Rdzawy kolor kory jabłoni
- maria5
- 1000p
- Od: 18 wrz 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rdzawy kolor kory jabłoni
Witam moje jabłonie antonówki dostały rdzawe plamy kory u dołu najbardziej idą ku górze ale mniej widoczne pomóżcie proszę co to za choroba?
Re: Rdzawe plamy kory jabłoni
Zdjęcie zamieść. 

No i one pewnie są winne, specjalistą nie jestem ale obstawiam rdzę, jałowce do usunięcia. 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A ja myślę,że to nic szkodliwego
Wiele starych drzew porastają różnego rodzaju porosty ,algi i one niczemu nie szkodzą.
Tutaj jest podobnie. Jakieś algi,które zasychają lub odradzają się pod wpływem wilgoci.
Wiele starych drzew porastają różnego rodzaju porosty ,algi i one niczemu nie szkodzą.
Tutaj jest podobnie. Jakieś algi,które zasychają lub odradzają się pod wpływem wilgoci.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 mar 2013, o 20:11
- Kontakt:
Ja bym jednak obstawiał jakiś gatunek glonu lub porostu, tym bardziej że na pewno ta "rdza" jest od północnej strony pnia.
Rdza jałowca występuje raczej na gruszy i na pewno na liściach.
Szkoda wycinać jałowce bez potrzeby
Rdza jałowca występuje raczej na gruszy i na pewno na liściach.
Szkoda wycinać jałowce bez potrzeby

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sie 2011, o 16:40
Mam taki sam nalot na działce na pniach jabłoni i również bardzo mnie ciekawi co to jest. Widziałam to też wzdłuż drogi na topolach. Ogólnie na terenach dosyć wilgotnych - podmokłych (okolice terenów wodonośnych we Wrocławiu)
Witam.
Widzę tutaj problem podobny do mojego.
Na moich drzewach pojawił się taki rdzawy czerwony nalot, jest na jabłoniach, śliwkach węgierkach, czereśni, gruszkach.
Nalot jest tylko z jednej strony na każdym drzewie.
Czy to jest jakaś choroba i jak to leczyć ?
Widzę tutaj problem podobny do mojego.
Na moich drzewach pojawił się taki rdzawy czerwony nalot, jest na jabłoniach, śliwkach węgierkach, czereśni, gruszkach.
Nalot jest tylko z jednej strony na każdym drzewie.
Czy to jest jakaś choroba i jak to leczyć ?
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam,
Piranha, piękne zdjęcie trentepolii porostu b. czułego na zanieczyszczenie powietrza. Szkodliwym raczej nie jest- składniki pokarmowe i wodę czerpie z powietrza, wykazuje tendencję do okresowego zasychania /jest przystosowany/. Jako epifit rośnie na martwej materii toteż spotkać go można na cegłach, dachach, a także glebie tworzącego zakwity.
Piranha, piękne zdjęcie trentepolii porostu b. czułego na zanieczyszczenie powietrza. Szkodliwym raczej nie jest- składniki pokarmowe i wodę czerpie z powietrza, wykazuje tendencję do okresowego zasychania /jest przystosowany/. Jako epifit rośnie na martwej materii toteż spotkać go można na cegłach, dachach, a także glebie tworzącego zakwity.
Francik
Czyli mam rozumieć że skażenie terenu duże czy małe ?
Drzewa są jakby takie bardziej kruche.
Drzewa są jakby takie bardziej kruche.
-
- 500p
Witam
Porost jest b. czuły na wszelkie zanieczyszczenia powietrza, gdyzwszystkie składniki pokarmowe i wode czerpie z powietrza, a nadmiar lotnych substancji szkodliwych to dla niego trucizna. Często jest uważany za wskaźnik zanieczyszczenia powietrza dlatego nie jest spotykany przy ruchliwych drogach, regionach przemysłowych /zakładach chem./, jest też ulubionym tematem leśników, jako że wiele drzew rosnących na obrzeżach lasów jest nim porośniętych świadcząc o intensywności chemizacji w rolnictwie. Niekiedy jest także "języczkiem u wagi" w przyznawaniu przez niektórych urzędników koncesji na tereny rekreacyjno - wypoczynkowe.
Kruchość drewna to inna choroba roślin, a może być powodowana przez wiele czynników i trudno orzec nie znając przyczyny. Niepokoić może jasny /biały?/ nalot na korze. Możliwe, że to on jest sprawcą tego stanu.
Pozdrawiam, Francik.
Porost jest b. czuły na wszelkie zanieczyszczenia powietrza, gdyzwszystkie składniki pokarmowe i wode czerpie z powietrza, a nadmiar lotnych substancji szkodliwych to dla niego trucizna. Często jest uważany za wskaźnik zanieczyszczenia powietrza dlatego nie jest spotykany przy ruchliwych drogach, regionach przemysłowych /zakładach chem./, jest też ulubionym tematem leśników, jako że wiele drzew rosnących na obrzeżach lasów jest nim porośniętych świadcząc o intensywności chemizacji w rolnictwie. Niekiedy jest także "języczkiem u wagi" w przyznawaniu przez niektórych urzędników koncesji na tereny rekreacyjno - wypoczynkowe.
Kruchość drewna to inna choroba roślin, a może być powodowana przez wiele czynników i trudno orzec nie znając przyczyny. Niepokoić może jasny /biały?/ nalot na korze. Możliwe, że to on jest sprawcą tego stanu.
Pozdrawiam, Francik.
Francik
Jak się nazywa ta choroba o której napisałeś co objawia się tym białym nalotem ?
Mam rozumieć że ten rdzawy porost świadczy o małym zanieczyszczeniu terenu i obszar jest "mega ekologiczny"?
Mam rozumieć że ten rdzawy porost świadczy o małym zanieczyszczeniu terenu i obszar jest "mega ekologiczny"?
-
- 500p
Witam
Piranha nie bądź zbyt wymagająca. Zwróciłem uwagę na jasny /biały/ nalot na korze gdyż pojawienie się trentepolii oraz tego "towarzysza" może świadczyć o zbyt wysokiej wilgotności - nie tylko o czystości /względnej/ powietrza. Ponadto spękana kora każe domyślać się, że drzewa nie są już pierwszej młodości. Kruchość drewna może wywołać nawet uwielbiana przez wielu, a b. szkodliwa dla drzew opieńka - nie tylko miodowa.
Najlepiej gdy pytanie zadasz sadownikom.
Przepraszam.
Pozdrawiam, Francik
Piranha nie bądź zbyt wymagająca. Zwróciłem uwagę na jasny /biały/ nalot na korze gdyż pojawienie się trentepolii oraz tego "towarzysza" może świadczyć o zbyt wysokiej wilgotności - nie tylko o czystości /względnej/ powietrza. Ponadto spękana kora każe domyślać się, że drzewa nie są już pierwszej młodości. Kruchość drewna może wywołać nawet uwielbiana przez wielu, a b. szkodliwa dla drzew opieńka - nie tylko miodowa.
Najlepiej gdy pytanie zadasz sadownikom.
Przepraszam.
Pozdrawiam, Francik
Francik
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To pewnie to samo występuje u Ciebie.KaRo pisze:A ja myślę,że to nic szkodliwego
Ale poczytaj też o porostach ,które podobnie jak Twoje 'algi'

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 17&t=41497