Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Już sam nie wiem co to może być, przejrzałem chyba wszystkie strony o adenium i nie widziałem podobnego przypadku, a zawłaszcza takich śladów jak by coś wgryzało się w stożek wzrostu.
Obrazek
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jakbyś to obciął tak kawałek poniżej uszkodzeń?...
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p

Post »

No tak robię i z 12 adenium tylko 2 mają jeszcze tak długie pędy. A za każdym razem jak pęd urośnie trochę to znowu coś właśnie takiego się pojawia i znowu muszę obciąć.
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

Moim zdaniem to przelewasz rośliny, grzyby i zgnilizna to Twój problem. Zacznij podlewać jak kaudeks robi się pomarszczony.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Moim zdaniem to przelewasz rośliny, grzyby i zgnilizna to Twój problem. Zacznij podlewać jak kaudeks robi się pomarszczony.
- jedną z podstawowych cech zbyt obfitego podlewania - przelewania, są zgniłe korzenie z powodu braku dostępu powietrza do korzeni oraz podgnita podstawa kaudexu.
xxxkrystian - napisał:
Tak sprawdzałem korzenie i są zdrowe, / ... /
Przy tak wyglądającej roślinie, skłaniam się do podejrzeń Jerzego:
Jeśli są zdrowe to stawiam raczej na zaawansowaną chorobę grzybową.
galaxy pisze:xxxkrystian a mi to wygląda na przędziorka i infekcję po nim. Weź lupkę i zobacz co tam się dzieje, ja miałam podobne objawy no i walczę z cholerstwem
- pisałem wcześniej, że w ubiegłym sezonie "przerabiałem" temat przędziorków i już myślałem, że jest to zakończony temat, niestety jeszcze nie. Dzisiaj przy okazji przeglądania roślin, na jednym Adenium thai socotranum, ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłem taki widok:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- mimo, że jestem bardzo wyczulony na punkcie przędziorków, szczególnie na moich roślinach Adenium, rośliny oglądam w zasadzie codziennie, nie zauważyłem tej inwazji ;:oj . Ta roślina stała w grupie z innymi, częściowo przez nie osłonięta. Niestety musiałem wszystkie moje rośliny Adenium spryskać preparatem na przędziorki - "Magus 200 SC". Zainfekowana roślinę odizolowałem od pozostałych i po opryskaniu nakryłem szczelnie woreczkiem foliowym. Obecna pora roku nie jest zbyt "szczęśliwą" porą do robienia takich zabiegów w pomieszczeniu :( szczególnie, że nie jest to oprysk bez zapachu i nie dotyczy jednej rośliny, a kilkudziesięciu :( . M/w za tydzień będę musiał powtórzyć oprysk innym preparatem. Wszystkie moje Adenium i nie tylko, były już kilkakrotnie (minimum 6 razy) pryskane naprzemiennie różnymi preparatami od przędziorków, jednak gdzieś jeszcze jakieś "jajo" larwa przetrwa i "rozbudowuje" kolonię, która robi spustoszenie wśród roślin. Całe szczęście, że tylko na jednej roślinie rozrosła się ta kolonia przędziorków. Może już teraz wytępię w 100% to "cholerstwo".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Mieczyslaw

Dobrze, że pokazałeś przędziorki na adeniach, teraz wszyscy będą wiedzieć jak te "poczwarki" wyglądają i jak reagować kiedy się pokażą.
Mieszkam w "bliźniaku" i mimo, że temperatura w domu jest stała(ogrzewanie gazowe) to znacznie niższa niż w blokach, dlatego u Ciebie występuje problem z przędziorkami a ja mam spokój i muszę się pilnować dopiero w lecie.

Moje "baranie rogi" po uformowaniu.

Obrazek

Miesiąc temu postanowiłem zlikwidować pojedyncze pędy rośliny i nadać jej inny, gęstszy pokrój.

Obrazek

Po usunięciu dużej części głównych pędów, czekałem na pojawienie się nowych wierzchołków wzrostu, po jakimś czasie na obu ramionach pojawiło się po jednym, silnym oczku. W takim wypadku należy reagować natychmiast i uszczknąć ten jeden silny wierzchołek aby zmusić roślinę do wytworzenia większej ilości pączków.

Obrazek

Przechytrzyłem roślinę i po tygodniu pokazało się po trzy nowe wierzchołki wzrostu, widoczny jest na zdjęciu z prawej strony uszczknięty silniejszy pączek.

Obrazek

Na drugim ramieniu rogów widoczna jest identyczna sytuacja. Rozkrzewianie pędów wykonujemy gdy mamy dobre sztuczne naświetlanie a jeśli nie to wiosną w maju.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ciekawie zapowiada się ten Twój sposób na formowanie tej rośliny. Formowane przez Ciebie rośliny wszystkie doświetlasz czy tylko część, które w "wyszukany" sposób formujesz ?
Odnośnie przędziorków, to "coś" mnie trafia, bo wybrały sobie rośliny na których mi bardzo zależy. Najbardziej zaciekle atakowały Adenium rosnące w hydroponice, mimo że przy tych roślinach w sezonie wegetacyjnym jest większa wilgotność, czego one nie lubią. Obecnie Adenium w hydroponice stoją "na sucho", m/w raz na tydzień zraszam. Wodę do dolnych zbiorników dostarczę im pod koniec lutego lub w pierwszych dniach marca, ale to uzależniam od temperatury i wyglądu roślin. Zastanawiam się nad dodaniem środka przeciw przędziorkom do wody, którą będę podlewał rośliny, niestety nie mogę doszukać się informacji czy taka metoda zadziała tak, że środek owadobójczy zostanie wchłonięty przez roślinę i "dostarczony" do liści, co skutkowałoby zatruciem soków roślinnych, które wysysają przędziorki z liści. Ale jest również obawa czy taka chemiczna trucizna nie będzie miała wpływu na rozwój rośliny?
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Nie mam miejsca w boksie aby trzymać wszystkie formowane rośliny, te których formowanie nie wymagało większego przycięcia i rozrostu nowych pędów ustawiłem w pokoju gdzie stoją wszystkie zimujące rośliny. Większość, którym zmieniałem doniczki i podłoże potraciła wszystkie liście, ale stoją dalej "na sucho" Mają tam temperaturę w granicach 18 stopni.

Ja na Twoim miejscu nie szukałbym preparatu do wody w hydroponice, przy spryskaniu roślin preparatem przeciw przędziorkom rośliny pobierają truciznę swoją powierzchnią i w ten sposób przędziorki napiją się wraz z sokiem truciznę, dodając preparat do wody możesz za mocno podtruć roślinę i zlikwidować zarówno przędziorki jak i drzewko.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p

Post »

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi, zastosuje się do porad Jerzego. A teraz inne pytanie, idzie wiosna a wiem że co roku zawsze ktoś zamawia nasiona z Tajlandii, więc jak by coś to jestem chętny na wspólny zakup.
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieszkam w "bliźniaku" i mimo, że temperatura w domu jest stała(ogrzewanie gazowe) to znacznie niższa niż w blokach, dlatego u Ciebie występuje problem z przędziorkami a ja mam spokój i muszę się pilnować dopiero w lecie.
- Jerzy, przy moich roślinach Adenium temperaturę utrzymuję w "okolicach" 18 - 20 st C, w nocy jest o 1 - 2 stopnie niższa, mam bardzo przykręcony zawór przy kaloryferze, ponieważ nie znoszę - bardzo źle czuję się w pomieszczeniach z ciepłym suchym powietrzem - wręcz nie znoszę takiej "suchej" atmosfery - dlatego pojawienie się przędziorków na jednej z roślin, było dla mnie ;:oj niemiłym zaskoczeniem. Miałem nadzieję, że przy takiej temperaturze mają utrudniony - wyeliminowany proces ich rozwoju, jednak myliłem się. Możliwe, że "stojące na sucho" Adenium spowodowało sprzyjające warunki do rozwoju tych pajęczaków. Na parapecie przy oknie - szybie, gdzie stoją haworsje i pozostałe sukulenty temperatura nie przekracza 17 st C. Przędziorki lub ich jaja, ewentualnie larwy, prawdopodobnie "przybyły" do moich roślin z jakąś zakupiona rośliną, ponieważ nigdy nie miałem i nie znałem tego "paskudztwa", dlatego mam z tym problem, ale wydaje się, że w znacznym stopniu opanowany. Myślę, że wiosną ostatecznie rozwiążę ten problem, przeprowadzę "serię 3 - 4-ech" profilaktycznych oprysków co siedem dni, różnymi preparatami. Adenium na którym były przędziorki, po opryskaniu umieściłem w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym. Potrzymam ją w takim stanie 2 - 3 dni, a po 6 -7-u dniach, ponownie opryskam wszystkie Adenium innym preparatem przeciw przędziorkom.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Jerzyk pisze:Mieczyslaw Dobrze, że pokazałeś przędziorki na adeniach,
BARDZO dobrze!! Ja ze swojej strony Ci za to dziękuję, bo teraz tez będę wiedzieć!
Jeszcze tylko zapytam - te jasne kropeczki na liściach to też charakterystyczne dla przędziorka?

Jerzyk pisze:Przechytrzyłem roślinę
Fajnie powiedziane ;:306

Akwelan_2009 pisze:Na parapecie przy oknie - szybie, gdzie stoją haworsje i pozostałe sukulenty temperatura nie przekracza 17 st C
U mnie temperatura na mieszkaniu rzadko przekracza 17 stopni!! Marznę trochę, ale teraz już będzie mi się milej marzło ze świadomością, że zmniejszam tym ryzyko inwazji :D

Akwelan_2009 pisze:Adenium na którym były przędziorki, po opryskaniu umieściłem w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym. Potrzymam ją w takim stanie 2 - 3 dni,
I Ty to wszystko robisz w domu? Tam gdzie się 'żyje'? Niby nie jest to pryskanie na dużą skalę, ale nie szkodzi to ludziom?
No i potem chyba trochę strach pomacać taką roślinę po listku, czy kaudeksie?...

A! bo zapomniałam zapytać: powiedz mi jeszcze, proszę, jak szybko one są w stanie zrobić taka pajęczynkę, która już może zwrócić uwagę?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I Ty to wszystko robisz w domu? Tam gdzie się 'żyje'? Niby nie jest to pryskanie na dużą skalę, ale nie szkodzi to ludziom?
- jest to oprysk na "małą skalę" i mamy do czynienia z niskim stężeniem i małymi ilościami płynów użytych do oprysku. Zużywam około 0,5 - 0,6 l płynu, pryskam w łazience przy zrobionym sztucznie przeciągu. Mógłbym robić na balkonie, ale zbyt niskie temperatury. Po oprysku gruntownie spłukuję wannę, wiosną i latem będzie łatwiej z robieniem tego typu zabiegów.
Jeszcze tylko zapytam - te jasne kropeczki na liściach to też charakterystyczne dla przędziorka?
- tak to są miejsca gdzie listki zostały przez te "dranie" nakłute i tą drogą wysysają sok z liści.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wszystko w mojej "przygodzie" z uprawą Adenium w hydroponice przebiega tak jakbym tego oczekiwał. Kładę to na "barki" braku doświadczeń w temacie uprawy hydroponicznej roślin, których naturalnym środowiskiem wzrostu - egzystencji, jest mała ilość opadów, ciepło, dużo naturalnego światła - środowisko pustynne . Sukces takiej uprawy, uzależniony jest od właściwego przygotowania roślin do uprawy w hydroponice, szczególnie dotyczy to roślin, które wcześniej rosły w "normalnym" podłożu. Nawet najmniejsze uchybienia w przygotowaniu roślin do uprawy w hydroponice, skutkuje w późniejszym czasie, że rośliny chorują i zamiast rosnąć, "stają w miejscu" i zamiast rozwijać się, "podupadają" na zdrowiu. Taka sytuacja miała miejsce w przypadku tych dwóch roślin Adenium arabicum. Jednej roślinie nie przyrastały nowe młode korzenie, niezbyt dokładnie usunąłem "stare" podłoże, które bardzo mocno przylegało między korzeniami i kaudexem, bałem się zbyt mocno "grzebać" żeby nie pokaleczyć kaudexu i to był błąd. Przy drugiej, po usunięciu korzenia palowego, prawdopodobnie zbyt wcześnie przed całkowitym zaschnięciem rany, posadziłem roślinę w podłoże, czego efektem było pojawienie się ogniska miejscowego zagniwania kaudexu w zetknięciu z wilgotnym wermikulitem (zbyt długo trzyma wilgoć w swojej porowatej strukturze) i perlitem. Żeby "ratować" rośliny, wyjąłem je z podłoża i przez około dwa miesiące lub nawet dłużej (dokładne zapiski utraciłem po awarii starego komputera), rośliny były bez podłoża, zawinięte w bibułę i "leżakowały" w chłodnym miejscu. Pod koniec grudnia 2013 roku, rośliny tak wyglądały:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponieważ dni robią się coraz dłuższe, 29 stycznia 2013 r. postanowiłem wybudzić je z "drzemki" - umieściłem obie rośliny na 36 godzin w mocno skondensowanym wyciągu z gałązek wierzby. Wyczytałem w sieci, że wyciąg z gałązek wierzby działa jak dobrej jakości naturalny ukorzeniacz:

Obrazek

Obrazek

Podejrzewam, że jedną z przyczyn niepowodzenia w uprawie tych dwóch Adenium w hydroponice była również zbyt drobna granulacja perlitu i wermikulitu użyta do sporządzenia podłoża - zbyt mały dostęp powietrza do korzeni, dlatego teraz posadziłem rośliny w typowy keramzyt, używany w uprawie hydroponicznej innych roślin ozdobnych. Użyłem keramzytu o granulacji 2 - 4 i 4 - 8 mm w proporcji m/w 1:1.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- na spodzie pojemników umieściłem po kilka "granulek" keramzytu 4 - 8 mm, następnie warstwa drobniejszego, na którym "osadzona" jest roślina i całość obsypana jest keramzytem 4 - 8 mm.
Rośliny stoją w ciepłym widnym miejscu. Mam nadzieję, że tak potraktowane rośliny zaakceptują moją opiekę i powrócą do normalnego wzrostu. Może to zajmie roślinom trochę czasu, ponieważ rośliny mają bardzo podniszczony system korzeniowy, ale nie są zbytnio odwodnione. Jak na tak długi czas bez podlewania, kaudexy mają tylko w minimalnie odwodnione - miękkie. Czekam czy rośliny zaczną pobierać wilgoć z podłoża. Podlane są każda po około 40 ml przegotowanej wody - z ilością podawanej wody, wzoruję się w 100% na tym co proponują Rosjanie, przy tego typu metodzie uprawy Adenium. Po jednym dniu woda z dolnego pojemnika już została "zassana" do podstawy kaudexu co oznacza, że rośliny mają już dostęp do wilgoci w podłożu.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz chcialem zapytać czy moglbym ją czymś zasilić po niedawnej wymianie podłoża ? Jak tak to czym i w jakiej ilości/ czasie ?
- jeżeli przesadziłeś roślinę w świeże podłoże, to moim zdaniem w tym świeżym podłożu jest wystarczająca ilość składników pokarmowych, żeby roślina przetrwała trudny czas zimowania i w spokoju doczekała wiosny, a zasilanie nawozem proponuję rozpocząć gdy roślina "ruszy" z nastaniem wiosny. Przy obecnej pogodzie, niskie temperatury, brak słońca, roślina ma wszystkie procesy "uśpione" lub bardzo spowolnione. Moim zdaniem, jeżeli teraz dostarczysz nawozu do podłoża, roślina i tak z niego nie będzie korzystać, a efekt może być taki że doprowadzisz do zasolenia podłoża. Proponuję wstrzymać się z zasilaniem podłoża do wiosny - jest coraz bliżej - a wiosną też nie możesz przesadzać z intensywnym nawożeniem.

Fotkę, która pochodzi ze strony:
http://vse.kz/topic/569000-adenium-chast-2/page-2

Obrazek

- dedykuję dla Jerzego.
Mieczysław
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

Akwelan a czym pryskasz jeszcze przędziorka? Magus u mnie juz poszedł ale to cholerstwo wraca. Na moich adeniach nie było nigdy pajęczynki, buszowały cholery w stożkach wzrostu. Ten rok mam strasznie robaczywy bo oprócz przędziorka przytargałam skądś wełnowca. Czekam na ciepłe dni i zrobię zmasowany atak na cholerstwo.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”