Ogródek młodego ogrodnika
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek młodego ogrodnika
Uwaga, nie będzie moich nasion na akcji
Dopiero dziś zauważyłem osobny temat dotyczący akcji wymiany nasion, mądra głowa czeka na nasiona do 19, a ja nie mam zupełnej możliwości wyrobić się do tego dnia. Jeżeli chodzi o nasiona tykw, owoce jeszcze się suszą, a przecież nie będę ich rozwalał specjalnie po to, żeby wyciągnąć nasiona.

Patasko - ja ciągle lukam na bazarek w nadziei że znajdę tam Twój wątek sprzedażowy z nasionami
liczę że nie przeoczę...

Magda - pilna uczennica Matki Natury
- patasko
Mineralka, troszkę trzeba jeszcze poczekać, na razie mam nasiona apache dipper i jednej butelkowej, reszta jeszcze wisi i nie wiadomo co z nich zrobić, gdy się wysuszą 

jak to nie wiesz ?
widzę że masz już koraliki - no to ćwicz, doskonal umiejętności
- a za rok zbijesz niezły interes na ręcznych robótkach
poza tym nadwyżki też możesz sprzedać - ja rozumiem że dla Ciebie Dyńki to pasja a nie interes ale, jeśli ta pasja sama na siebie zarobi to będzie miodzio
a teraz pochwal się postępami rękodzielniczymi , bo nie wierze że siedzisz i tylko patrzysz
widzę że masz już koraliki - no to ćwicz, doskonal umiejętności

poza tym nadwyżki też możesz sprzedać - ja rozumiem że dla Ciebie Dyńki to pasja a nie interes ale, jeśli ta pasja sama na siebie zarobi to będzie miodzio
a teraz pochwal się postępami rękodzielniczymi , bo nie wierze że siedzisz i tylko patrzysz

- patasko
No dobra, może taka nie jest najładniejsza, ale to "lampka kontrolna". Chciałem sprawdzić na co mnie jak na razie stać. Użyłem nieregularnych koralików, gdyż szkoda było mi na nią te okrągłe przeznaczyć. Kilka rzeczy trzeba zmienić: kupić nową wiertarkę! Kupić lakier do drewna i jakąś bejcę, nie malować przed wierceniem. Co ja piszę... W ogóle nie malować! Użyć bejcy
Oto ona:

Tą "obudowę" użyję na lampkę ścienną, muszę skądś wykombinować oprawkę na mały gwint E14, inaczej nie pójdę dalej.
Na allegro są, ale nie mam możliwości teraz kupować. A... I koraliki, dużo koralików

Oto ona:

Tą "obudowę" użyję na lampkę ścienną, muszę skądś wykombinować oprawkę na mały gwint E14, inaczej nie pójdę dalej.

Na allegro są, ale nie mam możliwości teraz kupować. A... I koraliki, dużo koralików

co się stało ze starą wiertarką ?
czym przyklejasz koraliki ?
koraliki były jednokolorowe czy światło oszukuje ?
lakier o ciemnym kolorze nie wystarczy ? trzeba użyć bejcy ? najlepsza pewnie będzie lakierobejca...
no i jeśli nie zabejcujesz przed wierceniem to kiedy ? po nawierceniu przed koralikami ?
jak się spisuje tykwa pod wiertarką ? jak nad nią zapanowałeś żeby nie uciekła ?
jak długo robiłeś to cudeńko ?
Musi Cię bardzo cieszyć pierwsza praca - wygląda na prawdę fajnie

trochę nie wiem jaka ta oprawka E14 ale jeśli do zwykłej żarówki tylko z małym gwintem to poszperaj na strychu swoim i rodziny i znajomych - na pewno kupa starych lamp tam leży i wymontujesz... a jak się nie doszukasz to mogę ja poszperać bo mi na budowę i tak same duże gwinty będą potrzebne
- patasko
Ja chyba wydam jakiś podręcznik
Oj, chyba ktoś mnie wywołał do tablicy...
To zaczynamy kolejny raz od początku
Żeby zminimalizować puste doniczki, najpierw pod koniec kwietnia kiełkujemy nasiona na ligninie/ręczniku papierowym, najlepiej obok, ale nie bezpośrednio na kaloryferze. Po ok. 3 dniach zaczynają pojawiać się milimetrowe kiełki. Sadzimy je na głębokość ok. 1-2 cm do doniczki, może być o średnicy 6 cm. Należy systematycznie sadzić. Wystarczy, żeby kiełek podrósł do 1 cm żeby wypuścił mniejsze korzonki, które mogą wejść w papier i dzięki temu przy wyciąganiu możemy uszkodzić kiełek i po nasionku.
Już wyrośnięte sadzonki sadzimy po przymrozkach, jeżeli mamy czym przykryć w ogrodzie to możemy już 10 maja wysadzić, taki optymalny termin to 15-20 maj.
Podczas wegetacji możemy co jakiś czas nawozić czymś bogatym w azot.
Gdy tykwy nam wyrosną, to przed pierwszymi przymrozkami we wrześniu, październiku ścinamy tak, by zostało jak najwięcej szypułki.
Suszenie:
Mam jedną wiertarkę bez płynnej regulacji obrotów (bardzo to przeszkadza) i dwie wiertarko wkrętarki na akumulator, które po 3 minutach tracą moc. tym sprzętem nie mam zamiaru pracować. W pierwszej lampie koraliki weszły bez używania kleju, gdyż nie były regularne i łatwo się osadziły. Użyłem dwóch kolorów, niebieskich i zielonych
Co do koloru to można to robić na różne sposoby, może być ciemny lakier, ciemna bejca, jest mnóstwo sposobów. Generalnie odradzam używanie farby emaliowej. Łatwo się łuszczy podczas wiercenia. Bejca przed wierceniem, lakier po wierceniu, gdy koraliki są na swoim miejscu. Moje wiertarki są lekkie i trzymam je jedną ręką
Tą pierwszą lampę robiłem jakieś 3 godzinki.
Oczywiście, że się cieszę
Jak na pierwszą lampę wygląda całkiem zacnie
E14 to zwykły mały gwint. Wszystkie małe gwinty i duże czyli E27 już zużyłem na inne cele, nikt w promieniu sąsiedzkim, czy rodzinnym nie ma już
Teraz to chętnie przyjmę każdą ilość oprawek 

To zaczynamy kolejny raz od początku

Żeby zminimalizować puste doniczki, najpierw pod koniec kwietnia kiełkujemy nasiona na ligninie/ręczniku papierowym, najlepiej obok, ale nie bezpośrednio na kaloryferze. Po ok. 3 dniach zaczynają pojawiać się milimetrowe kiełki. Sadzimy je na głębokość ok. 1-2 cm do doniczki, może być o średnicy 6 cm. Należy systematycznie sadzić. Wystarczy, żeby kiełek podrósł do 1 cm żeby wypuścił mniejsze korzonki, które mogą wejść w papier i dzięki temu przy wyciąganiu możemy uszkodzić kiełek i po nasionku.
Już wyrośnięte sadzonki sadzimy po przymrozkach, jeżeli mamy czym przykryć w ogrodzie to możemy już 10 maja wysadzić, taki optymalny termin to 15-20 maj.
Podczas wegetacji możemy co jakiś czas nawozić czymś bogatym w azot.
Gdy tykwy nam wyrosną, to przed pierwszymi przymrozkami we wrześniu, październiku ścinamy tak, by zostało jak najwięcej szypułki.
Suszenie:
Przyozdabiane zostawiam waszej nieograniczonej wyobraźni, gdyż dopiero się uczę co i jak. Mogę jednak podać link, który sporo osób powinno znać: Lampa z tykwy.patasko pisze:Moje spostrzeżenia na temat suszenia tykwy. Nie należy suszyć przy źródle ciepła, w 90% przypadków ścianki zaczną się zapadać i pękać. Bardzo dojrzała tykwa, która jest na prawdę lekka i/lub zaczyna się suszyć na krzaku - nie zdzieramy ze skórki! Nawet jak zostawimy taką okorowaną w pomieszczeniu gdzie jest 5 stopni to i tak zacznie się marszczyć i pękać. Okorować możemy tykwy, które są dosyć jeszcze jak na swoją wielkość ciężkawe (schudły o 50%), możemy umieścić z dala od źródła ciepła. Moja recepta jest taka: koruję ciężkawe tykwy, zostawiam w spokoju lekkie tykwy. Wszystkie umieszczam z dala od źródła ciepła, w moim przypadku jest to strych (10 stopni).
I przyznam szczerze, ciężkawe okorowane tykwy ładnie wyschłyZaś nieokorowane jeszcze schną, praktycznie się nie ruszyły, za jakiś miesiąc może się uda i wyschną bez problemów.
Jedna z Apache dipper:
PS: są nasiona!
Mam jedną wiertarkę bez płynnej regulacji obrotów (bardzo to przeszkadza) i dwie wiertarko wkrętarki na akumulator, które po 3 minutach tracą moc. tym sprzętem nie mam zamiaru pracować. W pierwszej lampie koraliki weszły bez używania kleju, gdyż nie były regularne i łatwo się osadziły. Użyłem dwóch kolorów, niebieskich i zielonych

Oczywiście, że się cieszę

ehehehe
co prawda moim postem nie upominałam się o wykładnię ale skoro już jest to chętnie czytam i przyswajam
- myślałam raczej o podpowiedziach na bieżąco począwszy od kwietnia - ale biorę co jest
za oprawkami popatrzę - mam na pewno, tylko muszę skonsultować czy aby na pewno do oddania - wtedy się skontaktujemy
i dzięki za link - baaaardzo fajny i pouczający - suuper
co prawda moim postem nie upominałam się o wykładnię ale skoro już jest to chętnie czytam i przyswajam

za oprawkami popatrzę - mam na pewno, tylko muszę skonsultować czy aby na pewno do oddania - wtedy się skontaktujemy
i dzięki za link - baaaardzo fajny i pouczający - suuper
- Niesia
- 200p
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
Widzę patasko, że zacząłeś tworzyć te rękodzieło o którym wcześniej mi wspominałeś
.......ale chyba się na Ciebie pogniewam!!!!!! bo miałeś najpierw mi pokazać....miałam być pierwsza
nooooo dobraaaaa skoro to lampa taka na próbę to Ci wybaczam

nooooo dobraaaaa skoro to lampa taka na próbę to Ci wybaczam

Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
- patasko
Niesia, najusilniej przepraszam
Mam taki natłok spraw, że o niektórych zapominam 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Niesamowita ta lampa...
Co za talent!
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Fajna ta lampa z tykwy naprawdę masz talent

- patasko
W tym samym czasie zbiegły się dwie inwestycje. Przy warzywniaku znajduje się płot, który oddziela ogród od działki sąsiada. W czerwcu doszedłem do wniosku, że jeszcze dwa, trzy lata i drzewa znajdujące się u sąsiada całkiem zasłonią mi warzywniak i będzie cień. Pogodziłem się z tym, bo cóż zrobić. Ale kilka dni temu robotnicy zaczęli ścinać wszystkie drzewa. Byłem uradowany, że w końcu - nie częściowo - jak sobie marzyłem, ale całkowicie zniknie cień, a to oznacza, że mogę uprawiać dynie nawet w miejscu, gdzie nigdy nie pozwalał na to cień. Ale do czasu... Po dwóch dniach przyjechała koparka i zaczęła wszystko równać... Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to budowa jakiegoś budynku i padające promienie mogą nawet całkiem zniknąć z warzywniaka
A druga inwestycja to taka, że 4 domy ode mnie budują Lidl
Będzie gdzie kupować cebulki i nasiona
O ile na to pozwoli pierwsza inwestycja...

A druga inwestycja to taka, że 4 domy ode mnie budują Lidl

- patasko
Zacząłem właśnie tworzyć drugą lampę, będzie wisiała na ścianie

Tym razem Niesia ma priorytet zobaczyć pierwsza dzieło moich rąk
Przede mną jeszcze mnóstwo pracy. Najpierw trzeba wyczyścić te dziurki, później wkładać koraliki, włożyć oprawkę... Ale najpierw muszę ją skądś wytrzasnąć
A, i kabel + wtyczka, opcjonalnie przełącznik. Zdobyć lakier i polakierować, albo użyć lakierobejcy. Później jakiś ozdobny sznur, żeby można ją było zawiesić i "szafa gra" 

Tym razem Niesia ma priorytet zobaczyć pierwsza dzieło moich rąk

Przede mną jeszcze mnóstwo pracy. Najpierw trzeba wyczyścić te dziurki, później wkładać koraliki, włożyć oprawkę... Ale najpierw muszę ją skądś wytrzasnąć

- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Fajne te twoje lampy