwiaty na bukiety w ogrodzie Krychy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiaty na bukiety w ogrodzie Krychy

Post »

Lilie piękne, całe szczęście, że im tak nie szkodzi nadmiar deszczu jak różom. U mnie pada, róże parszywieją :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U nas też leje i część lilii ma plamy na pąkach. Poza tym szybko przekwitają. Nieciekawy ten rok dla nich.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

A u mnie znów urwanie chmury. Parę dni temu mieliśmy podobne. Wiatr mi położył astry z zachodu na wschód, a dziś z wschodu na zachód, to tak jak z tym śniegiem co to zawieje i zamiecie.
Poprzednio tylko podniosłam i przydeptałam, ale dziś trzeba było podpierać kołkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Astry już mają pąki

Obrazek

Tak wygląda moje pole po ulewie, zupełnie sklepane. przydałoby się wzruszyć ziemię

Obrazek

moje "królewskie" (odętka) stały jak drut, teraz powichrowane

Obrazek

na pociechę zakwitł mi Lucifer

Obrazek

lilie, które sobie wyhodowałam z 5 napowietrznych cebulek

Obrazek

no i soczki. Zrobiłam ich już chyba ze 100 słoiczków, wiśnia maliny i czarna porzeczka. Malin mamy zatrzęsienie widać je na zdjęciu z liliami. Najgorzej mnie denerwuje, ze nikt nie chce zbierać. Tzn dla siebie sami zbierzemy, ale chętnie oddałabym nadmiar, mam jeszcze dużo czerwonej porzeczki i będę miała aronię. Oczywiście po soczki to w kolejce będą się ustawiać, a teraz nawet gdybym zebrała to nie jestem pewna czy byłyby przerobione. No młodzi jak młodzi,ale mieszkają z teściami i teściowe zamiast siedzieć i plotkować... a co mi tam. Znów pada.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Krysiu, nawet te bratki krzyczą że maja dosyć deszczu :?
Malinek zazdroszczę bo w moim chruśniaku kiepsko. wszystkie jplagi egipskie; przędziorek, zamieranie no i kwieciak też nie odpuścił. Też miało się paskudztwo na co porywać - te parę krzaczków :roll:
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

izaziem a u mnie malinki te na polu całkiem dobrze wyglądają. Trzeba by było iść jeszcze pozbierać. Robię soczki porzeczkowo-malinowe. Porzeczka daje kolor, a malina przebija smak czarnej porzeczki. Mam też maliny ogrodowe, ale te jeszcze nie owocują. I te wiosną musiałam opryskać, bo pełno na nich było robactwa, które ponadgryzało liście i pąki kwiatowe. Dziś gdy pójdę do ogrodu sprawdzę, może jeszcze jaki oprysk im zrobić. bo warte są dbania. Maliny do samych mrozów na nich rosną, a jakie duże.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie się maliny nie udały :( Za to się rozłażą, więc może w przyszłym roku coś zbiorę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 jeśli masz maliny jednoroczne to jeszcze mają czas. U mnie te jednoroczne są ograniczone płotem z jednej strony, z drugiej folią. Za plot nie wyłażą, bo mają konkurencję w postaci pokrzyw, a z folii, najzwyczajniej w świecie przy kopaniu je wyrywam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie wędrują wzdłuż ogrodzenia, bo na trawniku są regularnie koszone. Za ogrodzeniem też. Robi się szpaler :D Owoce pewnie zbiorę w przyszłym roku.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

A mi wczoraj ktoś podrzucił taki piękny krzew :tan .
W pewnym sensie rozumiem kociarom podrzuca się kociaki ;:65 , to kwiaciarom kwiaty ;:108 .
Prócz tego krzewu dostałam też hortensję obciętą. Nie wiem kto, nawet nie mogłam podziękować. ;:196

A dziś już oddałam kwiaty do ludzi

Obrazek

Obrazek

odętkę, lilie, jeżówkę i zatrwian

Obrazek

i już jestem po śniadanku, teraz chwila wypoczynku, wnuki śpią. mama też.
Miłego dnia życzę wszystkim
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och, to pewnie Niiewidzialna Ręka :D Zazdroszczę :D Po prostu dobry uczynek.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Krysiu czy dwa ostatnie zdjęcia (biały i różowy) to odętka?
Jak się ją rozmnaża?
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Halinka
200p
200p
Od: 20 lut 2010, o 15:18

Post »

Ja też niedawno jadłam takie placuszki z cebulką zabugowską od Krysi, według jej przepisu. Naprawdę przepyszne. Halinka
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie duże powierzchnie kwiatów i masz czas dla nas na forum. Czy ktoś z Toba pracuje przy kwiatach. Pięknie mieszkać wśród takich pól malowanych liliami i innymi. Co uprawiaja Twoi sąsiedzi na swich polach. Przepraszam, że tak pytam ale wyobrażam sobie taką kwiatowa wioskę.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa05, tak to jest odętka. Rozmnaża się bardzo łatwo z sadzonek korzeniowych na wiosnę jak i na jesieni

Halinka można też tak jak ze szczypiorkiem zrobić placki z całymi krążkami cebuli. Naprawdę warto spróbować.

krysad71 właściwie to na nic czasu nie mam. Ale teraz gdy mam obowiązek przy mamie (po udarze) muszę mieć wszystko zorganizowane i zapięte na ostatni guzik. W pewnym sensie mama dużo mi pomaga w ten sposób, że mnie budzi o 4 rano, a ja raz obudzona już nie zasnę wiec idę w pole. Mam znajomą starszą panią, która mówi, ze jeżeli do godziny dziesiątej zrobisz połowę zaplanowanej pracy to będziesz zawsze miała zrobione wszystko na czas. I teraz przekonałam się że to prawda.
A u nas we wsi każdy ma jakiś tam przydomowy ogródek, poza tym mieszkam blisko Olsztyna więc jest tu dużo miejskich ludzi, którzy nie zadają się z miejscowymi, a za taką się uważam z racji zasiedzenia. A może to my nie zadajemy się z przybyszami, dwa różne światy.
Co by tu jeszcze, uwielbiam te moje kwiaty i pracę przy nich, jestem człowiekiem który lubi samotność, a u mnie w domu zawsze młyn, jak nie dzieci , to wnuki, albo ktoś z rodziny na urlopie. Pole to moja ucieczka od nich, jakoś nikt tam za mną nie podąża, a ja mam wymówkę, ze "muszę" i nie muszę wtedy być na niczyich usługach. Na działce nie mam żadnego domku rekreacyjnego, grila czy chociażby jakiegoś stołeczka. Na to, żeby ktoś mi pomógł już nie liczę. Czasami któraś z córek wpadnie na godzinkę coś popielić, ale więcej gadania niż pracy.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”