Moja działka 7
- adamiec
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja działka 7
Lidziu jak pięknie wszystko kwitnie w Twoim ogródku , widok miłka mnie zauroczył 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piwonia delikatna w takim stadium prezentuje się rewelacyjnie! No i łubinnik z czarnymi przyrostami
Jest co obserwować o tej porze roku 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Ależ u Ciebie, Liduś, wiosna w pełni.
Cudne kwiaty.
I takie bogactwo rozmaitych wiosennych roślin kwitnących!

I takie bogactwo rozmaitych wiosennych roślin kwitnących!

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Słońce świeci i wszyscy zadowoleni! rośliny rozkwitają, kotki wygrzewają się, a i pani ogrodniczka dłużej z nimi posiedzi
Świetne pędzelki piwonii delikatnej 

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Marysiu delosperma dziękuje za pochwałę wiosny, to dla mnie najpiękniejsza pora roku.
Wiosną, piwonia delikatna ma najpiękniejsze liście. Moją kupiłam w Pisarzowicach za symboliczną kwotę i zakwitła już w następnym sezonie, po posadzeniu. Co roku przybywa jej jeden kwiat.
Niestety zanosi się na to, że prognoza pogody się sprawdzi. Dzisiaj wprawdzie burzy nie było, ale szalała wichura i na działce nie dało się wytrzymać. Teraz niebo zasnute ciężkimi chmurami, a więc deszcz nas nie ominie i znów czeka mnie pokonywanie tego okropnego błota.
Irenko adamiec dziękuję. Miłek wiosenny, już od kilku lat wytwarza po około 50 pąków i tym samym wydłuża się okres kwitnienia. Jednak, aby kwiaty były otwarte potrzebne jest słońce, a że pogoda nie dopisuje, to podziwiam przeważnie tylko zamknięte pąki.
Jacku JacekP dziękuję w imieniu piwonii oraz łubinnika, i w pełni się z Tobą zgadzam.
Codzienne obejście działki, szczególnie wiosną, zajmuje mi wiele czasu, jednak jest to moje ulubione zajęcie. Zawsze można wypatrzeć coś nowego, wziąć aparat do ręki i... No właśnie, od wczoraj zaczęłam stosować Twój sposób na ustawianie ostrości na małych roślinach, sprawdza się idealnie. Bardzo Ci za niego dziękuję
Lucynko plocczanka dziękuję, masz rację wiosna wreszcie przyszła. Potwierdził to dzisiaj, pierwszy rozkwitnięty tulipan.
Marysiu Maska dzisiaj słoneczko trochę poświeciło, ale mocny i dokuczliwy wiatr wygonił mnie do domu i z wygrzewania się nic nie wyszło.
Piwonia ma rzeczywiście śliczne - jak to trafnie określiłaś - pędzelki.
Jako pierwszy zakwitł tulipan Kaufmanna 'The First'

Śnieżnik 'Alba', którego jeszcze wczoraj nie było widać, dzisiaj powitał mnie kilkoma kwiatuszkami.

Po raz pierwszy, tak obficie, kwitnie różowa przylaszczka pospolita.

Kwiaty pokazał żywiec gruczołowaty i pierwiosnek lekarski - nasz rodzimy kluczyk.
Przyśpieszyły serduszki okazałe 'Alba' i 'Gold Heart'.

Coraz więcej kwiatów pokazują przylaszczka pospolita i kokorycz pusta.

Wiosną, piwonia delikatna ma najpiękniejsze liście. Moją kupiłam w Pisarzowicach za symboliczną kwotę i zakwitła już w następnym sezonie, po posadzeniu. Co roku przybywa jej jeden kwiat.
Niestety zanosi się na to, że prognoza pogody się sprawdzi. Dzisiaj wprawdzie burzy nie było, ale szalała wichura i na działce nie dało się wytrzymać. Teraz niebo zasnute ciężkimi chmurami, a więc deszcz nas nie ominie i znów czeka mnie pokonywanie tego okropnego błota.
Irenko adamiec dziękuję. Miłek wiosenny, już od kilku lat wytwarza po około 50 pąków i tym samym wydłuża się okres kwitnienia. Jednak, aby kwiaty były otwarte potrzebne jest słońce, a że pogoda nie dopisuje, to podziwiam przeważnie tylko zamknięte pąki.
Jacku JacekP dziękuję w imieniu piwonii oraz łubinnika, i w pełni się z Tobą zgadzam.
Codzienne obejście działki, szczególnie wiosną, zajmuje mi wiele czasu, jednak jest to moje ulubione zajęcie. Zawsze można wypatrzeć coś nowego, wziąć aparat do ręki i... No właśnie, od wczoraj zaczęłam stosować Twój sposób na ustawianie ostrości na małych roślinach, sprawdza się idealnie. Bardzo Ci za niego dziękuję

Lucynko plocczanka dziękuję, masz rację wiosna wreszcie przyszła. Potwierdził to dzisiaj, pierwszy rozkwitnięty tulipan.
Marysiu Maska dzisiaj słoneczko trochę poświeciło, ale mocny i dokuczliwy wiatr wygonił mnie do domu i z wygrzewania się nic nie wyszło.
Piwonia ma rzeczywiście śliczne - jak to trafnie określiłaś - pędzelki.
Jako pierwszy zakwitł tulipan Kaufmanna 'The First'

Śnieżnik 'Alba', którego jeszcze wczoraj nie było widać, dzisiaj powitał mnie kilkoma kwiatuszkami.

Po raz pierwszy, tak obficie, kwitnie różowa przylaszczka pospolita.

Kwiaty pokazał żywiec gruczołowaty i pierwiosnek lekarski - nasz rodzimy kluczyk.

Przyśpieszyły serduszki okazałe 'Alba' i 'Gold Heart'.

Coraz więcej kwiatów pokazują przylaszczka pospolita i kokorycz pusta.

- Maska
- Kontakt:
Lidziu i jak tu nie pędzić codziennie na działkę jak co dzień jakaś niespodzianka na Ciebie czeka
Śliczny tulipan i śnieżniki
Kluczyk od Ciebie też kwitnie, ale nie w pełni a żywca nie poszłam obejrzeć czy pączek się rozwinął. Ja dzisiaj ostro popracowałam to wiatr mniej mi przeszkadzał, no chyba że wpychał mnie drzwiami do pomieszczenia 

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Kupiłam jesienią śnieżnika Alba,ale chyba nic nie wyszło,kwitnie tylko różowy i niebieski
- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Lidziu u ciebie już tulipanki kwitną a moje jeszcze takie lichawe.Oj przydało by się więcej słoneczka i ciepełka ,ale mam nadzieję,że końcu się doczekamy na to .Pięknie już kwitnąco u ciebie 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Tulipan nie bez kozery nazywa się 'The First'
Bardzo fajnie w tej fazie wygląda piwonia delikatna
Ale moje serce i tak skradły najbardziej wylegujące się na słonku kocurki

Bardzo fajnie w tej fazie wygląda piwonia delikatna

Ale moje serce i tak skradły najbardziej wylegujące się na słonku kocurki

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
A to ci zmyłka. Moja jeszcze nie kwitnie ale może zdążę i na niej zauważę różowy kolor. Lidziu jaką masz wierzbę która mieni się już złotym pyłkiem ? Strata morza tulipanów za jednym zamachem? Musiało to być ciężkie przeżycie. U mnie kilka lat temu był pogrom cebulowych, poleciały wtedy hiacynty i żonkile, a był to styczeń 

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Marysiu Maska masz rację, teraz taki okres, że codziennie coś nowego na rabatkach cieszy.
Dziękuję za pochwały w imieniu tulipana i śnieżników.
Starałam się dzisiaj jak najwięcej na działce zrobić, to znaczy posprzątać. Pracowałam przez 10 godzin, bez przerwy, bo jak tylko przystawałam, to pomimo zimowego ubrania od razu marzłam. Sąsiadka wytrzymała tylko 2 godziny i uciekła. Mogłoby się już trochę cieplej zrobić.
Dorotko dorcia7 zaczekaj jeszcze na śnieżnika, to spóźnialski. U mnie 'Alba' wychodzi zawsze jako ostatni ze śnieżników.
Betusiu beacia0088 dziękuję. Na razie zakwitła pierwsza odmiana tulipanów. One są bardzo wczesne. Też wyczekuję na ciepło i słoneczko, bo na działce pracuję opatulona jak w zimie.
Zuzo sweetdaisy sadząc jesienią tulipana 'The First' byłam ciekawa, czy rzeczywiście zgodnie z nazwą, zakwitnie jako pierwszy. Udało mu się.
Wiosną, liście i pączki piwonii są bardzo delikatne.
A koty, jako zwierzęta ciepłolubne, łapią każdy promyk słońca, żeby się ogrzać.
Olu Bufo-bufo przyglądaj się ułudce, na pewno dojrzysz ten róż.
Cudne, złote kotki ma wierzba Iwa 'Klimarnock'. Bardzo chętnie odwiedzają ją pszczoły.
Tulipany straciłam przez podtopienie działki. Woda stała wtedy przez kilka dni i cebule zgniły. Było to dla mnie ciężkie i smutne przeżycie. Współczuję Tobie pogromu cebulowych.
Zapraszam na krótki spacer.
Tulipany 'The First' już całkowicie otwarte.

Zaczyna kwitnąć barwinek pospolity i stokrotka łąkowa.

Gęsiówka pokazała pierwsze kwiaty.

Kotki męskie leszczyny pospolitej 'Contorta'.

Cebulica syberyjska rozsiała się po całym ogrodzie.

Ułudka wiosenna ma coraz więcej kwiatów.

Zakwitła puszkinia cebulicowata.

Pierwszy, nieśmiały kwiat sasanki zwyczajnej.
.

Dziękuję za pochwały w imieniu tulipana i śnieżników.
Starałam się dzisiaj jak najwięcej na działce zrobić, to znaczy posprzątać. Pracowałam przez 10 godzin, bez przerwy, bo jak tylko przystawałam, to pomimo zimowego ubrania od razu marzłam. Sąsiadka wytrzymała tylko 2 godziny i uciekła. Mogłoby się już trochę cieplej zrobić.
Dorotko dorcia7 zaczekaj jeszcze na śnieżnika, to spóźnialski. U mnie 'Alba' wychodzi zawsze jako ostatni ze śnieżników.
Betusiu beacia0088 dziękuję. Na razie zakwitła pierwsza odmiana tulipanów. One są bardzo wczesne. Też wyczekuję na ciepło i słoneczko, bo na działce pracuję opatulona jak w zimie.
Zuzo sweetdaisy sadząc jesienią tulipana 'The First' byłam ciekawa, czy rzeczywiście zgodnie z nazwą, zakwitnie jako pierwszy. Udało mu się.
Wiosną, liście i pączki piwonii są bardzo delikatne.
A koty, jako zwierzęta ciepłolubne, łapią każdy promyk słońca, żeby się ogrzać.
Olu Bufo-bufo przyglądaj się ułudce, na pewno dojrzysz ten róż.
Cudne, złote kotki ma wierzba Iwa 'Klimarnock'. Bardzo chętnie odwiedzają ją pszczoły.
Tulipany straciłam przez podtopienie działki. Woda stała wtedy przez kilka dni i cebule zgniły. Było to dla mnie ciężkie i smutne przeżycie. Współczuję Tobie pogromu cebulowych.
Zapraszam na krótki spacer.
Tulipany 'The First' już całkowicie otwarte.

Zaczyna kwitnąć barwinek pospolity i stokrotka łąkowa.

Gęsiówka pokazała pierwsze kwiaty.

Kotki męskie leszczyny pospolitej 'Contorta'.

Cebulica syberyjska rozsiała się po całym ogrodzie.

Ułudka wiosenna ma coraz więcej kwiatów.

Zakwitła puszkinia cebulicowata.

Pierwszy, nieśmiały kwiat sasanki zwyczajnej.
.

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Witaj Lidziu.
Cudna wiosna u Ciebie. Moja też to ulubiona pora roku. Tulipany rozkwitły
.U mnie jeszcze nie.Sasanki już dwie kwitną . Ja dziś miałam przepiękny dzień . Liczę ,że taka pogoda się już utrzyma.
Pozdrawiam.
Cudna wiosna u Ciebie. Moja też to ulubiona pora roku. Tulipany rozkwitły

Pozdrawiam.
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Lidziu, u mnie wczoraj też było zimno.
Ale się zaparłam i sporo nadgoniłam.
U mnie ze śnieżnikami na odwrót. Alba kwitnie na całego, a kolorowe się ociągają.
Ale ogólnie to wiosna u Ciebie wcześniej.

U mnie ze śnieżnikami na odwrót. Alba kwitnie na całego, a kolorowe się ociągają.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- Maska
- Kontakt:
Lidziu u mnie wczoraj było ciepło i jakby gęsto, mimo że wiał od czasu do czasu potężny wiatr. Myślałam nawet że będzie burza, ale spadł jedynie niewielki deszcz, pachnący wiosną
Niestety rozczochrana ciepłem wyszłam bez czapki i dzisiaj od rana leczę gardło
Chyba jeszcze raz wrócę do kupowania tulipanów, bo po ostatnich stratach zniechęciłam się. Krokusy znoszę z całego ogrodu w jedno miejsce
A cebulice nie rozsiewają się
śliczna ułudka, ale królową dnia jest dzielna sasanka
Ciepła i słońca Ci (i kotkom) życzę 

Chyba jeszcze raz wrócę do kupowania tulipanów, bo po ostatnich stratach zniechęciłam się. Krokusy znoszę z całego ogrodu w jedno miejsce

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Lidziu czy jesteś pewna że Twój pierwiosnek to rzeczywiście kluczyk? Tylko gdzie on ma łodyżkę?