Żółte placki w trawie - co się dzieje?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
MarekB
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 cze 2010, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Żółte placki w trawie - co się dzieje?

Post »

Na forum jest mnóstwo opisanych problemów z trawą, ale nie znalazłem konkretnej diagnozy, więc założyłem nowy wątek.

Oto moja trawka...
Obrazek Obrazek Obrazek

Podobne zdjęcia znalazłem tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... wa+trawnik

jednak nikt nie potrafił konkretnie zdiagnozować problemu - chyba, że coś przeoczyłem :)

Kilka słów o moim trawniku:
- zasiany został w kwietniu tego roku,
- był raz nawożony,
- jest podlewany obficie wieczorem po zajściu słońca,
- podłoże to pustynia Sahara (gleba piaszczysta),
- problem pojawił się po ostatnich kilkudniowych upałach tropikalnych.

Proszę więc całą Brać Ogrodniczą o szybką akcję ratowniczą :D Z góry wielkie dzięki.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Żółte placki w trawie - co się dzieje?

Post »

Pytania:
1. Jaka mieszanka nasion traw została posiana ?
2. Gleba jak czytam to piasek tj. klasa 5-6 lub ewentualnie 4, tak ?
3. Kiedy był sypany nawóz (jaki nawóz)- miesiąc ? Czy nawóz był sypany obficie i czy przypadkiem nie posypało Ci się grubiej w kilku miejscach ?
4. Co jest pod ziemią lub co było kiedyś tam, jakieś rury, betony, cegły itd ?
5. Czy na ziemi wcześniej przed trawnikiem były jakieś oleje, smary rozlewane (wycieki) ?
6. Czy pryskałeś trawnik środkiem na chwasty ?
7. Psa nie masz, tak ?

Najprawdopodobniej trawa uschła z powodu:
a) suchej gleby (piachy przepuszczają wodę), gleba wyschła, woda poszła głęboko w dół i korzenie trawy wysychają.
b) zła mieszanka traw dobrana do siewu (i coś czuję, że mimo wszystko złą kupiłeś z prostego powodu ale o tym później :) )
c) rozsypałeś nawóz na mokry trawnik i spaliłeś źdźbła. Za dużo nawozu też upaliłeś młody trawnik.
d) środki do zwalczania chwastów - spali trawę.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Albo pędraki....
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hmm pędrak w piasku ? Nie wiem czy by zimę przezimował w takiej glebie ale nie wiem więc tylko tak sobie myślę. Zresztą wystarczy przekopać kawałek ziemi i zobaczyć czy skurkobańców nie ma w niej rrrrrrrrr.
MarekB
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

gemciu83 pisze:Pytania:
1. Jaka mieszanka nasion traw została posiana ?
Trawa OAZA, mająca w składzie:
- 40% kostrzewa rozłogowa czerwona (maxima)
- 20% kostrzewa rozłogowa czerwona (areta/boreal)
- 15% kostrzewa czerwona kępowa (dorosa/astana)
- 25% kostrzewa owcza (aurora).
gemciu83 pisze: 2. Gleba jak czytam to piasek tj. klasa 5-6 lub ewentualnie 4, tak ?
Dokładnie nie wiem, jaka klasa, ale sam piach :)
gemciu83 pisze: 3. Kiedy był sypany nawóz (jaki nawóz)- miesiąc ? Czy nawóz był sypany obficie i czy przypadkiem nie posypało Ci się grubiej w kilku miejscach ?
Był sypany pod koniec maja... Mógł się w kilku miejscach sypnąć obficiej, bo był sypany ręcznie :( Rodzaj nawozu? Z tyłu domu to był florovit (z żelazem), a z przodu agrecol wieloskładnikowy. Trawa "wypaliła się" i z tyłu i z przodu.
gemciu83 pisze: 4. Co jest pod ziemią lub co było kiedyś tam, jakieś rury, betony, cegły itd ?
Nie ma takich "okazów" - na 100%... :)
gemciu83 pisze:5. Czy na ziemi wcześniej przed trawnikiem były jakieś oleje, smary rozlewane (wycieki) ?
Nie.
gemciu83 pisze:6. Czy pryskałeś trawnik środkiem na chwasty ?
Nie.
gemciu83 pisze:7. Psa nie masz, tak ?
Psa - nie. Są koty, ale one trawnikiem nie są zainteresowane.

Więc... Te odpowiedzi naprowadziły Cię na jakiś wniosek? :) Ratuj, proszę...
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak naprowadziły.
Mieszanka traw do bani. Trawa uschła z braku wody przez piach lub jak osoba powyżej wspomina od pędraków.
Istnieje też opcja bardzo często spotykana w tych typach traw na suche tereny tj. sporysz nasion !!! U Ciebie właśnie tak to wygląda.
Dziwne jest to, że skoro trawę podlewasz to ona usycha. Ja u siebie na podobnej glebie nie podlewam i trawa rośnie ale mam trawę pastewną, przy czym nawozu nie żałuję wiosną :)

U Ciebie warto było by zrobić mix, czyli zmieszać oazę z trawą pastwiskową dobrej firmy (mogę Ci taką podać na PW lub maila) lub tylko pastewną wysiać.

Teraz to tylko możesz spróbować wzruszyć glebę grabkami i zrobić dosiew trawy.
MarekB
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

gemciu83...

Dlaczego mieszanka do bani? Przecież to wszystko (kostrzewa) idealne nasionka na piach. Czy o czymś nie wiem? Wyjaśnij proszę... A tak na marginesie - przyślij proszę na PW tę trawę pastwiskową, którą polecasz (rozumiem, że wysiałeś ją u siebie).

A jeżeli to sporysz? To jak walczyć? Jest jakaś chemia? Czy omijać takie środki? No i pytanie - czy ten sporysz nie zaatakuje 90% zdrowej trawy, która nadal jest cudnie zielona?

Co można teraz zrobić? Piszesz, że wzruszyć trawę i dosiać. Dosiać już tą pastwiskową? A jak wzruszyć? Tylko grabkami czy po prostu powyrywać chore kawałki trawy?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tiaaaa te wszystkie trawy idealne na piach, te gazony ozdobne są idealne ale w sklepie na półce i opakowaniu.
Można nie będąc związanym w jakikolwiek z branżą produkcji mieszanek nasion traw :) znaleźć kilka ciekawych materiałów opisujących jak to się ma produkt finalny do jego procesu produkcji, pozyskania materiału nasiennego oraz jego jakości.
W skrócie dużo jeszcze jest do zrobienia.
Teraz niech przyświeca wam hasło marki CCC albo może DIT :D Z tym tanim i dobrym to żart :D

Sporysz tylko zaatakował, jeśli to on mogło się to zdarzyć jeśli produkt został wycofany z eksportu poza UE i rzucony na rynek PL. Wiadomo tam kontrole u nas nie więc nie wolno zmarnować produktu toż to strata. Potem są raczej porażenia nasion i brak wschodu. Być może u ciebie wzeszły i padły w połączeniu z dobrą upalną i wilgotną pogodą.

Tak tą trawę, którą mam pastewną i chcę Ci ją polecić mam u siebie na działce zasianą.

Powyrywaj te suche darniny trawy, wzrusz glebę grabkami dosiej trawy i lekko zagrab nasiona tak by je tylko przykryć lekko ziemią.
MarekB
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Po pierwsze, dzięki za wiadomość na PW.

Po drugie, mieszanka OAZA nie ma nic wspólnego z wielkimi firmami, które inwestują ogromną kasę w reklamy, a tak naprawdę ich trawy są fatalnej jakości. Wręcz przeciwnie. To firma, która kompletnie się nie reklamuje. To tak w kwestii wyjaśnienia, że nie uległem jakiemuś tam folderowi, ale naprawdę sporo czytałem o nasionach, aż zdecydowałem się na zakup.

Dzięki również za radę - usunę zeschłą trawę i dosieje tam pastewną. Powiedz mi jeszcze... Czy - jeżeli to sporysz - to będzie się jeszcze rozprzestrzeniał? No i na koniec...W ogóle nie podlewasz swojej trawki? Bo może ją spaliłem wieczornymi kąpielami. Nie lepiej zasilać wodą rano?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja na swoich piaskach dawno temu kupiłem trawę firmy K Sahara i cóż jeden sezon tj. pół sezonu mi wytrzymała, wystarczyło ciepłe lato i po trawie miałem i kasie.
MarekB
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

gemciu83 pisze:Ja na swoich piaskach dawno temu kupiłem trawę firmy K Sahara i cóż jeden sezon tj. pół sezonu mi wytrzymała, wystarczyło ciepłe lato i po trawie miałem i kasie.
Hm... Ale jaki to ma związek z moim problem i z pytaniami jakie zadałem?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Może to być zgorzel fuzaryjna.Wysoka temperatura sprzyja rozwojowi grzyba, jeśli wcześniej było dużo deszczu, albo nadmiernie podlewa się wieczorem.U mnie jest to samo, ja mam w dodatku mało przepuszczalną glebę , placki robią się w starej darni.Bardzo często ma to miejsce w czasie intensywnego wzrostu trawy (maj/czerwiec).
MarekB
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

selli7 pisze:Może to być zgorzel fuzaryjna.Wysoka temperatura sprzyja rozwojowi grzyba, jeśli wcześniej było dużo deszczu, albo nadmiernie podlewa się wieczorem.U mnie jest to samo, ja mam w dodatku mało przepuszczalną glebę , placki robią się w starej darni.Bardzo często ma to miejsce w czasie intensywnego wzrostu trawy (maj/czerwiec).
Albo to zgorzel siewek nasion - tak właśnie oglądam zdjęcia innych trawników :(

Obfite opady, potem ogromny upał i podlewanie wieczorem - właśnie to wszystko spotkało moją młodą trawkę i pasuje do wszelkiego rodzaju zgorzeli. Nie drążmy więc dokładnie co to za typ, ale jak to zwalczyć?

Wykopać części chorobowe i dosiać tam trawkę? Jak myślicie?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wydaje się, że niektóre firmy bazujące na nasionach importowanych, których wybór odmian jest ogromny, nie zawsze wiedzą, co z tego bogactwa jest wartościowe w polskich warunkach. Dlatego przeważnie kierują się tylko niską ceną, co zwykle wiąże się z gorszą jakością nasion. A krajowe odmiany są z natury lepiej dostosowane do naszych warunków przyrodniczych. Dotyczy to zwłaszcza odmian rajgrasu angielskiego (życicy trwałej). Jedynie niektóre czołowe odmiany zagraniczne kostrzewy czerwonej przewyższają wartością użytkową w trawnikach odmiany rodzime.
Każdy gatunek trawy, a nawet odmiana, ma specyficzne wymagania glebowe i klimatyczne, inaczej rozwija się w różnych miejscach, gdzie zakładane są trawniki: w cieniu drzew lub budynków, w słońcu, na otwartym boisku. Dlatego tak ważny jest dobór gatunków i odmian traw w mieszankach, zależnie od przeznaczenia trawnika. Warto poznać te wymagania, a nie liczyć tylko na informację handlową firm.
To co jest napisane na opakowaniu w najmniej 60% nigdy tam się nie znajduje. Niby jest odmiana A,a tak naprawdę jest odmiana D, która jest tania jak barszcz.

Nie wszystkie duże firmy wydają kasę na reklamę i opakowania.

Taki ma to związek z twoim trawnikiem jak i kiedyś z moim. Kup pastewną dosiej i miej spokój z trawnikiem. Potem tylko saletra amonowa w przyszłym roku na wiosnę.

MarekB zobacz tą trawę, o której Ci na PW pisałem
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak sobie jeszcze pomyślałem, a może tam gdzie są te żółte smugi uschniętej trawy grasują mrówki ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”