Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.1(2006-2014)
Re: Sagowiec - czy ktoś go hoduje?
Pewnie jeszcze wypuści, mój też jeszcze nie wypuścił, ale widać, że pozostałe liście są już odchylone, a środek szyszki jest pusty, co dobrze rokuje ;) .
pzdr
pzdr
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
- cindirella85
- 10p - Początkujący
- Od: 16 wrz 2010, o 16:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A ja chciałabym napisać o dziwnym zjawisku.
Teraz jak patrzę na stare zdjęcia, to jestem tego pewna.
Odkąd cykas stoi na zewnątrz w pełnym słońcu (tzn jak była ładna pogoda swego czasu) od samiutkiego rana do wieczora, cofnęło się żółknięcie liści. Miałam je obciąć całkowicie, bo myślę sobie - na co mu te suche igły.
A on na końcach już jest ciemnozielony a przy szyszce zrobił się jasnozielony - niesowite
Teraz jak patrzę na stare zdjęcia, to jestem tego pewna.
Odkąd cykas stoi na zewnątrz w pełnym słońcu (tzn jak była ładna pogoda swego czasu) od samiutkiego rana do wieczora, cofnęło się żółknięcie liści. Miałam je obciąć całkowicie, bo myślę sobie - na co mu te suche igły.
A on na końcach już jest ciemnozielony a przy szyszce zrobił się jasnozielony - niesowite

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cycas revoluta

Od ponad tygodnia mam okazję patrzeć jak w moim cykasie rosną nowe liście. Każdego dnia widać różnicę. Zdjęcie z piątku 05.08. Będzie o 10 liści więcej

Pozdrawiam Ania
Pewnie zakopałeś nasiono w ziemi, więc siewka wyrosła w poprzek.
Nasiona należy ułożyć na płasko. Połowa powinna być przykryta ziemią.
Z nasiona wychodzi kiełek, który zanurza się w ziemię tworząc korzeń.
Potem wyrasta z tego listek.
Twój najwyraźniej leży w doniczce w poprzek.
Mam kilkadziesiąt siewek różnych gatunków sagowców uzyskanych przeze mnie z nasion.
To bardzo ciekawe rośliny.
Siewki najlepiej dać na parapet. Mają tam słońce i ciepło, którego tego lata brakuje nocami na dworze.
Ziemia wilgotna. Nie za mokra, nie za sucha. Nie przelewać i nie przesuszać.
Po pierwszym listku na kolejny można czekać nawet i rok. Nie ma na to reguły.
-----
Ostatnio bardzo rzadko zaglądam na to forum.
O sagowcach wiele napisano w tym wątku, choć wiedza jest rozproszona.
Zasady sagowców są jednak w miarę proste.
Karpek dobrze je zrozumiał i stosuje z powodzeniem.
Jeżeli ja nie odpowiem, to może Karpek napisze.
Nasiona należy ułożyć na płasko. Połowa powinna być przykryta ziemią.
Z nasiona wychodzi kiełek, który zanurza się w ziemię tworząc korzeń.
Potem wyrasta z tego listek.
Twój najwyraźniej leży w doniczce w poprzek.
Mam kilkadziesiąt siewek różnych gatunków sagowców uzyskanych przeze mnie z nasion.
To bardzo ciekawe rośliny.
Siewki najlepiej dać na parapet. Mają tam słońce i ciepło, którego tego lata brakuje nocami na dworze.
Ziemia wilgotna. Nie za mokra, nie za sucha. Nie przelewać i nie przesuszać.
Po pierwszym listku na kolejny można czekać nawet i rok. Nie ma na to reguły.
-----
Ostatnio bardzo rzadko zaglądam na to forum.
O sagowcach wiele napisano w tym wątku, choć wiedza jest rozproszona.
Zasady sagowców są jednak w miarę proste.
Karpek dobrze je zrozumiał i stosuje z powodzeniem.
Jeżeli ja nie odpowiem, to może Karpek napisze.
Witam.w ktorym miejscu pojawiaja sie odrosty u cycasa revoluty i jak to rozpoznac i gdzie pojawiaja sie nasiona? Prosze o jakas odpowiedz lub zdjecie odrosta:)Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Odrosty u cycasów pojawiają się u podstawy kłodziny, ale w naszym klimacie dzieje się to niesłychanie rzadko.
Podobnie z nasionami. Najpierw musiałaby zakwitnąć kwiatem żeńskim + zawędrować do niego musiałby pyłek z cycasa kwitnącego kwiatem męskim. W warunkach domowych science fiction ;-)
Podobnie z nasionami. Najpierw musiałaby zakwitnąć kwiatem żeńskim + zawędrować do niego musiałby pyłek z cycasa kwitnącego kwiatem męskim. W warunkach domowych science fiction ;-)
Witam ponownie
ostatnimi czasy w dośc przypadkowy sposób stałem sie posiadaczem kilku sztuk nasionek Cykas Revoluta,i w tym temacie miałbym kilka pytan do osób które bawiły sie w zabawe z nasionami owej roślinki
czytałem na ten temat wiele różnych informacji,czasami sie wzajemne wykluczajacych i postanowiłem zapytać tutaj(tym bardziej że wiem iż Andres74 miał do czynienia z nasionami różnych odmian sagowców-znalazłęm jego post na pewnym forum ogrodniczym,lecz tam pisał głownie o innych odmianach sagowców)
prosiłbym o kilka porad dotyczacych siewu nasion cykasa revoluta,jaka ziemia,w czym sadzic,jak podlewać,czy nawozić a jeśli tak to czym,czy doświetlać oraz czy nie jest już za późno na sadzenie nasionek,a także wszelkie porady które moga pomóc w hodowli
ostatnimi czasy w dośc przypadkowy sposób stałem sie posiadaczem kilku sztuk nasionek Cykas Revoluta,i w tym temacie miałbym kilka pytan do osób które bawiły sie w zabawe z nasionami owej roślinki
czytałem na ten temat wiele różnych informacji,czasami sie wzajemne wykluczajacych i postanowiłem zapytać tutaj(tym bardziej że wiem iż Andres74 miał do czynienia z nasionami różnych odmian sagowców-znalazłęm jego post na pewnym forum ogrodniczym,lecz tam pisał głownie o innych odmianach sagowców)
prosiłbym o kilka porad dotyczacych siewu nasion cykasa revoluta,jaka ziemia,w czym sadzic,jak podlewać,czy nawozić a jeśli tak to czym,czy doświetlać oraz czy nie jest już za późno na sadzenie nasionek,a także wszelkie porady które moga pomóc w hodowli
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Coraz częściej zerkam na termometr i zastanawiam się kiedy schować cykasa do domu - już teraz wzięłam go z dworu na balkon bo zaczęło za często padać i wydaje mi się, że nawet mogłam zrobić to wcześniej. Młode liście troszkę mi zmarniały na końcach

Powiedzcie mi proszę kiedy Wy dajecie cykasy do domu, jakie miejsce najlepiej mu obrać - by zimowe słońce na niego bezpośrednio padało, czy wystarczy żeby pokój był po południowej stronie. Jak go najlepiej przezimować. Powiedzcie mi też dlaczego jeden z liści się zwinął na końcu a niektóre koniuszki podeschły (widzę, że na starych też nie na zakończeń liści). Co ma na to wpływ.
Pozdrawiam Ania
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli poznasz treść tych tematów dotyczących cycasa
będziesz wiedziała bardzo dużo i poradzisz sobie prawie ze wszystkim. Zapraszam do lektury
będziesz wiedziała bardzo dużo i poradzisz sobie prawie ze wszystkim. Zapraszam do lektury

witam, jestem nowa i świeżo upieczoną posiadaczką cycasa (od 2 miesięcy). Od paru dni zauważam, że igły zaczęły mu żółknąć i wywijać się. Cycas stoi w bardzo słonecznym pomieszczeniu, nie jest jednak narażony na bezpośrednie promienie słoneczne. Podlewam raz w tygodniu. Ma bardzo małą doniczkę, z tego co przeczytałam o tych roślinach to wiem, że błaga o przesadzenie do większej doniczki, jednak nie jestem pewna czy o tej porze roku mogę bo wszędzie pisze, że wiosną.
To kiedy przesadzać?
To kiedy przesadzać?
Jesienią zeszłego roku kupiłem cykasa i oczywiście zaraz po przyniesieniu go do domu przesadziłem.Rośnie pięknie i nic złego się nie stało.Jeżeli zdecydujesz się na przesadzenie to pamiętaj aby nie uszkodzic korzeni.
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Witam
Mój sagowiec ma strasznie małą doniczkę, ziemia szybko przesycha, liście zaczynają żółknąć... Czy można go przesadzić o tej porze, czy poczekać do wiosny?
Oraz na widocznych korzeniach obserwuję dziwne zgrubienia/kulki, jak będę miał aparat to wrzucę foty...
Mój sagowiec ma strasznie małą doniczkę, ziemia szybko przesycha, liście zaczynają żółknąć... Czy można go przesadzić o tej porze, czy poczekać do wiosny?
Oraz na widocznych korzeniach obserwuję dziwne zgrubienia/kulki, jak będę miał aparat to wrzucę foty...
Jeśli jest ciasno i źle, to dlaczego chcesz zwlekać? :>
Pozdrawiam.
A te kulki to normalne. To są jakieś korzenie powietrzne żyjące w symbiozie z cyjanobakteriami.
Pozwalają one na pobieranie azotu bezpośrednio z powietrza.
Pozwalają one na pobieranie azotu bezpośrednio z powietrza.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
Witam, od kilkunsatu lat mam cycasa, wędruje ze mną w różne miejsca tzn. zabieram go jak się przeprowadzam, miał różne warunki toteż różnie się zachowywał. W przypadku mojego cycasa gdy zdarzyło mu się mieć brzydkie liście na jesieni obcinałam je krótko do kłodziny. Na wiosnę wystawiałam na balkon i mocno zasilałam, każdego roku jednorazowo wypuszczał od kilku do kilkunastu liści i później przez cały rok nic się z nim nie działo. W zeszłym roku wypuścił naraz 12 liści i chyba postanowił w tym roku odpoczywać, więc tego lata nic nie wypuścił, musiał się przepracować rok temu. Zabieram go późno do domu, w zasadzie od marca do listopada mieszka na balkonie, w tym roku wyjątkowo przyszedł w grudniu do domu, ale zaliczyliśmy przeprowadzkę w inną strefę klimatyczną.