Czereśniak - basjak

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak - basjak

Post »

Piękności Basiu pokazujesz. Piwonie, róże - to moje ulubione kwiaty. Chyba udało mi się znaleźć dzięki Tobie nazwę jednej z moich piwonii - prof. Wójcicki. Ubóstwiam ją, gdyż ma takie ogromne kwiaty jak żadna. Kansas również mi zakwitła - w ubiegłym roku sadzona - dostałam ją jako gratis przy zakupie innych roślin, z pewnej firmy wysyłkowej.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU a jak tam Josephine Bruce u mnie już zakwitła ma piękny wielgachny kwiat na razie w otwartym pączku i wygląda dostojnie . Piękne piwonie i ciapkowate gożdziki . Trochę sie podnieciłam jak przeczytałam Iwonkowy wpisik :heja . Niestety już zabiegów mi nie dali nie potrzebuję ich stwierdził lekarz ,gdyż za szybko doszłam do siebie :twisted: Kto to ta różowa wielokwiatowa ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Basiu, róża faktycznie do Polki podobna :), ale przydałoby się, żeby zobaczył ją ktoś, kto ją ma i ocenił.
Zachwycam się Twoimi piwoniami, są baaardzo fotogeniczne :D
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, przyszłam do Ciebie by Ci odpowiedzić na Twoje pytanie Polka, nie Polka?
Jak dla mnie Polka. To co jest dość charakterystyczne w tej róży to jak przekwita na bladoróżowo to otwiera kwiat
w taki sposób że widać bardzo wyraźnie jej ciemny środek kwiatu z pręcikami, a tak właśnie się prezentuje u Ciebie na
ostatnim zdjęciu ten najbardziej rozwinięty kwiat.
Nie wiem jak wysoka u Ciebie rośnie, moja pozostawiona na początku bez przycinania doszła do 2,5m teraz mocno
przycinana dochodzi do 1,80m pod koniec sezonu.
Pozostałe róże też ślicznie Ci kwitną ;:138
Uściski :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Basiu ja u nasiono na all też nic nie kupię! miała być dalia sweet heart a wyszła całkiem inna :roll:
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Witam
Dzisiejsze popołudnie idealnie nadawało się na prace w ogródku. Niestety, nie miałam zbyt wiele czasu. Udało mi się tylko wsadzić zakupione wczoraj w LM różyczki - Caprice De Meilland i Sunlight Romantika- i kilka paczek różnych cebulek, sprzedawanych po złotówce.

Skorpion miło Cię gościć :) piwoniom obecna pogoda nie bardzo służy, dzisiaj prawie wszystkie łodygi z kwiatkami leżały na ziemii. U mnie też nie wszystkie kwitną, część w ogóle nie miała pąków, inne zniszczył deszcz. Będę je jesienią wykopywać i sadzić na nowo.

Obrazek

Obrazek

Adrian pogoda nas nie rozpieszcza. W czasie deszczu nie da się robić w ogródku, w czasie upału się nie chce.
Krzak różowej róży okrywa różany przybytek :;230

Obrazek Obrazek

Iwonko ja jestem od czwartku wolna i czekam niecierpliwie ;:65
Kalmia pochodzi z Ptakowic :;230

Obrazek

Gosia ominie Cię przyjemność kwiatkowych zakupów? Eeee, jeszcze trochę się zmieści :)
Kręciłam się wczoraj koło róż w Twoim LM i zwróciłam uwagę na faceta grzebiącego zaciekle w rugosach...Twój Ci ON?

A taka na malutkiej nóżce też by się nie zmieściła?
Obrazek Obrazek

Tomek wydawało mi się naiwnie, że w bardzo prosty sposób pokryję całe frontowe ogrodzenie różami pnącymi :;230 po trzech latach na płocie pnie się już zidentyfikowana przez Wiesię Polka i jeszcze nie kwitnąca Vielchenblau. Reszta podmarzła, bądz pnace okazały się krzewiastymi.
Ta krzaczasta jest szczególnie ładna w tym roku i już kwitnie.
Obrazek Obrazek

Ania Andzia bardzo lubię piwonie, mimo, że kwitną tylko raz w roku. Właściwie zielone krzaki są dekoracyjne cały sezon.
Mam stare duże krzaki bezimienne, ale też nowe nabytki. Zakupy z All nie sprawdziły się, za to ze szkółki z Sochaczewa spisały się na piątkę. Chcesz adres?

Obrazek

Krysiu kupilam jesienią kilka nazwanych piwonii od hodowcy. Wszystkie :!: miały pąki, chociaż Ewelinie zgniły-na niej szczególnie mi zależało. Jeszcze nie wszystkie zakwitły, na razie najbardziej oczarowała mnie Scarlett Ohara

Obrazek Obrazek

Jadzia ja jeszcze jeżdzę na zabiegi do końca tygodnia i kradnę na nie codziennie kilka godzin z ogródka :;230
Josephine Bruce jeszcze u mnie kwitnie, ale już ma duży pąki widać kolor ciemnoczerwony.
Nie chce mi też zakwitnąć Twój-mój powojnik, za to rozbił się Kacper

Obrazek

Aniu moje przypuszczenia potwierdziła Wiesia i mam :heja Polkę. Jest prześliczna, choć dzisiaj zaczęła się sypać.

I najnowsze pączusie
Obrazek Obrazek

Wiesiu jestem Ci bardzo wdzięczna. W poszukiwaniu imienia dla róży przejrzałam kilka różanych katalogów i Polka była jedyną znalezioną, której opis ewentualnie pasowałby. Cieszę się, że ta piękna róża ma równie piękną nazwę :D
Sadziłam ją dwa lata temu, w zeszłym roku w ogóle nie kwitła, natomiast pędy osiągnęły koło półtora metra. Rozpięte na siatce ogrodzeniowej idealnie przetrwały zimę, nie zmarzły nawet końcówki pedów. Zakwitła po raz pierwszy i od razu mnie zachwyciła.

Obrazek

Jeszcze jedna bezimienna, kwitnie, choć pędy nie wyglądają zbyt zdrowo- liście są żółtoprzeźroczyste :(
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Basiu, ta ostatnia różyczka o żółtych liściach, wyglada to na zdjęciu tak jakby cierpiała na brak żelaza, czyli wapienna gleba jej nie odpowiada
i jest chora na chlorozę. Przy wapiennej glebie trzeba zwracać uwagę na podkładkę róż szczepionych, musi to być róża rosa canina albo rosa canina laxa
i wtedy nie ma problemów. Dla tych co już cierpią są preparaty do zakwaszenia ziemi wokół róż, ale są mniej skuteczne ;:108
Piękne masz rózyczki ;:138 i piwonie też prześliczne ;:138
;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu, u mnie część róż cierpiała na chlorozę po kwietnio-majowych ulewach. W tej chwili, bez stosowania jakichkolwiek środków, wróciły do normy. Tylko ta jedna nie uzyskała jeszcze prawidłowej barwy. Może dlatego, że rośnie w rogu, gdzie z dwóch stron znajdują się betonowe podstawy siatki ogrodzeniowej. Mam nadzieję, że i ona wróci do normy.

Tak wygląda w tej chwili Vielchenblau, wyraźnie widać różnicę kolorów liści

Obrazek

Jeszcze trochę Polki

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Basiu... nie mój on :;230
My byliśmy w sobotę... i razem :wink:
A że tamten grzebał zaciekle... nic dziwnego... wybraliśmy najlepsze (też grzebiąc... dlaczego zawsze najlepsze, auć, róże, są w samym środku? ;:24 ) :;230
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Ale ci pięknie zakwitły te wszystkie róże. Może uda mi się wpaść do ciebie w przyszłym tygodniu to popodziwiam sobie z bliska :uszy
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
stokrotka6
200p
200p
Od: 24 sie 2009, o 21:46

Post »

Basiu ,zachwycające są Twoje róze,kalmia i piwonie. Też uwielbiam zapach goździkow.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU a jak Josephine Bruce czy już zakwitła . Znowu zaczynasz o Ptakowicach i mnie podniecasz . Piwonie piękne a Cydyrella również śliczna . Musze wpaść do Twojego ogrodu popodziwiac na żywo wszystko ;:108 nie mówię już nic o czereśniach :;230 gdyż na nie miałam przyjechać
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

No Jadziu właśnie przecież to czas na czereśnie ;:152
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Witaj Basiu zainteresowała mnie Twoja Kalmia chyba sobie zafunduję takie cudeńko lubię jak coś pięknie kwitnie.Nazwy powojnika nie znam zresztą jak wiele innych roślin.Pozdrawiam. :D
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia kupiłam w LM dwie róże, a wybierałam je ponad godzinę :;230 udało mi się też kupić antykomarzacz, co w chwili obecnej jest sukcesem.

Iwona i Jadzia umawiajcie się i w każdej chwili możecie wpaść. Im prędzej, tym lepiej.

Obrazek

Jadzia, na Josephine Bruce czekam ;:65 U mnie ma dużo cienia, ale pąk jest :!:

Stokrotko znów zaczynają się kolory w ogródku. Może potrwa to tym razem dłużej, bo przecież niedługo rozkwitną też lilie. Tylko te wszędobylskie chwasty :(

Stasiu szkoda, że nie znasz, bo przydałby mi się taki ciemny. Zakwitł mi Violet Elizabeth, ma tak nieciekawy kolor, że trzeba by dosadzić mu coś żywszego.
Landrynkową kalmię polecam :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dzwonek ma naturalna podpórkę, dopadł go powój :;230
Obrazek Obrazek

I taki śmieszny dziurawiec
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”