Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2

Post »

Aguś jak masz niedostępne zdjęcia to sprawdź jaką masz datę na komputerze łącznie z rokiem u mnie często córcia przestawia bo ma takie programy że jej coś nie chodzi a w jej czasie mnie nie widać zdjęć i tak w koło Macieju może u ciebie też ten sam powód nie dostępnych zdjęć. ;:7 ;:180
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu! Na 5 stronie wątku,na zdjęciu z dereniem rosnie takie małe, srebne cóś. Chyba jałowiec. Interesuje mnie włsnie to cóś i sposób jego strzyżenia. A może masz jakieś wyrźniejsze jego zdjęcie?
Marta
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witam, jak zdrówko po pierwszym naprawdę wiosennym weekendzie? Były prace w ogrodzie? Bo ja się przyjemnie skatowałam :heja
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit

davussum lojka 63 ... dzieciaczki podrosną i może :roll: będą pomocne, a zwierzaki niszczyciele psocą i będą psociły...

ewa_tuli ...wierzę , bo sami mieliśmy psiaka akrobatę ,który nawet po drabinie wszedł na pierwsze piętro :;230

Giecikowa witaj sąsiadeczko - zapraszam do kolejnych odwiedzin.

anesse81 witaj. To miłe ,że nasza ciężka praca i jej efekty może być inspiracją dla innych
anesse81 pisze:...(jak się robi te korkociągi?)...na dachu macie maty trzcinową, bambusową czy wiklinową? chciałam taką położyć na dach mojej altanki ale mój M twierdzi, że się nie nadaje, bo wiatr zdmuchnie itd...
Tu kilka fotek z kształtowania bukszpana:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu jeszcze znalezione stare foty z innych postrzyżyn:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dach altany jest drewniany, pokryty papą i na koniec mata trzcinowa zaimpregnowana tak jak ogrodzenie. Wszystko ciasno upięte na drutach bez zastosowania gwoździ ,żeby nie dziurawić dachu. Spełnia swoją powinność wygląda ładnie i nie przemaka.

4mmmm witam i zapraszam.

3 KOTY
3 KOTY pisze:...Interesuje mnie włsnie to cóś i sposób jego strzyżenia. A może masz jakieś wyrźniejsze jego zdjęcie?
Przycinam tak, żeby uwidocznić jak najbardziej powyginany pień czy gałąź. Fotki w zbliżeniu też z lat ubiegłych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu w innym miejscu z długą fryzurką:

Obrazek

Obrazek

I tutaj wiekowy mocno przycięty:

Obrazek

Obrazek

... oj mam ich troszeczkę , :;230 a każdy jest inny. Wystarczy zostawić sezon bez podcinania i kolejny rok to nowe oblicze takiego iglaka

April Zdrówko dopisuje, oczywiście piękny słoneczny weekend spędzony w ogrodzie. Dzięki włókninie , korze i żwirkowi duuużo pracy odpadło. Uff jesteśmy z tego rozwiązania bardzo zadowoleni. Z prac ogrodowych tylko musimy wyciąć stare zeschnięte badylki...sam relaks :heja

Pozdrawiam Jola.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witam wiosną :tan
Świetne instruktażowe zdjęcia. Muszę sobie zapisać ich stronkę, żeby potem łatwo znaleźć. Na razie nie mam co zbytnio ciąć :;230 moje roślinki za małe ;:224
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ale Ty masz reke do tego strzyzenia :shock:
Jola a powiedz mi jeszcze, bo formuje bukszpan w kulke - maly jeszcze ale chcialam popytac, bo bym chciala zeby ta kulka siedziala blizej ziemi a moj od ziemi idzie sztywnymi badylkami prosto w gore i dopiero tworzy korone. Wiem ze juz dolu nie da sie tak przyciac, zeby wypuszczal z tych sztywnych pedow ale zastanawialam sie czy aby go nie wkopac nizej w ziemie. Co myslisz o tym?
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Jolu i to się nazywa łopatologiczne tłumaczenie sprawy ;:215
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April
April pisze:...nie mam co zbytnio ciąć :;230 moje roślinki za małe ;:224
Ogrodnictwo uczy cierpliwości ;:108 u mnie też jest kilka maluchów, które przycinam. To lata pracy , żeby efekt był widoczny.

Jule
Jule pisze:...zeby ta kulka siedziala blizej ziemi a moj od ziemi idzie sztywnymi badylkami prosto w gore ... zastanawialam sie czy aby go nie wkopac nizej w ziemie. Co myslisz o tym?
Mam takie bukszpany ,które regularnie podlewały psiaki ;:145 i ogoliłam im wszystko do dołu, zostały właśnie tylko proste badylki - zaczyna coś tam odrastać ale trwa to latami i czy znowu z tego powstanie kulka ;:185 A co wkopania bukszpanu głębiej ... hmmm... niby roślin i drzew nie można wkopywać za głęboko ale z drugiej strony bukszpan pięknie puszcza korzonki nawet na zdrewniałej części - więc może posadzony głębiej po prostu rozwinie sobie system korzeniowy wyżej :?:
Moje są wysoko podsypane korą i jakoś dają radę.

imwsz fajnie ,że moja instrukcja komuś się przyda.

Pozdrawiam Jola.
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Idę odgapić.
Marta
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Świetna instrukcja, nawet taka ciemnota jak ja by sobie poradzila :D Aczkolwiek myslę, że to nie tylko kwestia techniki, ale i wrodzonego talentu jednak: Ty się gdzieś szkolilaś w ozdobnym cięciu, czy uczylaś się metodą prob i błędów?

Apropos talentów, zerknęłam też na Twoje dziergadełka i stwierdziłam, że daaaleko mi do Twoich talentów i w tej dziedzinie...a zdawało mi się, że sobie całkiem nieźle z drutami radzę :|
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, bardzo fajne te twojewskazówki. Też podstrzygłam moje niektóre iglaki, ale nie bardzo mi to wychodzi. No nic, może z czasem się nauczę :D
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

3 KOTY a proszę bardzo - owocnej pracy i pięknych efektów.

survivor26
survivor26 pisze:...Ty się gdzieś szkolilaś w ozdobnym cięciu, czy uczylaś się metodą prob i błędów...
Zdecydowanie metoda prób i błędów dla mnie jest najlepszym nauczycielem. Ale zaglądam tu i tam i szperam w necie , bo to przecież skarbnica wiedzy...
survivor26 pisze:...Apropos talentów, zerknęłam też na Twoje dziergadełka i stwierdziłam, że daaaleko mi do Twoich talentów i w tej dziedzinie...a zdawało mi się, że sobie całkiem nieźle z drutami radzę :|
Bardzo Ci dziękuję - to jest moja druga wielka pasja - dziergam od zawsze, lubię rękodzielnictwo pod każdą postacią.
A czy mam talent :?: nie wiem ale zawsze coś wymyślałam, coś tam sobie przerabiałam i tworzyłam "coś z niczego". Pomysłów mam wiele gorzej z czasem na ich realizację... Taki już ze mnie typ ,że nie trzymam się nigdy schematów ani żadnych zasad i reguł - ja chadzam własnymi ścieżkami i realizuję swoje pomysły :tan Fajnie ,że uznawane jest to za talent ;:180

wanda7
wanda7 pisze:... nie bardzo mi to wychodzi. No nic, może z czasem się nauczę :D
Wandziu nie martw się , bo na efekt trzeba czekać - moje bonsaiki po pierwszym cięciu też wyglądają kiepsko.

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Jolu, te z czuprynkami dłuższymi są super ;:oj
Poprubuję, tóregoś swojego tak przystrzyc.

;:118
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jolu, prawdziwa z Ciebie artystka, serio :shock:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jolu,dzięki za pokazowy instruktaż formowania krzewóów.Muszę zmniejszyć tuję na cmentarzu,bo wchodzi mi na ławkę,przydało się bardzo.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”