choroba gruszy
choroba gruszy
pozdrawiam
Kazik
Kazik
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: choroba gruszy
Teraz juz po sprawie. Wygrab opadłe liście, zarodniki w nich zostają. Rdzy (a może to brunatna plamistość, specjaliści lepiej rozpoznają) niewiele na tych liściach, drzewu to specjalnie nie zaszkodziło.
I przeczytaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... dza+gruszy

I przeczytaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... dza+gruszy

dziekuje,wszystko przeczytałem i przypuszczam ze przyczyna choroby może być jałowiec który rosnie na mojej działce.
Ale czy to jest jałowiec sabinski?

Ale czy to jest jałowiec sabinski?

pozdrawiam
Kazik
Kazik
To świerk pospolity gniazdkowy . Co do liści gruszy to aż tak bardzo nie są porażone by się martwić .
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przyczyna choroby czyli jałowiec (nie tylko sabiński) sama najpierw musi być chora - czyli będzie miał porażone gałęzie, widać.

Te rdzawe plamki masowo pokazujące się pod koniec maja lub na początku czerwca na liściach grusz, to choroba grzybowa zwana rdzą gruszy. Znawcy tematu twierdzą, że w sadach, gdzie stosuje się zaprogramowaną ochronę chemiczną, nie ma ona większego znaczenia. Trudniejsza do zwalczenia jest w małych ogrodach przydomowych i działkowych, bowiem jej przyczyną jest grzyb rozwijający się na jałowcach Jako głównych winowajców wskazuje się jałowce sabińskie, ale znawcy przedmiotu twierdzą, że nie tylko one się zarażają. A co do gruszy to szkodą spowodowaną przez tę chorobę jest zmniejszanie powierzchni asymilacyjnej liści i ich przedwczesne opadanie. Jako antidotum wymienia się przede wszystkim unikanie sąsiedztwa grusz i jałowców. Z drugiej strony wiadomo jednak, że zarodniki z jałowców przenoszone są przez wiatr na odległość do 100 m, więc taka porada nie zapewnia dobrego skutku. Bardziej skuteczne będzie opryskiwanie grusz od końca maja do końca czerwca Topsinem M 500 SC lub podobnie działającym Score 250 EC.
Dzięki aro za konkretną odpowiedz. Nie mam sabinskiego ale mam kilka jałowców Skyrocet i po jednym Variegata i Stricta.
Natomiast sąsiad zgłasza ciche uwagi ze przyczyną choroby jego orzecha włoskiego / jeden z objawów to czarna łupina/
Czy jałówce mogą mięc równiez negatywny wpływ na orzecha?

Natomiast sąsiad zgłasza ciche uwagi ze przyczyną choroby jego orzecha włoskiego / jeden z objawów to czarna łupina/

pozdrawiam
Kazik
Kazik
Orzech na jałowce i owszem... światło zasłania
W drugą stronę nie widzę związku...

W drugą stronę nie widzę związku...
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
te czarne plamy to antraknoza orzecha włoskiego i nie ma nic wspólnego z jałowcamiNatomiast sąsiad zgłasza ciche uwagi ze przyczyną choroby jego orzecha włoskiego / jeden z objawów to czarna łupina/
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie