Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Akwelan_2009 pisze:Piękny kwiat.
Irena - osobiście jestem bardzo zainteresowany ładnie rozrośniętym kaudexem wraz z korzeniami pokazanymi na podłożu. Możesz pokazać, jak wygląda cała roślina, kwitnąca tak ładnymi kwiatami.
Sorry for the cigarette lighter in the frame. This is for size comparison. I do not smoke :)

Obrazek

-- 14 lip 2014, o 23:41 --

Here are a few large specimens, which I have received from Asia. The caudex diameter shown in photo (cm)

Obrazek Obrazek
Nie mówię po polsku, Google translate jest mój pomagier ;-)
Mój Rajski zakątek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za fotkę zapalniczka nie przeszkadza, jest porównanie wielkości.
;:215 ładna roślina, ale prowadzona na jeden pęd. Tak jak wcześniej pisałem, żeby móc szczepić, musimy najpierw wyhodować podkładki, a następnie zdobyć zrazy z roślin, kwitnących ładnymi kwiatami. U nas jeszcze to trochę musi potrwać, aż uprawa Adenium rozwinie się, żeby można było wymieniać się interesującymi zrazami do szczepień. Ja osobiście chcę dla siebie wyhodować kilka Adenium z ładnie ukształtowanym kaudexem i korzeniami odkrytymi - pokazanymi na podłożu. Na kwiaty przyjdzie na tych roślinach poczekać, ale jak już zakwitną tak ukształtowane rośliny, powinny stanowić ładną całość. Moje trzy Adenium z mojego wysiewu nasion już w tym roku kwitły, niestety pozostałe jeszcze nie. Czy Hodowcy Adenium na Ukrainie interesują się tylko jak najszybszym doprowadzeniem Adenium do kwitnienia czy również interesują się rozrostem kaudexu i korzeni na powierzchni podłoża ?
Piękne kaudexy i ukształtowane korony, szczególnie podoba mi się Adenium obesum, które po uformowaniu korony, jest zaszczepione na wszystkich gałązkach - ostatnia fotka.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skonsultować się chciałam, jeżeli można :)

Jakiś czas temu mówiłam o moim problemie z A.obesum. Najpierw atak przędziorków, potem dziwne objawy u podstaw części z prawie dwuletnich roślin.
Summa summarum wyszło, że to jakiś grzyb.
Roślinki wywaliłam z doniczek, obcięłam spód do zdrowej tkanki, obsuszyłam i włożyłam niezbyt głęboko do samego żwirku.
Stanęły w miejscu nie bezpośrednio nasłonecznionym i od czasu do czasu je spryskałam.

Wyglądało to mniej więcej tak:
Obrazek Obrazek

Dziś delikatnie zajrzałam im pod spód - jedno (na cztery) ma specyficznie nabrzmiałą 'obrączkę' wokół brzegów podstawy, a drugie na brzegach tej obrączki.....

Obrazek

Czy ja już mogę nieśmiało zacząć myśleć o sukcesie? ;:131

Rzecz druga:

Obżarte przez przędziorki, nie do końca zeżarte przez grzyba, w takim stanie:

Obrazek Obrazek

poszło do żwirku w całości, bez cięcia czegokolwiek.

Dziś już wygląda tak:

Obrazek Obrazek

Ma takie pstrokate trochę listki, nie wiem, czy z powodu braku jakiegoś składnika, czy taki już jego urok, bo to to, które urodziło się jako 'pseudovariegatka' i co jakiś czas 'samo' pstrokacieje - starsi górale może pamiętają te czasy :wink:

Czy to też dobry znak? ;:131

Wszelkie sugestie mile widziane :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Iga123ana
100p
100p
Od: 19 maja 2011, o 17:11

Post »

Dalszy przyrost mojej roslinki:-)
Obrazek

I moje maleństwa posadzone w czerwcu
Obrazek Obrazek
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Onectica

Brawo! Udało Ci się ukorzenić prawie zmarnowaną roślinę, a te drugie adenium to rozumiem, że posadziłaś do samego żwirku, co było bardzo dobrym posunięciem ponieważ posadziłaś je w czyste, mineralne podłoże gdzie łatwo doszły do siebie. Stosuję podobne podłoże dla chorych roślin tylko je urozmaicam (wermikulit, zeolit, keramzyt)

Teraz zaczynają szykować się do kwitnienia moje cztery drzewka.
Pierwsze, które pokazywałem wcześniej, kwiaty są najpierw mocno czerwone a z czasem wybarwiają się na bardziej białe z czerwoną obwódką.

Obrazek

Drugie to sadzone z mixu nasion obesum ale im bardziej się mu przyglądam tym więcej się utwierdzam w przekonaniu, że to jest jakieś arabicum, tym bardziej, że pączki kwiatowe są jakby inne od obesum(bez długiej jasnej trąbki) i są mocno czerwone.

Obrazek

Trzecie to obesum "yellow sweet", drugie drzewko formowane na "baranie rogi" w nazwie ma "żółty słodki" ale jak widać na zdjęciu z żółtym kolorem nie ma on nic wspólnego.

Obrazek

Czwarte drzewko to formowane arabicum "Black Dragon"
To drzewko miało ucięte wszystkie korzenie oprócz czterech najsilniejszych, które dzisiaj wyglądają tak.

Obrazek

Korzenie po kwitnieniu radykalnie odkryję, góra drzewka była raz przycinana i jeden z pędów ma już pączki.

Obrazek

Drzewko miało niemiłą przygodę na wiosnę, bijące się dwa moje koty swoim ciężarem ułamały całą górną koronę. Roślina stała na ziemi. Pętelką z drutem docisnąłem ją do podstawy i tak przez wiosnę zrosła się z dolną częścią. Może dzięki temu będzie kwitnąć.

Obrazek

Iga123ana
Trzymasz drzewko oczywiście na najbardziej słonecznym oknie ? Odwracaj doniczkę co kilka dni aby przyrosty rosły jak najbardziej równo.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Iga123ana
100p
100p
Od: 19 maja 2011, o 17:11

Post »

Oczywiście trzymam je w pełnym słońcu - praktycznie do 12 cały czas słoneczko- obracam je nawet raz dziennie;-) tym sposobem mam tez kilka odnóżek na dole ale zdecydowanie mniej niż na górze;-)
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magusik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 mar 2013, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój Adenium nowy nabytek
Adenium Thai Socotranum

Obrazek
Pozdrawiam, Rafał
serekm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lut 2014, o 14:04

Post »

Pomocy przez duże P
Witam Wszystkich.
Wszystko było ok roślinki rosły zdrowo i dziś masakra.
Dam kilka fotek a potem opiszę co i jak. Obrazek Obrazek Obrazek
Jeszcze kilka dni temu było wszystko ok, dziś wszedłem na balkon i szok, coś złego się dzieje. Roślinki mają ok 3 miesięcy podłoże kokos, wermikulit, perlit.
Podlewanie przez podsiąkanie więc raczej nie były przelane.Stoją od pewnego czasu na parapecie zewnętrznym balkonu. Stosując się do Waszych rad postanowiłem dodać odżywki, nawóz pk 13-14 Plagron,HESI STYM WZROSTU KORZENI ROOT COMPLEX , oraz HESI POWER ZYME . Dawkowanie mniejsze niż zaleca producent 2 razy tygodniowo. Nie wiem co jest grane ale roślinki umierają jak widać na zdjęciach. Pk i stymulator wzrostu korzeni raczej odpadają, boję się o działanie Power Zyme.
Proszę jeśli możecie o pomoc, co zrobiłem żle lub jak wyleczyć roślinki.
Pozdrawiam
Sebastian
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

serekm pisze: 2 razy tygodniowo.
W jaki sposób podajesz im te odżywki/nawozy? Rozcieńczone wodą?

'Przelać' roślinę można również przez podsiąkanie. Przelanie nie oznacza zlania z góry, a spowodowanie, że ma ona mokro więcej i dłużej niż potrzebuje.
Ja nie jestem ekspertem, ale bym wyjęła, lekko podsuszyła, zmodyfikowała może nieco podłoże (ile w ogóle tego kokosu?), ostatecznie wsadziła toto w sam żwirek i nie podlewała, a raz na jakiś czas - tydzień, czasem dłużej, przy upałach minimalnie krócej - spryskała tylko.
Przy kaktusach mam spory procent odratowanych/ukorzenionych w ten sposób na nowo. Ostatnio udał się taki myk z adenium, więc coś w tym jest.
Bo na chorą ta roślinka, jak dla mnie, nie wygląda...
serekm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak odżywki rozpuszczone w wodzie, dawka o 1/3 mniejsza niż zalecana.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli conajmniej dwa razy w tygodniu dostają wodę (bo odżywki).
No to chyba masz odpowiedź.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Po wyglądzie sadzonek, miejscu zmian wydaje mi się, że widoczne zmiany są efektem przelania. Nie piszesz czy między podlewaniami całe podłoże całkowicie przeschło, jeżeli nie to sadzonki tej wielkości nie powinny być podlewane.
/ ... / oraz HESI POWER ZYME
- dlaczego zdecydowałeś się do zastosowania tego środka - który jest: "stymulatorem i stabilizatorem parametrów podłoża". Co w podłożu w którym rosły dobrze sadzonki było nie tak, tz jakie parametry podłoża spowodowały, że postanowiłeś użyć tego środka ? Czy robiłeś jakąś analizę podłoża i na jej podstawie podjąłeś decyzję o "ustabilizowaniu" podłoża.
Wydaję się, że przedobrzyłeś z podlewaniem i dokarmianiem młodych roślinek. Wg mnie sadzonki są raczej nie do uratowania. 3/4 całej wielkości sadzonki, która odpowiada za zaopatrywanie rośliny w substancje odżywcze jest "chora" i niezdolna do wykonywania tej czynności, ale mogę się mylić. Do tak drastycznych zmian w bardzo krótkim czasie nie miałem styczności u moich tak małych sadzonek.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
serekm
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Podlewałem po całkowitym wyschnięciu podłoża, kiedy było suche jak pieprz, tak co 5-6 dni.
Faktycznie bez konkretnej potrzeby zastosowałem HESI POWER ZYME myślałem że będzie ok.
Cztery sadzonki wyglądają jak ta na zdjęciu. No cóż przeniosłem wszystkie do domu, odstawię odżywki i ograniczę podlewanie tylko będę spryskiwał. Może reszta przeżyje.
Dzięki za bardzo cenne porady.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daj znać za jakiś czas, jak poszło
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to ucięłam!

Obrazek Obrazek

Za jakiś czas zobaczymy czy dobrze zrobiłam... ;:131
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”