Szaleństwo ogrodowe Agusi
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szaleństwo ogrodowe Agusi
Aguś,u ciebie kolorowo jak w pełni lata.Masz piękne kolory orlików i nawet czerwony.Kupowałam 2 lata z rzędu w biedronce czerwony i niebieski i żaden nie był tym kolorem.Pisałaś ,że malwy ci nie wychodzą,u mnie też nie ma.Posiałam znowu pełne,ale trzeba będzie czekać do przyszłego roku niestety na kwitnienie.
- agusia2410
- 500p
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małgosiu - no niestety z tymi orlikami, ja kupowałam ze dwa lata temu czerwony pełny, pełny to jest ale biały
no nic mam teraz biały orlik, a ta kępa ze zdjecia jest z siewu, posiałam na rozsadniku nasionka orlików mieszankę zwykłą i mieszankę pełnych, reszta jeszcze nie pokazuje kwiatów
Co do malw to już wyrzuciłam pozostałości po nich, ale w zeszłym roku posiałam malwy pełne i czarne, ale wzeszło tylko kilka sztuk, no i siałam na jesieni wiec nie wiem czy zdążą zakwitnąć w tym roku

Co do malw to już wyrzuciłam pozostałości po nich, ale w zeszłym roku posiałam malwy pełne i czarne, ale wzeszło tylko kilka sztuk, no i siałam na jesieni wiec nie wiem czy zdążą zakwitnąć w tym roku

- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Agusiu
ale super kompozycje
Napisz jak nazywa się ta sałata co mi przysłałaś,bo naprawdę super

- Gosia123A
Agusiu
rozsiewa Ci się pod folią?,bo mam jeszcze jedną i mogłabym spróbować.Moja rośnie w ziemi,bo folii nie mam.Może być

- agusia2410
- 500p
Tak, moje rosna we folii, ale w gruncie tez powinna sie rozsiać, bo w gruncie sieję tez sałatę na wiosnę, ale jak zaczynają puszczać pędy kwiatowe to wyrywam i daję kurom na przekąską, wiec zostaw ją jak zacznie rosnąć w górę, a zakwitnie i rozsieje sie przy dobrej pogodzie , albo zbierz nasionka, wtedy pewniejsze będzie że nie wypielisz ich wiosną 

- Gosia123A
Agusiu dziękuję za radę.Zrobię tak jak mówisz

Kochana pięknie kolorowo u Ciebie
tak podglądam i podglądam i się zastanawiam cóż mogę zaoferować w zamian za chryzantemę bo moja niestety padła jak i kilka innych , ubolewam tylko nad tą jedną bo ładniutka była
tak sobie myślę że lepiej jak sama coś wypatrzysz może coś Cię zainteresuje to wtedy podeślę toż co się odwlecze to ....
Sałatka rośnie ale jej nie próbowałam jeszcze , może z czasem skubnę jakiegoś listka
a tak bronię jej jak tygrysica
skoro taka dobra muszę zebrać nasionka 

Sałatka rośnie ale jej nie próbowałam jeszcze , może z czasem skubnę jakiegoś listka

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś ten biały orlik jest niesamowity i nie wyobrażam sobie go w czerwieni
W ogóle masz gęste kępy orlików, ale myślę, że to ich rok
Pozostałe rośliny też nie zostają w tyle i powiedz mi, kiedy ty masz na to wszystko czas
Chyba, że u Ciebie doba ma więcej godzin.

W ogóle masz gęste kępy orlików, ale myślę, że to ich rok

Pozostałe rośliny też nie zostają w tyle i powiedz mi, kiedy ty masz na to wszystko czas

Chyba, że u Ciebie doba ma więcej godzin.
- agusia2410
- 500p
Eluś - nie spieszy sie, na spokojnie popatrzymy co by tu "wyszabrowac" od Ciebie
jak to sałatki nie próbowałaś
teraz już trochę mi się przejadła, ale przedtem to do śniadania była obowiązkowo, szłam do folii, zrywałam kilka listków i na chlebek - pychotka
Iwonka - dziękuje
na zdjęciu orlik wyglądał wspaniale, kształt kwiatów taki sam, ale ciemno czerwony miał być
moja doba sie ostatnio skurczyła niesamowicie
dzisiaj wcale nie byłam na ogrodzie, a wczoraj tylko trochę kwiatów przepieliłam, a w warzywnik brak znowu wejść bo zaczyna zarastać
może po Bożym Ciele dam rade, bo jutro mam kompletnie zaplanowany dzień, wybrać ze dwa worki kartofli z piwnicy, umyć je, wieczorem przychodza babki i będziemy obierać i kroić na frytki, bo w czwartek jest u nas festyn i będziemy robić, poza tym inne przygotowania do festynu, moje dziewczyny sypią kwiatki, wiec trzeba na próby jeździć, i zrywac kwiaty , przygotować stroje i koszyki, i jeszcze ciasto upiec, ale nie wiem jeszcze co
a i te wahające ciśnienie mnie dobija, głowa boli, spać sie chce - ech , tylko do łóżka i spać, a musze siedzieć, bo Natalia na wycieczke do Gdańska pojechała i mają późno wrócić 

jak to sałatki nie próbowałaś

Iwonka - dziękuje

moja doba sie ostatnio skurczyła niesamowicie

- Gosia123A
Agusia Bronię tej sałatki jak tygrysica,żeby mogła mieć nasionka

Aguś mam 4 krzaczki sałaty jak bym się rozpędziła nic by z niej nie zostało
uczę się cierpliwości 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytam,że Elżbieta na sałacie ćwiczy cierpliwość ... w takim razie powodzenia.
Agusiu co to za odmiana sałaty o której tak rozprawiacie bo ja uwielbiam wszelkie zieloności jak zając podchrupywać . Szukam takiej niby zimowej co sama sie sieje, nie wymarza nawet w gruncie i do tego aby była smaczna.
Tawlinę jarzębolistna mam od 3 lat - odmiana 'Sem' czyli karłowa - najwyżej do metra rośnie. Jest ozdobna cały sezon z racji tej kolorystyki liści i warto ją posadzić gdzieś przy Tawułkach wtedy będzie przedłużeniem ich kwitnienia bo kwiatostany bardzo podobne.
Dobrze,że ja kupiłaś - będzie ładną ozdobą.
Czytam,że sporo roślin straciłaś po zimie - może jestem w stanie w czymś Ci pomóc - zerknij do mojego wątku i jeśli coś wypatrzysz to pisz .
Pozdrawiam
Agusiu co to za odmiana sałaty o której tak rozprawiacie bo ja uwielbiam wszelkie zieloności jak zając podchrupywać . Szukam takiej niby zimowej co sama sie sieje, nie wymarza nawet w gruncie i do tego aby była smaczna.
Tawlinę jarzębolistna mam od 3 lat - odmiana 'Sem' czyli karłowa - najwyżej do metra rośnie. Jest ozdobna cały sezon z racji tej kolorystyki liści i warto ją posadzić gdzieś przy Tawułkach wtedy będzie przedłużeniem ich kwitnienia bo kwiatostany bardzo podobne.
Dobrze,że ja kupiłaś - będzie ładną ozdobą.
Czytam,że sporo roślin straciłaś po zimie - może jestem w stanie w czymś Ci pomóc - zerknij do mojego wątku i jeśli coś wypatrzysz to pisz .
Pozdrawiam

- agusia2410
- 500p
Krysiu - moja sałata to jakaś stara, mam ją już kilka lat, liście ma karbowane, krucha, bardzo smaczna a i wysiewa mi sie sama, fakt że ja sadzę ją we folii, i wczesna wiosna sama wschodzi, a w tym roku folia miała "trochę" dziur, wiec było tam zimno, i ładnie wzeszła, zwłaszcza kury sie z tego cieszyły, bo nie byłam wstanie tego ani zjeść ani rozdać ani rozesłać
teraz mam zostawione tylko 3 flance, ale jak będą nasionka, to mogę ci podesłać
Co do roślinek to zobaczymy, rozwar jednak wypuścił, róże będę musiała kupić, może w Starym Polu coś dostanę, w każdym razie zobaczymy po targach
dziękuje za propozycję na pewno skorzystam
W końcu zrobiłam trochę zdjęć na ogrodzie, zwłaszcza w warzywniku zielicho takie że strach, trochę przepieliłam to mogę siepochwalić:
oto moje cukinie

groszek zerwany i to co zostało na krzaczkach

ogórki

kapusta młoda, głowy twarde i zaczyna lekko pękać

kalafior, drugi, bo pierwszy już w brzuszkach wylądował
buraki liściowe

Co do roślinek to zobaczymy, rozwar jednak wypuścił, róże będę musiała kupić, może w Starym Polu coś dostanę, w każdym razie zobaczymy po targach

W końcu zrobiłam trochę zdjęć na ogrodzie, zwłaszcza w warzywniku zielicho takie że strach, trochę przepieliłam to mogę siepochwalić:
oto moje cukinie

groszek zerwany i to co zostało na krzaczkach

ogórki

kapusta młoda, głowy twarde i zaczyna lekko pękać

kalafior, drugi, bo pierwszy już w brzuszkach wylądował

buraki liściowe

- agusia2410
- 500p
A teraz kwiaty
ostróżki

lilia, tylko czekać kiedy pąki pękną

a tu zapowiada się sporo kwiatów

orliki, piękna wielka kępa, kwitnie już bardzo długo i obficie

pustynnik, miała być odmiana Pinokio, czyli pomarańczowy, a jest biały - choć też piekny'

liliowiec zwykły, ale ma masę kwiatów i jeszcze wiecej pąków

niedługo pierwszy kwiatek maku będzie

irysy syberyjsie, trochę niskie w tym roku, ale jesienia przesadzane, wiec musze sie zaaklimatyzować

i inne

ostróżki

lilia, tylko czekać kiedy pąki pękną

a tu zapowiada się sporo kwiatów

orliki, piękna wielka kępa, kwitnie już bardzo długo i obficie

pustynnik, miała być odmiana Pinokio, czyli pomarańczowy, a jest biały - choć też piekny'

liliowiec zwykły, ale ma masę kwiatów i jeszcze wiecej pąków

niedługo pierwszy kwiatek maku będzie

irysy syberyjsie, trochę niskie w tym roku, ale jesienia przesadzane, wiec musze sie zaaklimatyzować

i inne

- agusia2410
- 500p