Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje żywotniki brązowieją

Post »

Do wyrzucenia część. Po co żeś położył to czarne paskudztwo ?

-zrywaj tą agro
- zero nawozów/ chyba nie podsypywałeś
-umiarkowane podlewanie
- czekać
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
margitta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 cze 2013, o 12:48

Post »

margitta pisze:Witam. Bardzo proszę o pomoc. Przeczytałam cały ten wątek i wciąż zupełnie nie wiem co robić. Wygląda na to, że tuje mają milion powodów żeby brązowieć. W zeszłym rok posadziłam 30 sztuk tuji Brabant na żywopłot formowany. Tuje malutkie - około 35-40 cm wysokości. Kupione w doniczkach w sprawdzonej szkółce. Posadzone wczesną wiosną do dużych dołów nasypane podłoże do iglaków, trochę torfu, na sam spód przed ziemią trochę nawozu do iglaków. Wysypane korą. I tak sobie stały, nawet wypuściły kilka gałązek. Podlewane regularnie. Ziemia niestety u mnie gliniasta. Niestety po zimie - połowa brązowa. Tej wiosny wymieniłam 10 sztuk całkiem brązowych. Tym razem bez żadnych nawozów. Niestety pozostałe mają ciągle brązowe końce gałązek na całej wysokości. W dotyku nie są suche, nie opadają. [...]
Tak chciałam przypomnieć swoją historię z zeszłego roku :wink: Jest rok 2014, moje tuje są całkowicie zielone, przycięte, nawożone, plewione i ściółkowane. Zajmują mi połowę czasu na prace ogrodowe (a ogród duży). W nagrodę dalej mają po 35-40 cm. Posadzone dwa lata temu! Nigdzie w Internecie nie znalazłam problemu żeby tuje BRABANT nie rosły. Co ja mam robić? Na innej ścianie ogrodu rosną trzymetrowe tuje Smaragd (mają ponad 10 lat), więc niemożliwe, że jest aż taka zła ziemia :?: Nigdy więcej nie posadzę żadnej tuji.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

1. Nie nawozimy świeżo posadzonych roślin
2. Po kiego ta ziemia do iglaków ? przecież to sam torf / żeby rozluźnić ziemię jaką masz to wystarczyło piachu nasypać.
3. Podlewanie naprawdę umiarkowane - w razie suszy dużo, po mału a dobrze a nie sikać po trochu codziennie lub co godzina.
4.Nie kłaść szmat żadnych typu agro i nie sypać keramzytów innego dziadostwa na ciężkich ziemiach. I tak mają ciężkie życie na tych glino-iłach.
5. Najważniejsze to nie zagłaskać rośliny na śmierć. / szmaragd to całkiem inna bajka . Jak mówiła moja matematyczka ( skąd inąd jej nie lubiłem :lol: ) słoń i mrówka to to samo ? tak samo brabant i szmaragd. Chociaż podobne, ale inne.
margitta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 cze 2013, o 12:48

Post »

robertP2 pisze:1. Nie nawozimy świeżo posadzonych roślin
2. Po kiego ta ziemia do iglaków ? przecież to sam torf / żeby rozluźnić ziemię jaką masz to wystarczyło piachu nasypać.
3. Podlewanie naprawdę umiarkowane - w razie suszy dużo, po mału a dobrze a nie sikać po trochu codziennie lub co godzina.
4.Nie kłaść szmat żadnych typu agro i nie sypać keramzytów innego dziadostwa na ciężkich ziemiach. I tak mają ciężkie życie na tych glino-iłach.
5. Najważniejsze to nie zagłaskać rośliny na śmierć. / szmaragd to całkiem inna bajka . Jak mówiła moja matematyczka ( skąd inąd jej nie lubiłem :lol: ) słoń i mrówka to to samo ? tak samo brabant i szmaragd. Chociaż podobne, ale inne.
ach, dziękuję za odpowiedź. Tzw. ziemia ogrodnicza to mieszanka torfu i przekompostowanej kory, może faktycznie lepiej było piach, ale teraz i tak nic nie zrobię. Agrowłókniny żadnej nie mam, tylko trochę kory i to mielonej. Cóż, najważniejsze, że chociaż nie brązowieją w tym roku ;:173 Zostawię je w spokoju, może zdarzy się cud ;)
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

A może napiszesz gdzie je kupiłeś, bo coś mi trąca marketem = tanio i prosto ze szklarni holenderskich. Do zimy przetrwają. Potem to raczej już nie.
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
asiulek03
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, mam problem z moimi żywotnikami, były posadzone w zeszłym roku w okresie września, wszystkie były młode i zdrowiutkie. Po zimie zaczęły brązowieć, jeden całkiem ''padł'', że trzeba było go wykopać, na pozostałych są suche gałązki w mniejszym stopniu, ale boję się że może stać się to co z poprzednim. Wstawiam zdjęcia i proszę o poradą co jest przyczyną tego i czy należy zastosować jakiś oprysk??

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
bratianlukas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2014, o 09:26

Usychające Tuje

Post »

Witam!!!
W ogrodzie mam zasadzone Tuje Kolumnowe. Rosną 6 lat i nie było nigdy z nimi problemu.
Co roku wiosną podsypywałem nawozem a w czasie suszy podlewałem.
Niestety w tym roku nie zostały podsypane nawozem i wczoraj podczas podlewania zauważyłem, że tuje schną od środka i mają dość dużo szyszek.
Pędy są zielone, lecz od pnia usychają i żywopłot można powiedzieć robi się przejrzysty.
Czy to wina braku nawozu, czy niedoboru wody?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Usychające Tuje

Post »

To wygląda jakby były zaatakowane przez grzyba
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Brązowienie tui od środka jest najnormalniejszym objawem oczyszczania sie drzewa.
W kolumnowych widać prześwity bo ta odmiana nie ma długich gałązek, które mogą "ukryć" to brązowienie jak to jest w tujach innych odmian.
Ja mam co roku po sezonie grubą warstwę tych brązowych gałązek pod drzewkami. Zostawiam na zime, a wiosną wybieram i wyrzucam.
Kiedyś strącałam te gałązki i tuje się lepiej doświetlały, ale już tego nie robię, bo porosły wielkie i włażenie w środek żywopłotu tujowego mnie "nie kręci" :;230
Wszystkie wyglądają tak samo, czy to brązowienie jest na pojedynczych okazach ? Jakby był na pojedynczych to mozna by sie zastanawiać co sie dzieje... ale jak na wszystkich to raczej naturalne.
bratianlukas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2014, o 09:26

Post »

Kilka Tuj ma więcej pousychanych gałęzi a na reszcie jest mniej.
Nigdy tak nie było, więc przestraszyłem się, że usychają.
Gdyby były grzyby to jak wyglądają?
Przeglądałem wszystkie tuje i nie znalazłem żadnego nalotu na gałęziach.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Bo grzybów atakujacych drzewa raczej się nie zobaczy, one atakują tkanki .
Gałązki tui zaatakowane przez grzyba robią się żółte i brązowieją na całej gałązce, przynajmniej u moich tak było. I jest to raczej fragment drzewa a nie całe od razu.
Trochę to dziwne by było, bo widzę, że drzewka masz podrośnięte i do tej pory były zdrowe....
Pewnie, że nie można wykluczyć jakiegoś choróbska. Może poobserwuj je jeszcze.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Nie ma czym się przejmować. Jest to naturalne u tui, ze w środku zrzuca starsze pędy.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To nie jest grzyb, on atakuje fragmentarycznie i gałązki z zewnątrz.To normalny objaw, jednego roku zrzuca więcej w innym mniej i czasem bardziej to widać.Są teraz w wieku, że nastąpiło po raz pierwszy większe zrzucanie, objaw starzenia po prostu.Teraz urosną i przez rok, dwa prześwity znów się nieco zmniejszą, ale potem sytuacja się powtórzy niestety. To nie plastikowe choinki.. :wink:
Na ogólny wygląd ma też wpływ rodzaj gleby. Paradoksalnie na zbitych, zlewnych glinach gałązki żywotnika szybciej obumierają, a drzewka nie zagęszczają się tak ładnie, choć cięcie nieco pomaga.Natomiast na bardziej przepuszczalnych, ale dostatecznie wilgotnych, dobrych glebach mniej się ogołacają, a krzewy bardziej zagęszczają, nawet bez cięcia.
eclipseFFM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 paź 2013, o 12:02

Post »

Witam

Ok roku temu(na jesieni) kupilem tuje auerospicata ok 160cm. Posadzilem jako zywoplot przy drodze.
Jedna ktora mi zostala posadzilem na drugim koncu dzialki(30 metrow dalej).
Tuje nawozilem bodajze 4 razy nawozem dolistnym pinivit i ostatni raz w polowie sierpnia niewielka iloscia
nawozu do iglakow w granulkach(nie pamietam nazwy).
Tuje bardzo ladnie rosly i sie zageszczaly. Jakis tydzien temu zauwazylemm ze w jednej przewodnik na samej gorze(jakies 25cm) sie przechylil na bok jakby roslina zaczela wiednac ale pomyslalem ze to moze ze wzgledu na intensywny wzrost w tym roku.
Niestety po przyjrzeniu sie roslinie zauwazylem ze wewnatrz od spodu ma duzo zoltych galazek ktore po dotknieciu latwo odpadaja... Najwiecej na samym dole i przy samym pniu i im wyzej tym mniej tych zoltych pedow. I sa cale zolte(galazki sa cale zolte nie od srodka i nie od zewnatrz). Niestety tuja ktora jest oddalona o 30 metrow od innych ma to samo...
wiec kilka rzeczy mozna chyba wykluczyc. Dziwi mnie ze wszystkim tutaj tuje brazowieja i usychaja a mi zolcieja i wiedna.
W tym roku wpadlem na pomysl uprawy pomidorow i mialem zaraze ziemniaczana - czy ona tez moze zaatakowac tuje? czy sa to inne rodzaje grzybow? Postaram sie dolaczyc fotki. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Adam
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

daj zdjecia. niby coś tam sobie od razu pomyślałem, ale nie chce z fusów wróżyć :D , że za często nawożone lub też naturalny stan, duże były sadzone odchorować musiało, w takich przypadkach ja nie zalecam nawożenia przez cały sezon, jak masz posadzone w 2013 na jesieni to nawozisz na wiosnę 2015 lub na jesieni 2014 dajesz bezazotowe nawoz wzmacniając, no ale to takie moje teorie. Czekamy na zdjęcia
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”