RODos nasz raj na ziemi - startujemy od początku.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
OneKiss
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lip 2015, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

RODos nasz raj na ziemi - startujemy od początku.

Post »

Witam,

Mam na imię Kasia. Nie wiemy, jak to się stało, ale naszło nas (mnie i męża) i bardzo zparagnęliśmy mieć nasz własny kawałek ziemi. Mamy działeczkę. Znaczy się wybraliśmy i w przyszłym tygodniu dogadamy szczegóły i będzie nasza.

Jesteśmy laikami. Zupełnymi! Ale mamy ogromne serducho do tego kawałka ziemi i jeszcze więcej chęci to stworzenia na niej naszego raju :)

To jest widok od wejścia.
Teren, to tak jak, ta skoszona trawa leży.

Obrazek

Moje pierwsze pytanie dotyczy trawy ;)
Zbierzemy tą ściętą i co dalej? Co radzicie? Przekopać teren, oczyścić i zasiać trawę od nowa czy czekać, że ta trawa która obecnie jest odbije?

Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki, miłe słowa i kopniaki w tyłek, gdyby czasem jakieś nie-chcenie mnie dopadło :)
Przyznam się, że przeczytałam większość wątków z tego forum, ale dotyczących aranzacji RODosów :) Kilka inspiracji mam.
Ale zaczynamy od początku, więc wszelka pomoc mile widziana.

To co?
Działamy? :uszy

edit:
a tak mnie jeszcze naszło, że może od razu zapytam o wszystko, co mnie nurtuje, to za jednym razem odpowiedź uzyskam ;)

Z lewej strony, działka jest nieosłonięta niczym. Zachwycił mnie taki efekt:

Obrazek

Jedne to cyrpysik lawsona, a drugie to co to?
i w jakiej odległości od siebie je sadzić?
i czy można teraz w sierpniu/wrześniu te iglaki sadzić? [to są iglaki? przepraszam, jak używam niestosownego słownictwa :oops: :oops: :oops: :oops: Naprawdę dopiero się wszystkiego uczę].
Zapraszam do mnie. Potrzebuję pomocy. Urządzam nasz na raj na ziemi. Bez Waszej pomocy sobie nie poradzę.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p5288982" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: RODos nasz raj na ziemi - startujemy od początku.

Post »

Witajcie :D
Ja bym zebrał tą trawę i przywiózł trochę lepszej ziemi a potem zasiał trawę :wink: zresztą wyjdzie w praniu ...
Ten żywopłot to Cyprysik Lawsona Columnaris pewnie i White Spot to prawda są piękne ale... lubią marznąć :? , lepiej wybrać żywotniki Yellow Ribbon i Smaragd przynajmniej nie marzną . :D
Powodzenia !
Awatar użytkownika
OneKiss
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Matti jak się cieszę, że Cię widzę :heja
Fajnie, że odzew jest z Twojej strony :)

Hmmm... nie brałam pod uwagę zwożenia "nowej" ziemi. A jaka to ma być ziemia? Jakiś konkretny rodzaj?

Ja dziś całą niedzielę spędziłam na tym forum ;)
uzależniłam się od tematów, gdzie ludzie zaczynali od "zera", a teraz mają piękne ogrody.
Dobrze, że mąż zajął się córcią :)

-- 19 lip 2015, o 18:30 --
mati1999 pisze: Ten żywopłot to Cyprysik Lawsona Columnaris pewnie i White Spot to prawda są piękne ale... lubią marznąć :? , lepiej wybrać żywotniki Yellow Ribbon i Smaragd przynajmniej nie marzną . :D
Powodzenia !
Ale czy Ribbon i Smaragd dadzą mi podobny efekt?
Chyba je sobie wygoogluję :D
Dziękuję za rady ;:168
Zapraszam do mnie. Potrzebuję pomocy. Urządzam nasz na raj na ziemi. Bez Waszej pomocy sobie nie poradzę.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p5288982" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
OneKiss
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jeszcze mam pytanie [będę miała tych pytań bardzo dużo pewnie, więc już teraz proszę o morze cierpliwości :wink: ]:

Co to za kwiatki?
Czy można je zasiać w ogródku?

Obrazek

Kupiłam je w kwiaciarni. Ale stały w wielkim wazonie, nie było nazwy, tylko cena. Wybrałam kilka i stoją w wazonie u nas. Ale są tak piękne, że jestem ciekawa czy może na ogródku mi wyrosną :)

edit:

Czy te kwiatki to mieczyki?
nadal przegladam forum i trafiłam na podobne kwiatki... ;:172
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Witaj ,tak te kwiatki to mieczyki lub inaczej gladiole ,sadzimy cebule na wiosnę i wykopujemy przed zimą,możesz z powodzeniem mieć je w swoim ogrodzie,powodzenia :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
OneKiss
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Oooooooooooo!Gracha dziękuję Ci bardzo ;:196
Na pewno spróbuję je wyhodować u nas :D

Jezusickuuu, juz 22:00. . . cały dzień na forum spędziłam. Caluteńki. Pora spać ;:180
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Witaj :wit tutaj czas leci tak szybko jak nigdzie indziej :wink:
Też tak mam tylko na chwilke przysiąde zobaczę tu poczytam tam a czas leeeeeci ;:65 ;:108
Pozwolę sobie wpaśc od czasu do czasu do ciebie (o ile czas pozwoli ;:224 :tan )
Awatar użytkownika
OneKiss
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zuzola heeeeeeeeeeeeeej ;:138 ;:138 Witaj i zapraszam, bardzo zapraszam :)

Dziś po pracy, uzgadniać będziemy szczegóły transakcji i już od piątku chcę zacząć działać :D

Teraz skupimy się na sprzątnięciu działki, zadbanie o trawnik, wyznaczenie rabat, remont altanki i wyłożenie kostki tam, gdzie będzie miejsce do grillowania :)
Jestem tak nieziemsko zajarana tą działką, że szok ;:65 ;:65 ;:65

Dziewczyny i chłopaki, mam mniej więcej wybrane roślinki jakie chcę mieć :)
Powiedzcie mi, czy już teraz, czyli sierpień/wrzesień ja mogę zasadzić cebulki przebiśniegów? Jak gęsto te cebulki wsadzać w ziemię? Tak co 10cm? Czy wsadzając cebulkę, wsypać odrobinę jakiegoś nawozu w tą dziurę w ziemi, w którą cebulka będzie szła?
[widzicie, ja podstaw nie znam. Mój poziom wiedzy w tym temacie jest bliski zera. Ale naprawdę nauczę się, szybko się uczę, ale potrzebuję Waszej pomocy] :-)

I czy sadzonki wrzosów mogę też teraz sadzić? A funkie? Też teraz można?

I jednak rezygnuję z powojnika. Jak już to wybiorę bluszcz.
Awatar użytkownika
Nikors
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 cze 2015, o 11:43

Post »

No witaj Kasiu. Jesteście w tej samej sytuacji co my z Asia. Od razu Ci powiem nie planuj :) u nas plany szczeliły juz po drugim tygodniu. Co chwilę coś innego się podoba, a.to w innym.miejscu by pasowało :):):)Póki co stwiedziliśmy
, że nasze prace zaczynamy od końca działki w kierunku furtki. Syfu będzie mnóstwo, a sadzenie w tym roku i tak odpada. Mam czas odzyskać ziemię, której praktycznie u nas brakuje. No i przy okazji forumowiczów wypytam co i jak i po co:)

Będę do Was wpadał i trzymam kciuki.
Awatar użytkownika
OneKiss
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Hej :)
Jak się cieszę, że zaglądasz do mnie :)

Mówisz, żeby nie planować?! :) Hmm... ja jestem mistrzyni planowania :D hiihhiihih :) czasem gorzej z realizacją tych planów :D
Przyjmę taktykę "małymi krokami do przodu". Chociaż jestem w gorącej wodzie kąpana i bardzo chcę wszystko JUŻ i TERAZ, ale tak jak macierzyństwo, tak i DZIAŁKA [podejrzewam] nauczy mnie cierpliwości 8-)

Będę z przyjemnością do Ciebie Roman zaglądać :D
Jestem nowa na forum, trochę poruszam się jak "ślepiec we mgle", ale kliknę na link w opisie Twoim i będę czytać i kibicować. Bo pomóc? Ach! Cóż ja mogę pomóc, jak ja nic nie wiem :) Ale to się zmieni! Nauczę się tego, co trzeba. TAK! ;:333
Awatar użytkownika
Nikors
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 cze 2015, o 11:43

Post »

OneKiss pisze:Hej :)
Jak się cieszę, że zaglądasz do mnie :)

Mówisz, żeby nie planować?! :) Hmm... ja jestem mistrzyni planowania :D hiihhiihih :) czasem gorzej z realizacją tych planów :D
Hah skąd ja to znam:)

OneKiss pisze:Przyjmę taktykę "małymi krokami do przodu". Chociaż jestem w gorącej wodzie kąpana i bardzo chcę wszystko JUŻ i TERAZ,

Robię od niedawna dokładnie to samo. Nim się coś skończy robi się 20 wizji na coś innego:) Od np; wczoraj Asi się zachciało jednak róż na ogródku (na allegro widziała tęczowe odmiany) i projekcik trzeba nieco zmienić:)
OneKiss pisze:Będę z przyjemnością do Ciebie Roman zaglądać :D
Jestem nowa na forum, trochę poruszam się jak "ślepiec we mgle", ale kliknę na link w opisie Twoim i będę czytać i kibicować. Bo pomóc? Ach! Cóż ja mogę pomóc, jak ja nic nie wiem :) Ale to się zmieni! Nauczę się tego, co trzeba. TAK! ;:333
Też jestem nowy:) Czas się czegoś nowego nauczyć no nie?:) A i ja wpadnę zerknąć i może jakiś pomysł podprowadzić:)
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

:wit a ja zrobiłabym jakieś niewielkie rabatki wokół altanki - jak już ją odnowicie co tam trzeba, bo to cieszy jak cos kolorowego urośnie :)
Musisz zaplanować mniej więcej gdzie te rabatki chcesz - w słońcu - cieniu , gdzie planujesz grządki owocowo - warzywne o ile je planujesz. Takie warzywno - owocowe to ja osobiście zrobiłabym w jakimś mniej widocznym miejscu ;:131
Rośliny cebulowe sadzimy około października - jesienią w biedronce pewnie znowu będą tulipany, narcyzy , przebiśniegi, szafirki - ja tez od nich zaczynałam w ubiegłym roku.
Planując taką wiosenną rabatę (z cebulkowych roślin) musisz pamiętać że ona jest piękna wiosną - jak tulipany przekwitną zostają tylko liscie a i te z czasem giną - robi się łyso i ponuro a na dokładkę nic tam nie można wsadzić bo jak tylko machniesz szpadlem trafiasz na uśpione cebulki - takie mam niestety własne doświadczenia i musze czekać rok żeby wykopać cebule dosadzić byliny a cebulki potem :D
sama zaczęłam przygodę ogrodową jesienią - i wiem jak teraz cieszy mnie każdy rozwijający się kwiatek :D
Awatar użytkownika
OneKiss
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Romku, róże? uuuuuu za wysokie progi jak dla mnie [na razie] :))))
Ale działajcie! Kciuki!
Przeca róże to przepiękne kwiaty! :)

Póki co to wiem, że chcę mieć piękną rabatkę z funkie, żurawkami i ....bukszpanem!!!! :)
Widziałam i pięknie to wygląda. I - co najważniejsze - jest niewymagające :D

-- 20 lip 2015, o 14:02 --
adamanna pisze:Rośliny cebulowe sadzimy około października - jesienią w biedronce pewnie znowu będą tulipany, narcyzy , przebiśniegi, szafirki - ja tez od nich zaczynałam w ubiegłym roku.
Planując taką wiosenną rabatę (z cebulkowych roślin) musisz pamiętać że ona jest piękna wiosną - jak tulipany przekwitną zostają tylko liscie a i te z czasem giną - robi się łyso i ponuro a na dokładkę nic tam nie można wsadzić bo jak tylko machniesz szpadlem trafiasz na uśpione cebulki - takie mam niestety własne doświadczenia i musze czekać rok żeby wykopać cebule dosadzić byliny a cebulki potem :D sama zaczęłam przygodę ogrodową jesienią - i wiem jak teraz cieszy mnie każdy rozwijający się kwiatek :D
Ooooooooo jaaaka cudowna garść ważnych informacji! Dziękuję ;:196 ;:196 ;:196
Te tulipanki chcę zasadzić wokół drzewek owocowych. a w sumie jak przyjdzie czas i przekwitną i liście też padną, to zawsze można jakąś donicę z kwiatami postawić pod tym drzewem i czekać na kolejną wiosnę, na kolejne tulipanki. Hmm... ale można tak? stawiać doniczki z kwiatkami na ziemi pod którą są cebulki kwiatków?

A wokół altanki na razie nie będzie nic. Z czasem chciałabym wiszące surfinie (kocham je), a ogródek warzywny to może MOŻE kiedyś, ale nie jestem pewna czy go chcę :D

Fajnie, że jesteś ze mną!
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Na początek przygody różanej dobra jest Therese Bugnet . same zalety ! Albo Astrid Lindgren lub Duchesse de Rohan :tan
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Tak mi przyszło jeszcze do głowy coś czego samej mi brakuje - otóż jakiegoś miejsca przechowania kwiatów , zanim trafią na właściwą rabatkę.
Chodzi mi o to że osobiście miałam w planach rabatki takie kolorystyczne tzn. w zbliżonych odcieniach - np. lila- róż, czerwono - pomarańczowo - żółta itp. ale jak zaczęły przychodzić paczki z roślinami - to się okazało że miejsca zaczyna brakować i wsadzałam wszystko tam gdzie akurat się dało , patrząc jedynie czy roślina woli cień czy słońce, a i tak pomyłek nie udało się uniknąć, z czego powstał wielki misz - masz.
Czasem dostaniesz roślinkę o której nie wiele w danej chwili wiesz i trzeba doczytać , albo okaże się ze rozrasta się jak perz i trzeba jej dogodną miejscówke wybrać .
Taka zaniedbana działka - ma też swoje tajemnice - bo pewnie kiedyś ktoś o nia dbał i gdzies tam pod trawą znajdziesz jakieś fajne rosliny, np. cebulkowe . Radości z odkrywania tajemnic życzę ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”